Rug gebroken

Door: alex Reacties: 44 Hits: 24049
jojo 09 November / 2009 / 08:48
aan je profiel pic te zien kan ik mischien na gaan hoe het gebeurt is!

Succes met het verdere herstel!Smiley
My chicks rocken!

RoelVerschure 09 November / 2009 / 09:12
Sterkte man!

Simolo 09 November / 2009 / 15:12
Veel beterschap! Smiley
Sifakah! - Made In Belgium

Woodmaster 09 November / 2009 / 21:52
Quote: vanbo - 20 juli, 2007 (14:36)
@ alex : echt rot om te horen , veel beterschap @ hollandkiter : klopt inderdaad ! ik heb ook zo'n impactvast en je loopt inderdaad een beetje voorlul met zo'n ding. Als ik hem dan toch aan doe dan loopt alles gesmeerd en als ik hem niet aan maak ik de zwaarste crashes....

Dan zit het toch meer tussen je oren!
Whats your cup of coffee? Barista Cafe Alkmaar heeft het!

Woodmaster had een 4 sterren sessie in IJmuiden met maar liefst 20 - 25 knots op zijn Naish Pivot (2017)

Stuiver 10 November / 2009 / 15:18
Heb ook een vestje, maar kan me niet voorstellen dat het zoveel uitmaakt dat het wervelfracturen kan voorkomen.

vestje voorkomt wat direct contact bij impact en dus blauwe plekken maar om nu te zeggen dat het fracturen tegen kan houden... De klap is er niet minder om.

perry 10 November / 2009 / 16:52
Beterschap allen die de rug (of iets anders) gebroken hebben. Impactvest helpt inderdaad niet om wervelfracturen te voorkomen. Wervels breken (meestal) door krachten in de lengterichting van de wervelkolom, zoals bij klappen bij het motorcrossen.

Wat Mkite zegt is helemaal waar. Dokters zijn voorzichtig in hun antwoorden over wat je mag doen en laten en zijn vooral wat voorzichtig over de termijn van herstel. Als ze (te) optimistisch zijn en jij gaat kiten en breekt je nog wat zwakke wervel opnieuw, dan sta jij terecht met een paar stevige vragen bij die dokter op de stoep. Dus dokter hanteren meestal: beter safe than sorry. En veel dokters, net als vele anderen weten niet wat er gebeurt met een lichaam bij kitesurfen of andere specifieke sporten (hoewel voetbal of volleybal ofzo wel goed bekend is), dus dan doen ze nog een keer beter safe than sorry.

Oftewel, put hoop uit de positieve verhalen en als je luistert naar je behandelaars, dan begin je zeker niet te vroeg en zou het zo maar eens goed kunnen komen!

perry had een 4 sterren sessie in Strand Horst met maar liefst 14 - 19 knots op zijn North Evo (2009)

shamerli 10 November / 2009 / 16:52
Ik heb 4jr geleden L1 -> L3 gebroken, eveneens bij het kitesurfen (kik mar een sop kiteboard.be rond 25 Augustus 2005). ik had eignelijk 3x dood moeten zijn, maar sta er nog en ben zelfs fitter dan ervoor. L1 enL3 waren mooi middendoor in het horizontale vlak zonder verplaatsing of inzakking. L2 heeft een inzakking door de compressie van 5° naar de voorkant v:d romp en een verzakking va 3° naar rechts. Dus nu een dubbele scoliose als gevolg. heb er weinig last van dag-dagelijk,s maar je wordt je bewuster dat je bj elke handeling die je rug belast, je je steun-punt zal moeten zoeken (hand-plaatsen op meubel, grond of bovenbeen zodat je rug zelf niet belast wordt en slechts deminderheid v/d kracht te verwerken krjgt.

