Zelf kitelijnen maken

Door: FlyingFox95 Reacties: 12 Hits: 3745
FlyingFox95 21 March / 2022 / 08:51

Iemand ervaring ermee? Er zijn zoveel hulpmiddelen, is er iemand die starterstips heeft? Is bv voor het stitchen een singer heavy duty nodig, of raden jullie een andere machine aan? Ik lees hier en daar over mallen?

Nature 21 March / 2022 / 09:36

Hey FlyingFOX,

Zelf lijnen maken is zeker te doen! 
Ik maak alle kitesurflijnen voor www.thelinesmith.nl 

Echte basis:
Goede naalden
Goede machine 
Nylon draad (relatief dik voor de meeste huistuin en keuken machine)

Uiteraard lijnen nodig daar zit ook HEEL veel verschil in qua werkbaarheid.

Daarnaast  nog sleeve, tape, ijzerdraadje of splicenaald.  

Good luck {#emotions_dlg.spinsmile.gif}

Fluid kiteboarding - High Service - High Quality - Kiteboarding gear.

Nature had een 5 sterren sessie in IJmuiden met maar liefst 25 - 39 knots op zijn Fluid Vice (2010)

FeRNandeZ 21 March / 2022 / 18:30

Beste gaat het als je het voetje van de naai machine een geultje er in vijlt, zodat lijn gemakkelijk er recht onder de naald blijft.  Ik gebruik zelf als stik draad dynema vislijn.  Gemakkelijkste is om de lijn om te vouwen en in de lijn terugte steken over ca minimaal 10cm vast stikken, het einde afschuinen.   Je kan dit doen met een dun staaldraadje snaar.  Zogenaamde brummel locks lussen etc, ik gebruik het niet, vind teveel gedoe en niet nodig. (in principe kan je hiermee lijnen maken zonder naaimachine) 

Verder beste is om iets /beetje zig zag te gebruiken,bij het stikken. Een rechte stiknaad heeft geen mogelijkheid om zich beetje te setten/verdelen tussen de stiksels en ik heb gezien dat bijvoorbeeld bij de core lijnen recht stiksels soms wel eens stuk gaan. Verder goed afhechten/heen en weer. 

Een beter huistuin en keuken machine met een 130 jeans naald gaat het prima.

Je kan ook lijn maken met sticked folded sleeves, gaat ook prima, maar deze lijnen slijten harder , doordat ze altijd ophet zelfde punt knikken, bij oprollen etc net onder de sleeve.

 

Verder als lijn altijd Europese SK99 gebruiken, koop geen chinese troep etc.(veel te veel stretch) 

Beste is Liros of Braidtech 1.6mm 400kg,is beetje goede allrounder, 300kg voor racen en lightwind.

kantje board !

Faxie 26 March / 2022 / 23:47

Stuk ijzerdraad oid gaat ook prima. Of je kan bij de viswinkel een boillienaald halen voor weinig, werkt ook erg goed.

 

Als je regelmatig lijnen gaat maken, of je vindt extra betalen voor het echte spul niet erg, dan kan je inderdaad een splitsnaald halen en stikken.

 

Als je stikken en naaien teveel gedoe vindt (ik ben hierin precies tegenovergesteld van Fernandez blijkbaar), zou ik dat lekker achterwege laten en gewoon een locksplice met voldoende bury maken, dat is net zo sterk als een straight bury (direct de lijn in zichzelf steken) Her en der hebben ze daar testen mee gedaan, en sterkteverlies is minimaal, 1% oid in beide gevallen. Belangrijkste is dat je het uiteinde van de lijn 'verjongt' dwz schuin afsnijdt voor een geleidelijk dikteverloop. Die stiksel zit er toch niet voor sterkte, maar om de boel bij elkaar te houden.

 

Ik heb zelf al een aantal setjes gemaakt (20m + 3m extensies, 16 splices per lijnenset) met een normale locksplice, en daar heb ik veel uren mee gemaakt inclusief stormsessies. Geen centje pijn op de splices. Die gaan echt nergens naartoe.

