Deze sport is verslavend ! Interview Dagblad voor de Hartstichting

Door: richardkiter Reacties: 4 Hits: 840
richardkiter 27 May / 2018 / 15:54

 

 

 

 

'Deze sport is verslavend'

Kitesurfer Richard Brandsma maakt zich sterk voor de Hartstichting

NOORD-SCHARWOUDE - Hij is een ras-Langedijker. Geboren in 1959 in Broek op Langedijk verhuisde hij op tienjarige leeftijd naar Noord-Scharwoude. "Ik zou ook nooit meer weg willen. Zo goed bevalt het me hier", zegt kitesurfer Richard Brandsma die zich momenteel voorbereidt op een zware, doch sportieve uitdaging.

Deze zomer neemt Richard Brandsma deel aan de kitemarathon 'Hoek tot Helder'. Na eerdere edities in 2016 en 2017, wordt de marathon dit jaar geprolongeerd. Ook deze keer gaan de deelnemers de uitdaging aan door een hele dag langs de Noordzeestranden te kitesurfen voor de Hartstichting. "Hopelijk varen we met elkaar veel geld bij elkaar voor dit goede doel. De Hartstichting kan het geld goed gebruiken voor onderzoeken naar hart- en vaatzieken. Het evenement Hoek tot Helder wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd. Eerdere keren wilde ik al mee doen omdat het totale plaatje, geld ophalen en de zeer zware uitdaging om 130 kilometer te kitesurfen van Hoek van Holland naar Den Helder, mij erg aansprak. Ik vind het geweldig dat ik er dit jaar bij ben, want de tickets voor de afgelopen editie waren binnen zes uur uitverkocht!", meldt een superenthousiaste Richard die sinds 2003 verslingerd is aan het kitesurfen. "Ik vind het nog steeds prachtig om te doen. Eigenlijk is deze sport verslavend. Hoe harder het waait, hoe mooier ik het vind. Vanaf windkracht 7 tot 8 giert de adrenaline door je lichaam. Als je springt en je blijft heel hoog hangen in de lucht, dan geeft dat zo’n geweldige kick, heerlijk! Dat hele warme weer hoeft van mij dan ook niet. Geef mij naar een zuidwesterstorm met dikke wind. Dan voel ik mij helemaal happy", zegt de kitesurfer, in het dagelijks leven werkzaam in de beveiliging. In zijn vrije tijd traint hij volop voor zijn loodzware uitdaging.

Gemiste kans

Het mag duidelijk zijn dat Richard's passie de nodige vrije uurtjes in beslag nemen. Hoe is dat voor de rest van het gezin? Richard: "In het begin heb ik geprobeerd mijn dochters te leren kiten. We hebben een dochter van 23 en eentje van 21 jaar oud. Ze vonden het kiten wel leuk maar meer ook niet. Persoonlijk vind ik dat een gemiste kans. Maar goed, ik ga ze niet dwingen natuurlijk. Ze hebben genoeg andere interesses en bovendien studeren ze allebei. De oudste studeert dit jaar af en heeft plannen om een wereldreis te gaan maken. Misschien dat ze zich in het buitenland nog eens aan het kitesurfen waagt, wie weet."

Windraam

Het windraam voor Hoek tot Helder gaat dit jaar open op zaterdag 18 augustus en deze sluit weer op zondag 21 oktober. "Dit houdt in dat de deelnemers vanaf 18 augustus elk weekend tot 21 oktober kunnen worden opgeroepen. Er moet natuurlijk wel genoeg wind zijn om te varen. Hoek tot Helder vindt pas plaats bij voldoende wind en alleen in het weekend", zegt Richard die nog heel lang hoopt te kunnen 'varen'. "Ik kwam toevallig laatst een filmpje tegen van vrouwen van 65 tot 76 jaar die de sport nog beoefenen. Ook vaar ik op Schellinkhout, bij Hoorn, vaak met een gepensioneerde man van

78 jaar die nog prima vaart en springt. Het mooie van kitesurfen is dat iedereen het op zijn eigen niveau kan doen. Dus totdat jij denkt dat je kunt varen, is deze fantastische sport te beoefenen."

Sponsors

Op de vraag of Richard de eindstreep gaat halen, antwoordt de gepassioneerde kitesurfer zonder enig nadenken: "Tuurlijk, al ga ik er bijna helemaal uitgeput en half dood overheen, de eindstreep gaan we halen met ons team 58 plus. Naast mezelf bestaat dit team uit mijn kite-maatjes Hans en Tom - die net als ik - 58 jaar oud zijn. Vandaar de naam. Ik heb ze leren kennen in 2003, toen ik zelf ook net met deze sport begon."

