Reacties
RobbyNitroz 08 October / 2014 / 08:53

Poeh klinkt ernstig. Hoop dat ie er weer helemaal bovenop komt!

 

Bij optuigen van je vlieger lijkt me sterk. Je moet toch al ingehaakt zijn om 10tallen meters meegeleurd te worden. Dus hij was sowieso klaar met optuigen!?

Last edit by: ROBBYNITROZ

RobbyNitroz had een 5 sterren sessie in Zandvoort met maar liefst 15 - 20 knots op zijn SlingShot Wave SST (2017)

woetie1989 08 October / 2014 / 10:25

@Asluis, zo'n achterlijke uitspraak laat op zoveel verschillende vlakken zien wat voor idiote mensen er rond hobbelen. Ongelofelijk. 

Veel sterkte aan het slachtoffer en medebetrokkenen. 

What goes down, gotta come up

bpsurfer 08 October / 2014 / 10:35

sterkte !

sporten: kitesurfen windsurfen fitness/bodybuilding

sjorsvd 08 October / 2014 / 10:52

Allereest wens ik Martijn heel veel sterkte en hoop ik dat alles goed gaat.
Een paar andere kiters en ik zagen het allemaal gebeuren:

Het jongere broertje probeerde de kite van Martijn te launchen, tijdens de launching ging het op een of andere manier mis. Het leek erop dat het broertje de kite niet meer in zijn hand kon houden, dit kon zijn doordat de stuur en of powerlijnen op de verkeerde plek zaten of door een windvlaag. (dit is nog onduidelijk/niet bekend ).

De kite ging deathloopen maar hoe dit is gebeurt blijft nog een raadsel. Martijn werd in de lucht getrokken en kreeg harde klappen, hij had nauwelijks de kans om zijn safety te gebruiken omdat hij alle kanten op ging. Hij werd vol in de lucht getrokken en bij het neerkomen belanden hij op de houten palen. Hier is hij dwars doorheen gevlogen. Daarna is hij helemaal omhoog meegesleurd tot aan de parkeerplaats. Daar is hij op de zijkant op het raam/spiegel van een auto geklapt en vermoedelijk tot stilstand gekomen. Zijn kite was namelijk over het hek van de slufter gevolgen en waarschijnlijk is de kite daar op de grond neergestort.

Bij aankomst op de parkeerplaats heeft een hulpverlener gelijk aan de safety getrokken en andere gewaarschuwd op 112 te bellen. Ik ben snel handdoeken gaan halen want hij had een stevige wond in zijn nek en verloor daardoor veel bloed. Toen ik terug kwam met de handdoeken was Martijn weer bij bewustzijn. Hij lag zelf al in een soort van stabiele zijligging. Zo hebben we hem laten liggen (i.v.m. kans op letsel) en zijn we alles gaan controleren om zoveel mogelijk informatie te krijgen. Hij had veel last van zijn rug, ademde schokkend, verloor veel bloed, kon zijn vingers en tenen bewegen, kon in je hand knijpen en hij kon knipperen met zijn ogen. Het leek wel een half uur te duren voordat de ambulance, heli, brandweer en politie er waren maar schijnbaar waren ze binnen 10-12 minuten ter plaatsen. Martijn deed het super goed en luisterde goed naar alles wat er gezegd werd. Tijdens het wachten op de hulpdiensten hebben we zoveel mogelijk gepraat met Martijn om hem bij bewustzijn te houden. Toen de hulpdienst gearriveerd waren hebben zij het overgenomen. Een andere kiter en ik hebben alleen nog moeten helpen met ondersteunen van zijn nek en hebben we nog zijn harnas los gemaakt. Daarna werd Martijn meegenomen in de ambulance of heli, dit was voor mij onduidelijk. Het goede nieuws is dat bij aankomst van het  ziekenhuis de verwondingen niet levensbedreigend waren.

 Martijn ik hoop dat alles goed met je gaat en dat je kunt herstellen van je verwondingen. Hopelijk wordt het ook duidelijk wat er nu precies is mis gegaan. Daarnaast hebben andere kiters goed geholpen met het pakken van extra handdoeken, verzetten van auto’s en ruimte gemaakt  voor de hulpdiensten en gezorgd voor het broertje van Martijn die natuurlijk ontzettend geschrokken was. Ook wil ik de hulpdiensten bedanken dat ze snel ter plaatsen waren en super hebben gehandeld. 

sjorsvd had een 3 sterren sessie in Strand Slufter met maar liefst 35 - 45 knots op zijn Blade Trigger (2014)

Djee 08 October / 2014 / 11:10

Sterkte, heftig ongeval.

Always be yourself. Unless you can be a Pirate. Then, be a Pirate

Djee had een 3 sterren sessie in Bloemendaal met maar liefst 22 - 34 knots op zijn Ozone Reo (2016)

patriiick92 08 October / 2014 / 11:30

Sterkte!

patriiick92 had een 4 sterren sessie in Strand Slufter met maar liefst 23 - 33 knots op zijn Zian Hantu v2 (2016)

djeverest 08 October / 2014 / 12:04

Heel heftig verhaal zeg en wat een super handelen van de medekiters/omstanders!!