Tips die ik je meegeef:
*1ste 1-2 weken RUSTEN, platliggen. Daarna kan je heel lichtjes contracties van je buikspieren doen om te voorkomen dat ze te sterk verzwakken.
* Koop een degelijke spier-stimulator (niet via tV of zo) om atrifiëring van je buik- en rugspieren te voorkomen. De betere (Compex 500bv) hebben specifieke programma's hiervoor die van A-Z uitgelegd zijn. Ze ksoten geld (800€), maar zijn het waard. Zet deze op het lichtste programme om toch een beetje je natuurlijk-korset (onderste rug, bovenste-, onderste- e schuine buikspieren) te onderhouden. Deze spieren ga je NODIG hbben om je romp te oersteuen bij je verdere revalidatie. Als je ze nu kan "onderhouden" ben je sneller terug te been achteraf omdat je uit eenminder diep dal moet komen.
* Koop een zitbal en zet je daarop op je werk. Gooi die bureau-stoel weg. Ik zit er al 7jr op en mijn buik- en rugspieren zijn fitter en sterker dan de meesen die meerderemalen/week naar de fitness gaan.
* Eens je terug mag bewegen, rustig wissel-slag zwemmn, (geen schoolslag ->holle rug je beenslag geeft een extra slechte kracht op je wervels).
* Blijf gemotiveerd, mentale kacht / motivatie is minstes even belangrijk als je revalidatie en training.

Ik ben na mijn ongeval fitter dan ervoor dus laat het geen probleem zijn voor.

Al het beste,

GReez,

S.

mariekemove 11 November / 2009 / 10:33
Veel beterschap Karen! Zou wel rustig aan doen (ja mama) want volgens mij heb je dan voor de lange termijn veel betere resultaten, die rug moet nog langer mee.

ostendlocal 12 November / 2009 / 09:00
haha ja, Steven(shamerli) kan er idd over meespreken!
Wat een gekke dag was dat..
We dachten allemaal dat je dood was!!
Smiley

ostendlocal had een 2 sterren sessie in Oostende met maar liefst 16 - 18 knots op zijn SlingShot Fuel (2012)

micros 12 November / 2009 / 23:01
Jemig wat zijn er hier veel mensen die hun rug/wervel gebroken hebben zeg!

Had dat niet verwacht. En ben bang dat het geen toeval is... Smiley
Crossbow 2011, Nobile T5, Long Ocean handmade twintip & wave board | | Visit www.TheDiabolo.com

rebelz 13 November / 2009 / 11:56
@ Alex en Karen...beterschap

het devies is rustig aan doen, wat mariekemove zegt, je rug moet nog langer meeSmiley


Zelf heb ik het ook mogen ondervinden, das inmiddels 14 jaar geleden tijdens een manlifting ongeluk...(ja ja ja)Smiley
daarbij hebben T12 - L2 en L3 aardig op zijn donder gekregen, dat ik geen dwarslaesie er aan heb overgehouden is een wonder.
Na een jaar met een titanium brug in mijn lijf en corsetje om, revalideren is alles weer helemaal goed gekomen.
Ik Kite nog steeds met veel plezier, dus ja er is hoopSmiley doe het alleen rustig aan (hmm of is dat toch leeftijd)

Anyway: neem de tijd voor je herstel.

en toch nog ff stiekum een statement voor diegene die toch gekke/onverantwoorde dingen wil doen.....PLEASE DON'T

cheers:
Boele


Thijsss 13 November / 2009 / 13:01
Ik heb het zelf niet meegemaakt maar ik had het aan mijn vader gevraagt want die is orthopedisch chirurg hij zei:
dat je wel weer kon gaan kiten als je hersteld bent

FFboarder 13 November / 2009 / 17:36
Hoezo voor lul met een impact vest! vind mijn mystic force toch best goed staan! Smiley

Was rottig zeg van je/jullie ruggen Smiley heb er gelukkig nog nooit iets mee gehad. ik hou het bij slechte knieën Smiley.
Sterkte en beterschap!

TMK 14 November / 2009 / 10:05
Quote: Woodmaster - 9 november, 2009 (22:52)
Quote: vanbo - 20 juli, 2007 (14:36) @ alex : echt rot om te horen , veel beterschap @ hollandkiter : klopt inderdaad ! ik heb ook zo'n impactvast en je loopt inderdaad een beetje voorlul met zo'n ding. Als ik hem dan toch aan doe dan loopt alles gesmeerd en als ik hem niet aan maak ik de zwaarste crashes....Dan zit het toch meer tussen je oren!

Helemaal niet! Die vesten zijn magisch! Smiley
Kiteboarding gets me high, in the sky!!!

