Knie

Door: dvdspeler Reacties: 29 Hits: 4165
dvdspeler 23 May / 2011 / 08:46
Gister na een verkeerde landing knakte er iets in mijn knie, buitenste knieband (binnenkant) opgerekt daardoor. Gelijk naar de kant gegaan en gestopt met varen. Nou is het me wel eens eerder overkomen en weet ik een beetje wat het inhoud. Gebeurde toen alleen niet door kiten. Ook bij dw docter geweest en die zei toen kijk het maar even aan.
Het is nu een beetje dik en kan beter even niet kiten heb ik het gevoel. Of iig rustig aan doen

Het is dus nog een zwakke plek bij mij. Heeft iemand hier ervaring mee? Kan ik op een of andere manier een brace lospeuteren bij de verzekering zonder dat ik alles eerst naar de kloten heb?
Of oefeningen ofzo ter preventie van

dvdspeler had een 1 sterren sessie in Scheveningen met maar liefst 18 - 22 knots op zijn Airush Vapor (2009)

Bignelis 23 May / 2011 / 08:53
Je omschrijving buitenste knieband, binnenkant is wat vaag. Maar ik ga er even vanuit dat je binnenste knieband bedoelt. Je "inwendige" banden heten kruisbanden.
Alle banden houden je knie stabiel. Dikke knie idd laten rusten. Als er vocht in zit met je been omhoog zitten, fietsen zonder echt kracht te zetten werkt ook goed om vocht weg te pompen.

Een brace krijg je denk ik niet zomaar. Ik heb er 1 maar mijn voortste kruisband en binnenste knieband zijn gescheurd. Die laatste is weer geheeld, maar wel opgerekt. Zo'n brace is erg kostbaar, dus je moet echt van een orthopeed horen dat je hem nodig hebt voor herstel om hem verzekerd te krijgen.

Maar, het is ook beter om geen brace nodig te hebben.....en dat kan prima. Wat je moet doen is vooral je kuit, bovenbeen en hemstrings trainen. Onderschat hierbij niet hoe belangrijk de kuit is voor stabiliteit van de knie. Maar voor je gaat trainen eerst vocht eruit, want dat maakt je kraakbeen zachter en kwetsbaarder.

Sterkte
Grote dromers denken. Grote denkers dromen

Bignelis had een 3 sterren sessie in Scheveningen met maar liefst 17 - 18 knots op zijn Takoon Furia 2 (2009)

livingthadream 23 May / 2011 / 10:11
Als je al meerdere keren last van je knie heb gehad zal ik snel maar eens langs een specialist gaan...

De huisarts of een arts kunne niet veel zeggen (zeggen vaak rusten en fysio). Ik zelf heb al 2x een kruisband operatie gehad en heb ervaring met ziekenhuizen...

Ziekenhuizen zijn vaak meer EHBO posten voor je knie... Het beste is om naar een specialist te gaan (bijv. Tamminga in Bildhoven). Dit zijn priveklinieken maar wel verzekerd.

Succes met je knie, neem geen risico's voor het weet beland je in mijn situatie.
www.natural-high.nl Slingshot & Mystic

MarioH 23 May / 2011 / 10:15
En QUADRICEPS trainen!!!
Voorkomt een hoop blessureleed
MarioH

Rolfjes 23 May / 2011 / 10:49
Ikzelf heb ook last van mijn knieeen, niet zozeer het scheuren van kruisbanden maar eerder in het kraakbeen wat tussen mij gewrichten zit. Afgelopen seizoen kreeg ik daar erg last van (mede doordat mijn pads verkeerd stonden). Na een bezoek aan de dokter heeft die inderdaad aangegeven dat het belangrijk is de knie te gaan trainen, ik heb dit gedaan en merk veel verschil.

Conclusie: Misschien het trainen (cardio, spinnen) zal helpen met het verstevigen van je knieeen.
Core Riot XR³ 7m² // Core Riot XR² 10m² // Core Fusion

Rolfjes had een 3 sterren sessie in Langevelderslag met maar liefst 14 - 20 knots op zijn Core Riot XR (2010)

Mediator 23 May / 2011 / 11:00
klinkt als je mediale-band als ik je plaats beschrijving goed snap?

