Kitesurfers uit zee gered bij Wijk aan Zee

Door: richardkiter Reacties: 2 Hits: 728
richardkiter 29 May / 2020 / 06:01

Kitesurfers uit zee gered bij Wijk aan Zee: "Wind draaide plotseling naar aflandig"

28 mei 2020, 21.39 uur · Door Redactie

 

WIJK AAN ZEE - Voor de kust van Wijk aan Zee zijn vanavond twee surfers in nood uit zee gered. De twee zijn allebei door de KNRM op het droge geholpen. Volgens Peter Messchendorp van de KNRM Wijk aan Zee speelde de wind een belangrijke rol. "Die was plotseling gedraaid, naar aflandig." 

KNRM
KNRM

De eerste melding betrof een kitesurfer. "Hij was z'n vlieger en z'n board verloren en probeerde half zwemmend naar de kant te komen", vertelt Messchendorp. "Maar hij kon niet meer op eigen kracht vooruit komen." Volgens de KNRM'er is het bij een aflandige wind heel moeilijk om na een val weer op je board te klimmen. "Maar zwemmend naar de kant is onmogelijk." 

Messchendorp en zijn collega's hebben de kitesurfer aan boord van hun reddingsboot genomen en naar het strand gebracht. "Daarna zijn we z'n materiaal gaan zoeken. Maar toen we dat eenmaal hadden gevonden en weer op strand stonden, zagen we in de verte nog een kitesurfer in problemen."

Oververmoeid

Die kitesurfer had z'n materiaal nog wel bij zich, maar kwam door de sterke aflandige wind niet dichter bij de branding. Omdat hij oververmoeid raakte is hij door de KNRM naar het strand gebracht. Volgens Messchendorp hebben de surfers geen letsel aan hun avontuur overgehouden.  

Als het waait ben ik niet thuis !!!!!,-Haring met heeeel veeeeeeeel uien,- http://www.youtube.com/us

Leon van Bergen 29 May / 2020 / 09:36

Ja tegen het ineens draaien naar aflandig kan niemand tegenop, lang leven de KNRM!

Lars_023 29 May / 2020 / 10:25

Tja, de komende dagen is dit risico aanwezig. Begin van de dag oostenwind, door thermische effect noord tot noordwest in de middag en dan plop, weer noordoost. Gisteren was het zo rond 17.30 de eerste keer dat die er uit ging maar daarna pikte de wind weer iets op om vervolgens om 19 uur echt er uit te draaien. Hopelijk blijft iedereen een beetje scher op dit soort dagen.

Lars_023 had een 3 sterren sessie in Zandvoort met maar liefst 22 - 28 knots op zijn Ozone Enduro (2016)