Rutger 16 November / 2009 / 11:39
Yo, Ik heb 6 maanden L1 verbrijzeld en L3 gebroken (ook beide hielen verbrijzeld) Ik heb een gast leren kennen die hetzelfde letsel als mij heeft opgelopen. Die doet ondertussen alles weer, van wakeboarden tot zware krachttraining.
Ik begrijp alleen niet waarom jij een korset moet dragen, bij mij hebben ze een nieuwe techniek toegepast; mijn rug is intern gefixeerd met 2 staven en 8 schroeven, hierdoor hoef je dus geen korset te dragen en over een maand wordt alles er weer uitgehaald.

Rug breken lijkt erg maar relatief valt het best mee, helemaal als je je leeftijd meehebt!

succes met de revalidatie

Curakiter 16 November / 2009 / 11:55
Quote: kiter_erik - 20 juli, 2007 (14:31)
quote: Hollandkiter - Donderdag 19 Juli, 2007(19:26)volgens mij worden er te weinig impactvests gedragen kan een hoop ellende voorkomen.......................... Inderdaad .. je loopt wel een beetje voorlul als je in je eentje zo'n ding draagt maar hij vangt wel alle klappen op en dat kan je een hoop ellende besparen !! @Alex, veel beterschap !!


Je loopt voor lul als je eentje draagt? Bedoel je een impact vest of een corset? Beetje kinderachtige gedachte naar mijn mening. Volgens mij zitten we niet in de mode-business en maakt het niet uit hoe je erbij loopt, als het maar veilig is. Al draag je overal bescherming en protectie, het is alleen maar beter!

surffi 09 June / 2019 / 01:06

Jow! Ik heb enkele maanden geleden mijn rug ook gebroken.
Een instabiele wervelfractuur welke is vast gezet met 6 schroeven en twee staven.

Aangezien dit in het buitenland is gebeurd ben ik nu op zoek naar een specialist in Nederland.
Ik las op dit forum dat er enkele mensen in 2007 het zelfde hebben gehad en dat bij hen de schroeven ook weer verwijderd zijn. Ik was benieuwd door wie en wat hun ervaringen nu zijn, om die reden heb ik hen zelf ook gemaild. Helaas kwam hier geen reactie op.

Nergens kan ik "lotgenoten" vinden waarbij ditzelfde recent ook is gebeurd. Het lijkt me niet dat de laatst gebroken rug met kitesurfen in 2007 is opgelopen. Om die reden toch maar een post :-)

 

ESComputers 09 June / 2019 / 12:16

Kite medical bestond toen nog niet denk ik in 2007, de pro's gaan allemaal naar speciale klinieken. Waarschijnlijk dezelfde een bekende, volgens mij bestaat er ook een filmpje dat er een erg in de lappenmand was met dank aan die kliniek. Sorry kan de naam niet meer herinneren.

ESComputers had een 3 sterren sessie in Workum met maar liefst 14 - 17 knots op zijn North Rhino (2009)

surffi 09 June / 2019 / 12:30

Bedankt! Ik ben benieuwd welke speciale klinieken dit zijn. Dus geen gewoon ziekenhuis werk begrijp ik? Heb je toevallig de link naar dat filmpje?

ESComputers 10 June / 2019 / 09:51

Nee, ik kan is proberen te zoeken. Maar waarschijnlijk zal het vast ook wat kosten. Dit is NIET het filmpje wat ik bedoel https://www.youtube.com/watch?v=yn3T-A8G6lQ en ook niet de kliniek die ik bedoel. Maar beter iets als niets, ik probeer nog wel even verder te zoeken. Misschien reageer ik alleen nog als ik wat heb gevonden. Ohw en elke kliniek zal natuurlijk wel z'n eigen specialisme hebben.

http://www.kitesurfsummit.nl/daniel-haverkamp-orthopedisch-chirurg/

 

Waarschijnlijk is het deze PRIVE kliniek, http://www.bergmanclinics.nl/ Zoek maar eens op bergman + kite met google.

Het filmpje wat ik ooit eens gezien heb heb ik helaas nog niet terug kunnen vinden. Waarschijnlijk is het gewoon dit filmpje van Kevin, https://www.youtube.com/watch?v=WXdjujxE8e4 Ik durf het niet met 100% zekerheid te zeggen, ben ook nog niet zo lang wakker.

Last edit by: ESCOMPUTERS

ESComputers had een 3 sterren sessie in Workum met maar liefst 14 - 17 knots op zijn North Rhino (2009)