 

Youtube kanaal van lijnenspecialist heeft goede video's. Er is ook nog een site animatedknots.com, zoek naar de brummel splice.

Verder zou ik eerst alle splices aan 1 kant van de lijnen zetten, dan de lussen ergens aan vastzetten en op goede spanning het andere einde op gelijke lengte aftekenen. Dan blijft het onderlinge lengteverschil minimaal, paar mm hooguit als je het goed doet.

Last edit by: FAXIE

FlyingFox95 27 March / 2022 / 19:20

Thx allen voor de reacties! Ik zal nog een hoop moeten leren wat betreft de benamingen etc. Ik wil eerst beetje oefenen op de verschillende soorten manieren van splicen etc. Maar bv ook de pulley lijnen van de flysurfer zelf gaan maken. (Die zijn gestiched naast elkaar). 
Fernandez komt dan ook het meest in de buurt wat ik zoek qua antwoorden  thx daarvoor !!!

welke soort nylon garen moet ik gebruiken, of welke naalden? Ik snap dat er splitsnaalden etc zijn, maar die verschillen dus ook per dikte en ook per merk. Qua geld let ik er wel op, maar ben er allang achter gekomen dat wanneer je wat meer uitgeeft het vaak wel wat makkelijker wordt voor jezelf

FeRNandeZ 27 March / 2022 / 19:42

 Ik vind brummellock een heel gekloot en gefriemel met dunne lijntjes.  Ik heb ook het gevoel door het gefrut en gepiel je ook de coating terplekke beschadiged en het eerder een knakpunt wordt. 

Verder als je je lijnen precies op maat wilt stellen is de brummellock ook niet handig. Zonder brummel locks kun je  de lussen nog beetje schuiven/stellen ,fine tunen to de excaxte lengte en dan stikken. (wel een ruime insteek/overlap  nemen en af taperen /uitdunnen aan het eind.

 

@FlyingFox95

Als je twee sleeved lijnen naast elkaar wilt zigzaggen, dat gaat ook heel gemakkelijk,  idd iets uitgeslepen voetje met een geultje gaat super. Zorg dat de zigzag goed door het center van de lijn gaat aan beide kanten. Standaard Jeans naald 130 is prima.  Verder alleen 100% synthetisch  garen polyester,  maarzelf gebruik ik tegenwoordig Dynema vislijn,werkt super.

Type JOF 8 strands, dikte 2.0.   (De 4.0 dikte is net ff te dik voor huis tuin en keuken machines)

https://www.banggood.com/nl/JOF-300M-PE-Braided-8-Strands-22-61-LB-High-Sensibility-Super-Strong-Fishing-Line-Sea-Fishing-p-1294719.html?

 

Last edit by: FERNANDEZ
kantje board !

Faxie 27 March / 2022 / 20:40

Tja, ik vind naaien gefriemel. Voor bulkwerk zal het wel makkelijker zijn.

FeRNandeZ 28 March / 2022 / 21:05

misschien moet ik wat meer oefenen met splicen:)   Maar ben het verder eens, zon brummel lock en met een ingestoken overlap wat afgeschuint/verjongt, is kwa sterkte ook perfect.

Wat voor staaldraadje/snaar dikte etc gebruik jij heb je een linkje ? (ook voor 300kg sk99?) Het lastigste vindt ik om de splicer met het stompje van het lijntje in de open gewerkte draad te frutten, gaat vaak stroef of valt er soms halverwege uit. 

 

 

 

kantje board !

Faxie 28 March / 2022 / 22:09

Ik gebruikte eerst staaldraad voor hekwerk, halve mm dik oid. Daarna een boilienaald gehaald bij de viswinkel, daar zit een haak aan met een sluiting. 500kg Lijn is wat stug, maar het is wel te doen. Die naalden zullen vast in een stevigere variant te krijgen zijn. https://www.visdealshop.nl/boilienaald/ Heb geen problemen met lijnen die eruit vallen... het helpt om de lijn tussen je vingertoppen te houden tot de naald klemt.