Onder de kiters die deelnemen aan Hoek tot Helder bevinden zich naast wereldkampioen kitesurfen Kevin Langeree ook andere fervente sportfanaten die zich voor de Hartstichting inzetten, onder wie Beau van Erven Dorens, Mark Tuitert, Rintje Ritsma, Stephan van den Berg en Lilian de Geus.

Wie Richard Brandsma wil sponsoren voor zijn monstertocht Hoek tot Helder kan dat doen via de snelkoppeling https://www.hoektothelder.nl/actie/richard-brandsma/doneren, zodat hij zoveel mogelijk geld ophaalt voor de Hartstichting.

Voor meer informatie zie www.hoektothelder.n

 

 

 

 

  

 

Kitesurfen is mijn passie' 

Interview met mij uit dagblad de koerier door Wilfred van Den Hoven. 

 

'Kitesurfen is mijn passie'

"Komende zomer ga ik meedoen aan de kitesurfmarathon 'Hoek tot Helder', van Hoek van Holland naar Den Helder. Sponsors zijn meer dan welkom. De Hartstichting kan elke euro meer dan goed gebruiken."

Wilfred van den Hoven

Richard Brandsma kan niet wachten. De inwoner van Noord-Scharwoude doet dit jaar voor het eerst mee aan de 130 kilometer lange marathon. "Hoek tot Helder beleeft dit jaar de derde editie. De voorgaande 2 jaren wilde ik al heel graag meedoen maar waren de startbewijzen in een record tijd weg. Nu is het me wel gelukt, het is een fantastisch evenement voor kitesurfers, en daarnaast is verder onderzoek naar hart- en vaatziekten meer dan noodzakelijk". In 2016 en vorig jaar gingen 60 en 110 kitesurfers de strijd aan met de elementen. Zij trotseerden 130 km gure en klotsende Noordzeestranden als die van Scheveningen, Noordwijk, Zandvoort, Bergen, Egmond met de finish in Den Helder.

[DONATEURS] "De kitesurfers en donateurs hebben de eerste twee edities 47.000 en 95.000 euro opgehaald. Een fantastisch resultaat dat we dit jaar natuurlijk weer willen verdubbelen. Dit jaar heb ik het geluk om mee te kunnen doen.", vertelt Richard, die getrouwd is en twee dochters heeft.
Kite surfen is buiten het gezin zijn grote passie. "Ik ben in 1979 begonnen met windsurfen. Begin 2000 kwam het surfen met vliegers opzetten, ik vond meteen geweldig. Het heeft ook een heel positieve invloed op mijn leven. Het eerste wat ik 's morgens doe is het kijken naar de wind sites of het nog gaat waaien die dag. Ook probeer ik mijn afspraken zo te plannen dat, mocht het gaan waaien, ik de mogelijkheid heb om in de middag te gaan kiten. Ik dacht dat het in de loop der jaren wel minder zou gaan worden, niet dus," aldus Richard die werkzaam is in de beveiliging.

[LOOPSCHOOL STAP VOOR STAP] "De uitdaging van Hoek naar Helder en het hieraan verbonden goede doel sprak mij erg aan. De afstand van 130 kilometer, het heroïsche karakter van deze tocht, de aanwezigheid van rayonhoofden en stempelposten maken dit evenement tot het zusje van de legendarische Elfstedentocht", vertelt Richard die de marathon samen met twee vrienden surft. Maar er zijn meer mensen betrokken bij zijn uitdaging. "Mijn Personal en Mental Coach is Edwin Ooievaar van de Loopschool Stap voor Stap. Hij sponsort mij ook. Met Edwin probeer ik mijn conditie op een hoger peil te brengen zodat ik de tocht kan uitvaren, ik ben tenslotte ook geen 18 meer." Maar ook het thuisfront leeft mee. Zijn vrouw en twee dochters gaven vorige maand een piano- en hoboconcert dat stijf uitverkocht was. "Ja, dat was een groot succes. En na afloop pannenkoeken eten , de belangstelling was overweldigend. Iedereen was enthousiast en had genoten."