Sjors, ondanks dat ik er niet bij was heb ik wel een vermoeden wat een mogelijke oorzaak zou kunnen zijn, maar kan dit nu niet opmaken uit je verhaal. Daarom mijn vraag of je soms weet of bij het starten van de kite de lijnen upwind of downwind van de kite waren gelegd? Je ziet namelijk bij het upwind leggen van de lijnen t.o.v. de kite nogal eens iets fout gaan.

djeverest had een 4 sterren sessie in Scheveningen met maar liefst 14 - 20 knots op zijn F-One Bandit V (2012)

malleoutje 08 October / 2014 / 12:28

Heel veel sterkte aan Martijn en familie! Het was ontzettend heftig en ik hoop dat hij snel hersteld.

Ik heb het ook zien gebeuren, helaas. Achteraf kun je heel makkelijk zeggen wat er waarschijnlijk niet goed ging, maar het is in een split second gebeurd. Het blijft een gevaarlijke sport en een verkeerde beslissing (niet snel genoeg releasen bijvoorbeeld) kan heftige gevolgen hebben.

Ik weet niet of Martijn de kite niet gereleased kreeg of daar niet aan dacht. Ik heb het nog geroepen zodra de kite een eigen leven begon te leiden dat hij meteen moest releasen, maar dat heeft hij helaas waarschijnlijk niet gehoord.

Voor mij in ieder geval een wake-up call en hopelijk ook voor de rest op dit forum, om de volgende keer dat ik water op ga weer eens goed mijn release te checken. En ik heb me meteen opgegeven voor een EHBO cursus, want ik wil me een volgende keer niet zo machteloos voelen

Wil wel nog even kwijt dat Sjors en de anderen heel snel en kordaat hebben gereageerd! Respect! En dank daarvoor.

 

 

 

 

 

Geniet nooit met mate!!

Zon 08 October / 2014 / 12:31

@Djeverest, zou je dat van die lijnen up/downwind eens willen toelichten?

Heel veel sterkte voor Martijn en iedereen om hem heen, medekiters, familie, vrienden!

dr511 08 October / 2014 / 13:21

Ik hoop dat het snel beter met em gaat en dat ie snel opknapt. 

 

De QR is een veiligheids middel dat alleen werkt als je het veel oefend. Je moet er een drill van maken. En dat doet niemand. 

S'avonds op de bank gaan zitten en 100x je qr trekken zodat het een automatisme word is de enige manier. Anders ben je altijd te laat. 

Of dat in dit geval het leed had kunnen voorkomen is natuurlijk gissen. Er kunnen heel wat andere zaken aan de hand zijn geweest. Vergeet niet dat als je achter je kite aan gaat je wellicht ook niet eens bij je QR kan komen. 

 

Ziki Ondergoed, schultenbrau

14skillz 08 October / 2014 / 14:11

tijdens oplaten/neerlaten altijd 1 handje op de QR en één op de bar.

vinnetje 08 October / 2014 / 15:25

Pfhooe dat doet mij altijd weer even slikken...

Veel sterkte en beterschap martijn en omgeving!

 

Sjors ook jij en andere omstanders; veel  sterkte; lijkt me een enorm heftige ervaring die je niet snel zal vergeten!

 

 

djeverest 08 October / 2014 / 16:27

@zon, zolang het niet duidelijk is of hier sprake van is wil ik hier liever niet te veel op in gaan om het topic clean te houden. Er zijn namelijk veel verschillende meningen over het up/downwind uitleggen van je lijnen. Het is wel zo dat over het algemeen wordt geacht dat het downwind t.o.v. je kite uitleggen van de lijnen veiliger is. Dit omdat je beter overziet of je lijnen niet gekruist zijn, evenals eventuele bridles om wingtips en dat soort dingen, degene die de kite oplaat raakt niet verstrikt in de lijnen, maar bovenal omdat je bij het starten naar de powerzone toe moet lopen (tot het doek niet meer klappert) in plaats van er vandaan. Maar goed, grote kans dat dit helemaal niets met dit ongeluk te maken heeft. maar ikzelf kan het me zo voorstellen.

Natuurlijk had Martijn de QR moeten trekken toen hij in de problemen raakte en daar nog toe in staat was, maar toen was het kwaad eigenlijk al geschied. Ik probeer een beetje te vissen naar hoe het zover kon komen in deze condities.

Nogmaals sterkte aan Martijn, en uiteraard ook de betrokkenen die enorm geschrokken zullen zijn.

djeverest had een 4 sterren sessie in Scheveningen met maar liefst 14 - 20 knots op zijn F-One Bandit V (2012)

harryNaish 08 October / 2014 / 19:54

Jeetje wat heftig om te lezen. Enorm veel sterkte en hoop dat je snel weer de oude bent!

elszwagemaker 08 October / 2014 / 20:05

Heel veel sterkte! wat een pech..