Voor de Hydrofoil Kiters Ijselmeer Noord holland

Door: richardkiter Reacties: 3 Hits: 590
richardkiter 08 December / 2019 / 10:44

Voor de foilkiters Ijselmeer Noord holland gelezen in de Alkmaarse Courant : Uitdiepen vaarwater als antwoord op fonteinkruid

Martin Menger

HOORNDe overlast van het welig groeiende fonteinkruid in het Markermeer, IJmeer en de Randmeren kan op termijn alleen effectief worden bestreden als het vaarwater wordt verdiept. De betrokken instanties hebben afgesproken dat deze oplossing verder wordt onderzocht.

De laatste jaren ondervinden de watersport en visserij steeds meer hinder van de waterplanten. Het fonteinkruid groeit iedere zomer in rap tempo, waardoor het de vaarwegen laat dichtslibben. Jachten raken met de schroef verstrikt in de plantenbrij, terwijl ook de (sport)visserij met de gevolgen kampt.

Er is een breed overleg gaande over de juiste aanpak. Aan tafel zitten onder meer de provincies Noord-Holland en Flevoland, de gemeenten Almere en Hoorn, het Watersportverbond en Sportvisserij Nederland. Die hebben gisteren besloten dat ze samen het fonteinkruid te lijf zullen gaan.

Tot nu toe werden IJsselmeervissers ingezet om deze waterplanten weg te maaien. Maar het is de betrokken instanties niet alleen te doen om de hinder van waterplanten weg te nemen: hetzelfde fonteinkruid heeft ook een betekenis voor de visstand. Dus is het volgens de werkgroep zaak dat deze natuurbelangen niet worden vergeten.

Een mogelijke oplossing, waaraan nu wordt gewerkt, is het verder uitdiepen van de vaargebieden. Fonteinkruid kan in dieper water niet echt goed groeien. In dat geval blijven de vaarroutes verschoond van de waterplanten. Vooral in de belangrijkste vaargebieden voor de pleziervaart (Randmeren, Markermeer) is dit een aantrekkelijke optie.

Voorlopig blijft het samenwerkingsverband inzetten op het inschakelen van maaiboten. De maaigebieden worden ook op vaarkaarten weergegeven, en er is een speciale app voor watersporters, die dan eventuele overlast door fonteinkruid kunnen melden.

 

Als het waait ben ik niet thuis !!!!!,-Haring met heeeel veeeeeeeel uien,- http://www.youtube.com/us

Djee 08 December / 2019 / 11:40

Die moeten volgens jou dus op de vaarroutes gaan kiten? 

Always be yourself. Unless you can be a Pirate. Then, be a Pirate

Djee had een 4 sterren sessie in Noordwijk Noord met maar liefst 23 - 35 knots op zijn Ozone Reo (2016)

richardkiter 09 December / 2019 / 10:34

Van mij moet er helemaal niks, alleen wat ik er van begrijp is dat de vaarroutes vrij zijn. Ik heb zelf nog geen ervaring met foilen omdat ik wel een setje heb maar nog niet heb gevaren en een beginner ben.

Ik hoor wel veel klachten van de foilers over het bovenstaande.

Als het waait ben ik niet thuis !!!!!,-Haring met heeeel veeeeeeeel uien,- http://www.youtube.com/us

Djee 09 December / 2019 / 10:44

Oké, maar dit artikel gaat over vaarroutes (en niet die van de kiters {#emotions_dlg.nopompom.gif}

Op zee schijn je er een stuk minder last van te hebben {#emotions_dlg.hypocrite.gif}

Always be yourself. Unless you can be a Pirate. Then, be a Pirate

Djee had een 4 sterren sessie in Noordwijk Noord met maar liefst 23 - 35 knots op zijn Ozone Reo (2016)