Kitesurfers meer ruimte in West friesland

Door: richardkiter Reacties: 1 Hits: 770
richardkiter 09 October / 2021 / 08:55
Gelezen vandaag in het Noord Hollands dagblad :
 
Kitesurfers krijgen meer ruimte in West-Friesland, nieuwe locaties moeten drukbezocht Schellinkhout ontlasten
 
Door Cees Beemster
HOORN
 
West-Friesland krijgt mogelijk vier nieuwe locaties langs het IJssel- en Markermeer waar kitesurfers hun gang mogen gaan. Naast de al bestaande kitesurflocatie in Schellinkhout wordt gedacht aan het nieuwe stadsstrand van Hoorn, de plek naast het Regattacentrum in Medemblik en locaties voor de kust van Wijdenes en Andijk.
Dit staat in de rapportage ‘Toekomstbeeld Kitesurfen in het IJsselmeergebied’ van de provincies Noord-Holland en Flevoland en de Nederlandse Kitesurf Vereniging. Zij hebben samen met andere partijen, waaronder Rijkswaterstaat en Vogelbescherming Nederland, onderzocht waar nieuwe kitesurflocaties mogelijk zijn.
Gereguleerde locaties zijn nodig om kitesurfen op illegale surfplekken tegen te gaan waardoor de natuur verstoord wordt. Hiertegen gaan handhavende organisaties in 2022 vaker optreden, zo wordt verzekerd.
Steeds populairder
Meer toegestane locaties zijn nodig omdat de sport, waarbij surfers met behulp van een zeil acrobatische sprongen door de lucht maken, steeds populairder wordt. Een slordige 25.000 Nederlanders doet nu aan kitesurfen, nog los van de 10.000 Belgen en Duitsers die ons land hiervoor nu elk jaar bezoeken. Door de coronapandemie groeide het aantal kitesurfers in ons land, en mogelijk groeit dit aantal nog meer als kitesurfen in 2024 een olympische sport wordt.
 
In het groen de bestaande kitesurflocaties en in het oranje de nieuwe te onderzoeken kitesurflocaties.
In het groen de bestaande kitesurflocaties en in het oranje de nieuwe te onderzoeken kitesurflocaties.
© Illustratie rapportage ‘Toekomstbeeld Kitesurfen in het IJsselmeergebied’/ provincies Noord-Holland en Flevoland en Nederlandse
Bijkomend voordeel van nieuwe locaties is dat bestaande kitesurfplekken ontlast worden. Zoals die in Schellinkhout waar bewoners al jaren klagen over foutparkerende kitesurfers op de Zuiderdijk. Als nieuwe kitesurflocatie wordt gedacht aan het stadsstrand in Hoorn dat nu wordt aangelegd. Maar ook aan de plek naast het regattacentrum in Medemblik, en de kust van Wijdenes en Andijk. In Noord-Holland zijn ook Edam-Zuid, IJburg en Huizen hiervoor in beeld.
Soms gaat het fout met kitesurfen, zoals hier in 2011 in Schellinkhout waar een kitesurfer bij een sprong verkeerd terecht kwam en gewond raakte.
Soms gaat het fout met kitesurfen, zoals hier in 2011 in Schellinkhout waar een kitesurfer bij een sprong verkeerd terecht kwam en gewond raakte.
 
 
Overleg met gemeenten
De Nederlandse Kitesurf Vereniging wilde rond het IJsselmeer 41 nieuwe locaties, maar dit is nu teruggebracht tot dertien kansrijk geachte plekken. In deze regio gaan de vereniging en de provincie Noord-Holland nu samen met de gemeenten en het Recreatieschap Westfriesland overleggen om de kitesurflocaties mogelijk te maken. Voor elke kitesurflocatie moet een vergunning Wet natuurbescherming en een ontheffing Binnenvaartpolitiereglement worden aangevraagd en afgegeven.
 
Enkhuizen wordt weliswaar als onderzoekslocatie genoemd, maar wordt tegelijk niet geschikt geacht. Het water voor kitesurfers wordt hier als ‘niet veilig toegankelijk’ bestempeld. Het Hemmeland in Waterland kan volgens de onderzoekers worden gesloten als kitesurflocatie omdat dit niet past bij de natuurwaarden van deze plek aan de Gouwzee.
 
 
Als het waait ben ik niet thuis !!!!!,-Haring met heeeel veeeeeeeel uien,- http://www.youtube.com/us

ESComputers 18 October / 2021 / 18:37

Jammergenoeg een betaald artikel zoals vaak het geval tegenwoordig.

Maar als je even zoekt vind je een veel grotere schat aan informatie, het waren waarschijnlijk zelfs 43 kansrijke plekken. Zal maar niks linken om onnodige discussies te voorkomen.

ESComputers had een 3 sterren sessie in Workum met maar liefst 14 - 17 knots op zijn North Rhino (2009)