Reacties
KITEFLIGHT 08 December / 2011 / 20:08
erg leuk om even goed door te lezen..

CedricCadzand 08 December / 2011 / 20:17
Ontzettend handig voor m'n PWS! Thanks poster

FFboarder 08 December / 2011 / 22:30
Interessant stukje als je even de tijd wil nemen en geïnteresserd bent!

eddyc 09 December / 2011 / 08:24
Mooi.
Doch het is weer een matras vleugel profiel.
Kiters gebruiken een heel ander profiel: een dikke ronde tube en daar achter een enkelvoudige foil.
Dat is weer heel anders en men had in theorie de hoge efficientie daarvan nooit verwacht. De eerste paragliders met single foil zijn al in test (maakt een paraglider 35% of meer goedkoper)
eddyc

Karta 10 December / 2011 / 10:08
@ Eddyc: Voor elke kite geld het zelde in natuurkundige aorodynamica. Singel of double foil is enkel het verschil in performance.

Zonder Aerodynamica is vliegen niet mogelijk. De dikke tube zorgt bij enkel foil voor de vorm van de vleugel. Door het "vaccum" aan de achterkant (binnenkant) van je tube glijd de wind alsnog langs het profiel zodat je lift creeert. Echter zal er meer wrijving kunnen onstaan doordat de flow niet optimaal is. Dit is bv bij een vliegtuig erg belangrijk zoda hij minder energie nodig heeft om voor te bewegen. Als paraglider die zou ik toch een double foil blijven gebruiken. Wel goedkoop die single. Maar ik verwacht dat net als de gewone kites dat de trailing edge sneller zal slijten ivm het klapperen van het doek. Zie het als een vlag die al een tijdje hangt. Die is vaak aan het eind gerafeld. Daarnaast zou het ten koste kunnen gaan van soepel vliegen. Een beetje loop en power in je kiteurfkite kan flink wat vragen van je kite. Vaak zie je dat kites dan klapperen. Wat opzich gebruikelijk is. Elke kite heeft natuurlijk zijn voordelen en nadelen. Dit hangt af van de kite zelf.

Hoe dan ook. Het profiel is de sleutel voor lift, dus het zelfde. Het is exact het zelfde. Kiters gebruiken dus wel degelijk dit profiel. Anders stort je neer na je sprong en is springen niet mogelijk.
www.KartaBoardsports.com & www.KitesurfschoolTerschelling.nl