toch zeker eens naar de specialist gaan, om een diagnose te stellen van zo iets moet je sowieso onder de MRI scanner (zo niet is er iets fout met jullie medische secter, soit kom ik weer terug dan op het feit dat het in belgische ziekenhuizen vol nederlanders ligt)

als het dat is is de enige oplossing een lange periode minder belasten kine


en dat blijft idd een zwakke plek en kan je helpen door de omliggende spieren te trainen zoals marioh zegt: een goeie makkelijke oefening daarvoor is gewoon in de zetel of op bed liggen/zitten met een kussen onder je knie en been constant naar beneden drukken (je zal je quads dan voelen opspannen)
* professional trolling master ^^

Mediator had een 3 sterren sessie in Zeebrugge met maar liefst 17 - 28 knots op zijn Naish Torch (2010)

philiprw 23 May / 2011 / 18:09
Ik heb ook knie issues, misschien heeft iemand ook tips voor mij.

als ik mn knie helemaal buig, en dan een beetje draai dan "schiet" mn knie uit de kom zeg maar. heel raar. en als ik m terug doe ( door te strekken), wat soms moeilijk gaat, dan hoor ik een enorme "KNAK". mn ouders stonden versteld tijdens het eten toen ze 5 meter verderop het ook hoorden.

ik heb er verder geen last van, ook niet tijdens het kiten, maar ik let er nu wel op. als ik B.v. ga zitten met mijn voet onder mn billen, dus knie helemaal gebogen, dan floept ie eruit....

knie arts heeft foto's gemaakt: alles stond goed op zn plekje
fysio gezien( die goed is met knien): zag/ voelde ook niks vreemds. wist niet zo goed wat hij er mee moest.... zwakke spieren waren het volgens hem niet en hij heeft ook geen oefeningen mee gegeven. misschien had hij het fout...

sinds dien let ik er enorm op, dat ik mn knie dus niet te ver buig, maar dat kan natuurlijk niet goed zijn.
iemand enig idee wat hier aan te doen? of een goede specialist?

philiprw had een 2 sterren sessie in Katwijk met maar liefst 19 - 25 knots op zijn F-One Bandit Dos (2009)

Rolfjes 23 May / 2011 / 22:05
@ Philip,
Ik heb precies hetzelfde als jij! Je bent niet de enige, heeft te maken met je kraakbeen dat niet helemaal netjes is verdeeld, en soms wat rafeltjes heeft waardoor je er achter blijft haken. Dat is hoe de doc het mij heeft uitgelegd. Kun je helaas vrij weinig aan doen behalve de spieren om je knie goed trainen.

Ik ben toen naar de sportschool gegaan en gevraagd of ze een programma wilde samenstellen wat vooral op mijn knieen was gefocust.
Helemaal weg zal t niet gaan, maar zodra hij 'uit de kom schiet' doet het minder pijn, voel dat mijn knieen echt sterker zijn geworden.

Core Riot XR³ 7m² // Core Riot XR² 10m² // Core Fusion

Rolfjes had een 3 sterren sessie in Langevelderslag met maar liefst 14 - 20 knots op zijn Core Riot XR (2010)

Mediator 23 May / 2011 / 23:10
philip

je hebt waarschijnlijk te lange (zwakke) legamenten, komt heel vaak voor bij jongeren die een heel hevige groeispurt gemaakt hebben.

toevallig veel gegroeid laatste jaren op korte tijd?


behandeling daarvoor is meestal fitnes oefeningen (best onder kine begeleiding en niet in een cheapo fitnessclub), in combinatie met goeje voeding waarin je belangrijkste bouwstoffen goed mag verbruiken, vooral veel eiwitten (vlees/vis/deegwaren/...)
* professional trolling master ^^

Mediator had een 3 sterren sessie in Zeebrugge met maar liefst 17 - 28 knots op zijn Naish Torch (2010)

Woodmaster 24 May / 2011 / 07:05
Ik heb het ook een paar keer gehad na een harde landing waarbij ik het uitschreeuwde van pijn.
Tip. Doe ff rustig aan de komende weken en dan tijdens windloze dagen trainen.
Wat maakt niet uit als je je benen en knieen maar meeneemt.
Eigenlijks hetzelfde dus wat iedereen al gezegt heeft!
Sterkte!
Whats your cup of coffee? Barista Cafe Alkmaar heeft het!