 

Ik heb ook een D-Splicer Fixed, maar weet niet uit m'n hoofd of het een 10 of 15 is... weet wel dat die te dik is voor gewone lijn, dus ik gok dat het de 15 is. Dan zou de 10 goed moeten zijn.

 

https://www.lijnenspecialist.nl/d-splicer-804-d-splicer-fixed

 

Maarja, een rolletje ijzerdraad oid bij de Gamma is nog goedkoper...

Last edit by: FAXIE

Nature 29 March / 2022 / 09:37

Tip van de meester :P  Ijzerdraad van de hema past ideaal door de lijn heen van 1.3mm ->  4/5mm. 
4 euro ;) 

Fluid kiteboarding - High Service - High Quality - Kiteboarding gear.

Nature had een 5 sterren sessie in IJmuiden met maar liefst 25 - 39 knots op zijn Fluid Vice (2010)

rdeheld 23 April / 2022 / 13:02

Op vakantie een keer een lijntje gebroken en toen nood gedwongen zelf mn lijnen ingekort. Ik kennde de Brummel locked splice all vanuit het zeilen en zo doende doe ik het tegenwoordig net zo makkelijk zelf.

 

harmsel 01 June / 2022 / 21:55

Zelf maken is leuk, makkelijk en een stuk goedkoper.
Ik maak al een paar jaar al mijn lijnen en kitebarren zelf. Intussen vaart er een vriend en mijn zoontje ook met mijn hobbywerk.

Ik heb alles geprobeerd, naaien, bummel lock, alleen burry. Naaien op de machine lukt mij niet netjes genoeg, Bummel een hoop werk. Dus ik ga tegenwoordig voor long burry die ik lock met een stiksel (hand).

Long bury doe je zo: https://www.animatedknots.com/long-bury-splice-knot. Alleen dan moet de lengte van de bury (hoe ver zit het in de mantel) 75x de diameter van je lijn zijn. Dus bij 1.4mm lijnen 10 centimeter. Vergeet niet te verjongen (dus de lijn langzaam dunner te maken). De lijn breekt echt op de overgang als je dit niet doet (nog altijd op 70% van de standaard sterkte, dus afhankelijk van je lijnen kan je het ook laten {#emotions_dlg.puh2.gif}).

Lock stiching: https://www.youtube.com/watch?v=tKqAfBfNc3A en https://www.samsonrope.com/Mobile/SiteAssets/pdfs/LockStitch_Whip_Seize.pdf ik gebruik wat dikker polyester garen, nylon is niet UV bestendig en erg glad. Ik gebruik 0.35 mm van deze https://nl.aliexpress.com/item/1005001817210123.html.

Tips

  1. Ga voor Long bury ipv naaien, zonder speciale naaimachine ga je nooit de kwaliteit krijgen die je in de winkel heb. Long bury is nog sterker ook dan op de naaimachine.
  2. Koop een dyneema schaar. Scharen kunnen extreem duur zijn, deze gebruik ik al 2 jaar en is nog altijd niet bot: https://www.amazon.nl/Clauss-18475-Professional-koolstofstalen-glasvezelversterkte
  3. Wil je vaker lijnen maken, koop dan een D slicer F10 (of neem verschillende diameter lasdraad TIG/MIG) https://d-splicer.com/d-splicer-with-fixed-handle-f-series/
  4. Plaats foto's van je eerste geslaagde pogingen, er zijn zat mensen hier die op een afstand goed kunnen zien of het klopt wat je doet

Ik gebruik tegenwoordig alleen nog lijnen van Premiumropes.nl. Ik heb eerder ook bij Aliexpress wel eens lijnen gekocht, die zijn soms moeilijk te splitsen en niet altijd van de opgegeven diameter. Ik vertrouw deze ook onvoldoende. Heeft iemand nog tips waar ik 1.4mm dyneema kan kopen? Voor minder dan 45 ct per meter.

     
Last edit by: HARMSEL
Kite

Kitemen 03 June / 2022 / 06:44

Thanks dit is echt bruikbare info {#emotions_dlg.thumbsup.gif}