Kitesurfen met kunstheup

Door: Lafere Reacties: 8 Hits: 2041
Lafere 09 January / 2018 / 15:24

Hoi iedereen,

Ondanks mijn jeugdige leeftijd van 28 jaar zal ik hoogstwaarschijnlijk binnenkort een nieuwe RE heup moeten laten steken. Helaas vind ik weinig online terug over kitesurfers die soortgelijke operatie hebben ondergaan en of ze na de operatie gewoon terug konden kitesurfen, wat de restricties etc waren.

heeft iemand hier wat info over, kwam je zelf al met iemand in contact?

 

Zou super zijn om hier meer over te weten te komen. Alvast bedankt

 

lafere

## If you don't crash, you haven't been taking any risk##

Lafere had een 2 sterren sessie in Gran Canaria - Maspalomas met maar liefst 12 - 15 knots op zijn North Evo (2011)

dr511 09 January / 2018 / 16:57

Voor je herstel kun je informatie inwinnen bij KiteMedical.nl zo kun je na de operatie naast je mobiliteit ook kitespecifieke spiergroepen  trainen. Dan kun je ook met kunstheup lekker knallen. 

Ziki Ondergoed, schultenbrau

kajeka 09 January / 2018 / 19:13

De mobiliteit bij een kunstheup is meestal niet een heel groot probleem. Eindstandig kun je wel een lichte beperking overhouden. Reken er sowieso op dat je een jaar niet op de plank staat. Verder speelt het ook een rol welke benadering ze toe gaan passen. Laat je vooral goed informeren door de orthopeed.

Belangrijk is om jezelf af te vragen hoe graag je wil kiten. Als het je verslaving is gebruik je dit als een goeie motivatie om keihard je best te doen om weer op de plank te komen EN te blijven. Kan niet bestaat niet.

KiteShallow 09 January / 2018 / 19:28

bij wijze van spreken https://www.youtube.com/watch?v=DdS6YlsKqq4

Lafere 09 January / 2018 / 22:19

Thanks voor de feedback. Het kiten is al bijna 10 jaar het gene waar ik mee op sta en ga slapen dus stopen is geen optie voor me. Het is inderdaad nu vooral informatie inwinnen 1. hoe bereid ik me het beste voor op de operatie qua spieren en 2. Post-op wat doe ik het beste. M'n arts is positief en wou ook even weten of er iemand van jullie hier ervaring mee had.

 

Alvast bedankt en keep it comming :)

 

Lafère

## If you don't crash, you haven't been taking any risk##

Lafere had een 2 sterren sessie in Gran Canaria - Maspalomas met maar liefst 12 - 15 knots op zijn North Evo (2011)

Greasemonkey 09 January / 2018 / 23:54

Deze topic ga ik zeker volgen. Ik ben ook toe op mijn jeugdige leeftijd van 50 jaar {#emotions_dlg.thumbsup.gif} aan 2 nieuwe heupen. Volgende week gaan ze cortisone inspuiten om de pijn voorlopig dragelijker te houden. Uw vraag kan ik dus niet beantwoorden.

Maar ben er ook mee bezig of ik nog zou kunnen kiten als ik beide heupen laat vervangen. Kiten op zich zal geen probleem zijn, maar als je springt of gewoon valt en je krijgt 1 voet aan de kant van je nieuwe heup niet uitgehaakt. En je lichaam torst dan nog eens op die heup. Dan is het volgens mij toch kantje boordje dat die bol niet uit het bot springt. 

Ik wens je veel sterkte en succes en hou me op de hoogte. 

kajeka 10 January / 2018 / 10:44

Er is een half jaartje geleden een artikel verschenen waarbij naar voren komt dat luxatiegevaar iets is waar rekening mee gehouden moet worden, maar het is niet zo dat de heup zomaar even luxeert. In het verleden zijn we hier heeel er voorzichtig mee geweest. Prima, maar niet altijd even nodig (hoewel ik dit mijn patienten niet vertel aangezien ze dan vast denken dat ze alles kunnend doen wat ze willen). Ook is het qua luxatiegevaar e.d. weer van belang goed met de orhopeed te overleggen welke benadering voor jou het best is bij de operatie. Voor een sporter zijn andere dingen belangrijk dan iemand van 75 jaar.

Verder is het goed om goed te trainen op kracht en stabiliteit. Pre-ok EN post-ok. Ik zou het niet te ingewikkeld maken vooraf. Voor in de sportschool: squat, leg press, leg extension, lunge, leg curl, deadlift en ALTIJD balans meenemen. Voor thuis: leer jezelf in ieder geval de active straight leg raise aan. Dit is een oefening die je meteen na de operatie kunt uitvoeren en waarvan je vooraf al wil weten hoe die moet. Na een operatie is het aanspannen van de juiste spieren moeilijk. Als je het dan al kent vantevoren is dit winst. Ook het zijwaarts heffen (abductie) van de heup in zijlig is een belangrijke om al te kennen.

In voorbereiding op het kiten (laatste fase revalidatie dus) zou ik mijn patienten sprongoefeningen laten doen. Hoge intensiteit met verschillende rotaties. Maar dat duurt voor jou nog even.

kazama-fury 18 January / 2018 / 23:20

Ik zou de eerste 6 weken even oppassen met de active straigth leg raise die Kajeka beschrijft...

kajeka 24 January / 2018 / 09:37

Correctie: na de operatie zal de active straight leg raise niet meteen lukken. Het goed aanspannen van je quadriceps is hiervoor namelijk belangrijk en dit kost vaak moeite/lukt in eerste instantie niet. Zodra je in staat bent hem goed uit kunt voeren zie ik geen problemen met de uitvoer ervan.