Woodmaster had een 5 sterren sessie in IJmuiden met maar liefst 20 - 25 knots op zijn Naish Pivot (2017)

philiprw 24 May / 2011 / 07:42
@ Mediator. hahah spot on! ben nu inmiddels wel al een jaartje uit mn echte groeispeurt, maar heb het dan ook wel al een tijdje. dus wat jij schrijft zou heel goed kunnen kloppen!! dus de oplossing is dan naar een sport en knie fysio gaan ofso? hopen dat die mij wat wijzer kan maken.

enig idee of ik hier weer uitgroei, of is het iets wat ik blijf houden en moet verminderen door middel van oefeningen? Mijn ouders dachten dat een brace miscchien zou helpen, omdat ze denken dat het door de rare stance van het kiten komt en de brace gewoon wat versteviging geeft.( ik zie er het nut niet van in, hij knakt toch alleen als ik hem heelemaal buig, en dat doe ik toch niet met kiten). is een brace een opossing/ een remedie tegen het nog ergere worden van?

thanks he!

philiprw had een 2 sterren sessie in Katwijk met maar liefst 19 - 25 knots op zijn F-One Bandit Dos (2009)

luukie 24 May / 2011 / 07:54
Quote: Rolfjes - 23 mei, 2011 (11:49)
Ikzelf heb ook last van mijn knieeen, niet zozeer het scheuren van kruisbanden maar eerder in het kraakbeen wat tussen mij gewrichten zit. Afgelopen seizoen kreeg ik daar erg last van (mede doordat mijn pads verkeerd stonden). Na een bezoek aan de dokter heeft die inderdaad aangegeven dat het belangrijk is de knie te gaan trainen, ik heb dit gedaan en merk veel verschil. Conclusie: Misschien het trainen (cardio, spinnen) zal helpen met het verstevigen van je knieeen.
Wat is de beste stand voor je pads dan wel???

Bobv 24 May / 2011 / 08:54
Quote: luukie - 24 mei, 2011 (09:54)
Quote: Rolfjes - 23 mei, 2011 (11:49)Ikzelf heb ook last van mijn knieeen, niet zozeer het scheuren van kruisbanden maar eerder in het kraakbeen wat tussen mij gewrichten zit. Afgelopen seizoen kreeg ik daar erg last van (mede doordat mijn pads verkeerd stonden). Na een bezoek aan de dokter heeft die inderdaad aangegeven dat het belangrijk is de knie te gaan trainen, ik heb dit gedaan en merk veel verschil. Conclusie: Misschien het trainen (cardio, spinnen) zal helpen met het verstevigen van je knieeen.Wat is de beste stand voor je pads dan wel???

Duck stance \ / ipv | | en wijd uit elkaar staan zorgt ervoor dat er meer krachten op je knieen (kunnen) komen die je niet goed met spieren kunt opvangen, dus meer risico op het oprekken/irriteren/scheuren van banden/ menisci .

Gerichte krachttraining(quadriceps, hamstrings, adductoren) (volgens de rehaboom, vraag je fysiotherapeut om een schema) en trainen van je actieve stabiliteit rond je knie en van je "core-spieren" helpen het beste om je lichaam beter bestand te maken tegen de krachten die bij het kitesurfen op je knie komen.(helpt veel beter dan een brace kan helpen)


Bobv had een 4 sterren sessie in Zandmotor met maar liefst 22 - 32 knots op zijn Flexifoil Hadlow ID (2012)

philiprw 24 May / 2011 / 11:09
@Mediator heeft de aandoening die jij bedoeld ook een specifieke naam? kan ik iig wat googelen om te kijken of het is wat ik heb!

philiprw had een 2 sterren sessie in Katwijk met maar liefst 19 - 25 knots op zijn F-One Bandit Dos (2009)

dvdspeler 24 May / 2011 / 17:49
Ben bij de doc geweest en bleek de binnenste collaterale mediale band te zijn, misschien in combinatie met meniscus en kruisbanden.
Beste wat ik daaraan kan doen denk ik is gewoon oefeningen te doen zoals hier al aangegeven word en stiekem weer gaan kiten

Bedankt voor alle reacties!

dvdspeler had een 1 sterren sessie in Scheveningen met maar liefst 18 - 22 knots op zijn Airush Vapor (2009)

eddyc 24 May / 2011 / 20:57
Kraakbeen: Glucosamine en choindrotine pillen van Biorhumal dagelijks nemen
eddyc

Mediator 24 May / 2011 / 23:34
als je na 't kiten meer last hebt en 't zijn die blessures die je hier zegt zou ik proberen om na het kiten (als je dan toch wil door doen) telkens even een coldpack op je knie legt... zo voorkom je zwelling en uiteindelijk ontsteking (want ontsteking is wat je krijgt als je een beschadigd gewricht blijft belasten).

is je dokter geen pillenfan? 'k heb tot enkele jaren terug Topsport gedaan, en toen kreeg ik altijd ontstekingsremmers voorgeschreven (in combinatie met oefeningen natuurlijk). Je maag gaat er wel van naar de knoppen als je dat enkele weken moet nemen
* professional trolling master ^^

Mediator had een 3 sterren sessie in Zeebrugge met maar liefst 17 - 28 knots op zijn Naish Torch (2010)

luukie 25 May / 2011 / 09:09
Sorry, duck stance??