[HARTSTICHTING] De minimale entree van het concert voor de Hartstichting was 15 euro, sommigen gasten doneerden zelfs 50 euro. Nu zoekt de inwoner van Noord-Scharwoude sponsors voor ' Hoek tot Helder'.
Richard voelt zich thuis in de wereld van de kitesurfers. "Het is een vrij extreme en uitdagende sport die een bijzondere kick geeft. De vrijheid op het water vind ik heerlijk. Iedereen kan op zijn eigen niveau genieten, Het buiten sportief bezig zijn met elkaar, maar het sociale aspect is ook belangrijk. Voor je eigen veiligheid en die van je mede kiters moet je met minimaal 2 mensen zijn. Een persoon gooit de vlieger op en pakt deze ook weer aan als je klaar bent.".
De Langedijker weet nog goed hoe het allemaal begon. " Het eerste sprongetje gaf al een geweldige kick. Zit je op een gegeven moment met een sprong op een hoogte boven de 15 meter dan is het helemaal geweldig. Maar het gaat niet alleen om de sprongen hoor. Ook de gezelligheid en verbondenheid met mensen die dezelfde passie hebben is een goed gevoel. Met voor mij wildvreemde mensen ,die ook de passie voor kitesurfen hadden, ben ik op vakantie geweest en heb daar erg van genoten. En komende zomer dan de marathon voor het goede doel." Een exacte datum is nog niet bekend., aldus Richard. "Dit jaar gaat het windraam open op zaterdag 18 augustus en deze sluit weer op zondag 21 oktober. Hoek tot Helder vindt pas plaats bij voldoende wind en alleen in het weekend. Het is allemaal op één dag en de start begint om 06.45 uur in Hoek van Holland. Ik doe mee met twee vrienden en hoop op zoveel mogelijk geld."

[BADT GASTUH] 58 jaar is de Langedijker nu, net zo jong als zijn kitevrienden Hans en Tom met wie hij ook op surfvakantie ging. Hun groepsnaam verwijst onder andere naar hun leeftijd: '58 plus Badt Gastuh voor de Hartstichting'. Richard: "Badt Gastuh is een beetje cryptisch gekozen omdat het afkomt van badgasten die de hele dag lekker op het strand liggen en niets doen, wij daarentegen zijn lekker actief bezig . Voor onszelf maar ook voor deze actie van de Hartstichting".

[i]Doneren kan via https://www.hoektothelder.nl/actie/richard-brandsma/doneren

 

Filmpje  looptraining Run Bik Run

 

 

 

Filmpje Concert en Pannekoeken eten voor de Hartstichting

 

Als het waait ben ik niet thuis !!!!!,-Haring met heeeel veeeeeeeel uien,- http://www.youtube.com/us

Djee 27 May / 2018 / 20:59

Wereldberoemd in langedaijk! Goed bezig voor de hartstichting.

 

Maar eh Richard waarom zet je het op KH wel netjes in 1 topic en maak je er hier steeds aparte topics voor aan?

Always be yourself. Unless you can be a Pirate. Then, be a Pirate

Djee had een 4 sterren sessie in Langevelderslag met maar liefst 18 - 30 knots op zijn Ozone Reo (2016)

Kitemen 28 May / 2018 / 08:42

15 meter Richard...dacht dat jij niet boven de 10 kwam :P of toch de WOO 3.0 aangeschaft ;)

richardkiter 28 May / 2018 / 11:46

Maar eh Richard waarom zet je het op KH wel netjes in 1 topic en maak je er hier steeds aparte topics voor aan?

Hmmm Goeie vraag ......... De ene met pannekoeken en concert staat in hanglossen, eigenlijk niks met kiten te maken en intervieuw gaat over kiten. Maar goed uiteindelijk komt het op hetzelfde neer, ha ha. {#emotions_dlg.clown.gif}

 

15 meter Richard...dacht dat jij niet boven de 10 kwam :P of toch de WOO 3.0 aangeschaft ;)

Ik heb nog die Woo 2 met sjoemelsoftware die je thuis in kan stellen zodat je niet hoef te varen. Ik had hem eerst op bijna 30 meter ingesteld maar dat kwam niet echt overtuigend over vond ik {#emotions_dlg.bonk.gif}, dus maar op 15 meter ingesteld. 

Eigenlijk in het echt op het water komt eigenlijk met springen mijn vinnetje net aan uit het  water ssssst maar niet verder vertellen hoor {#emotions_dlg.clown.gif} .

 

 

Als het waait ben ik niet thuis !!!!!,-Haring met heeeel veeeeeeeel uien,- http://www.youtube.com/us

richardkiter 27 June / 2018 / 20:27
Als het waait ben ik niet thuis !!!!!,-Haring met heeeel veeeeeeeel uien,- http://www.youtube.com/us