Rolfjes 25 May / 2011 / 09:33
Jep, je pads schuin naar binnen zetten in plaats van recht naast elkaar, spring maar eens en let dan op hoe je voeten staan, iets naar buiten, dat heet duckstance, vernoemdt naar de poten van een eend. Op die manier forceer je je knieeen niet en vaart dit dus lekkerder.
Core Riot XR³ 7m² // Core Riot XR² 10m² // Core Fusion

Rolfjes had een 3 sterren sessie in Langevelderslag met maar liefst 14 - 20 knots op zijn Core Riot XR (2010)

luukie 25 May / 2011 / 09:35
Quote: Rolfjes - 25 mei, 2011 (10:33)
Jep, je pads schuin naar binnen zetten in plaats van recht naast elkaar, spring maar eens en let dan op hoe je voeten staan, iets naar buiten, dat heet duckstance, vernoemdt naar de poten van een eend. Op die manier forceer je je knieeen niet en vaart dit dus lekkerder.
thanks, weer iets geleerd. Daar kan ik wat mee.

martijn01 25 May / 2011 / 10:27
IEDEREEN VERGEET DE BALANS OEFENINGEN;
ik (met nieuwe voorste kruisband), train vooral in de winter met een concept2 roeimachine en een indo board balance trainer, vooral met een cushion

martijn01 had een 4 sterren sessie in Wissant met maar liefst 8 - 11 knots op zijn SlingShot Turbine (2012)

luukie 25 May / 2011 / 11:39
En wat zijn goeie oefeningen om je knieen/benen te trainen.
Ik loop veel hard en fiets maar dat is geen krachttraining.

Mediator 25 May / 2011 / 20:13
Quote: luukie - 25 mei, 2011 (12:39)
Ik loop veel hard

= de aller slechtste sport die er bestaat voor je knieën !!!


fietsen is wel goed maar dan moet je niet voor een zware versnelling kiezen
* professional trolling master ^^

Mediator had een 3 sterren sessie in Zeebrugge met maar liefst 17 - 28 knots op zijn Naish Torch (2010)

Mediator 25 May / 2011 / 20:18
Quote: Bobv - 24 mei, 2011 (09:54)
Duck stance \ / ipv | | en wijd uit elkaar staan zorgt ervoor dat er meer krachten op je knieen

als I I de natuurlijke stand van je voeten in rust is.... dan heb jij keihard X-benen man... duck is natuurlijker dan 0-0


testje: doe eens 10 squads met je voeten perfect recht en dan eens 10 squads met je voeten natuuurlijk (duck)... voel zelf eens wat het meeste belast, probeer het eens uit en je zal beseffen hoe hard je de bal mis slaat met je advies...
* professional trolling master ^^

Mediator had een 3 sterren sessie in Zeebrugge met maar liefst 17 - 28 knots op zijn Naish Torch (2010)

philiprw 25 May / 2011 / 20:36
Quote: Mediator - 25 mei, 2011 (21:13)
Quote: luukie - 25 mei, 2011 (12:39)Ik loop veel hard= de aller slechtste sport die er bestaat voor je knieën !!!fietsen is wel goed maar dan moet je niet voor een zware versnelling kiezen
ja hier moet ik Mediator idd even steunen. hardlopen, vooral op wegen/asfalt/stenen is echt HEEL slecht voor de knietjes. Die schokken zijn echt massaal. En denk maar niet dat 10 cm lucht en extra groten zolen je gaat helpen. dat maakt je ren beweging namenlijk onnatuurlijk. ( zo is/gaat de trend in sportschoenen ook weer naar dunne zooltjes i.p.v. die ubergrote basketbaldingen van de afgelopen tijd.) Die grote schoenen zijn niet perse slecht voor de knien, maar ze doen ook niks goed ( wel slecht voor de rest van je houding, manier van voet positionering, snelheid, uithoedingsvermogen en andere zaken, maar dat is meer voor topsporters).

Dan is een cross-trainer misschien wel een betere optie als je toch wilt "rennen", maar daar zou ik mn god niet van weten of t slecht is. kan dat me niet voorstellen eigenlijk...

philiprw had een 2 sterren sessie in Katwijk met maar liefst 19 - 25 knots op zijn F-One Bandit Dos (2009)