Reacties
asluis 17 April / 2024 / 10:16

B, B is mijn antwoord altijd{#emotions_dlg.pompom.gif}

karel79 17 April / 2024 / 10:47

Ik was er niet bij dus vind het moeilijk om te beoordelen.

Wel was ik 1 april in het water met zon en minimale wind, temperatuur 15+ (denk ik). Met schoentjes, geen cap en geen handschoenen.

Tijdens het varen was het heerlijk, maar helaas door gebrek aan wind al snel gestopt. Op het strand was het ook heerlijk. Ik ben maar ff in de zee gaan liggen, gewoon omdat ik er toch was. Toen voelde ik pas hoe koud het water nog was!

In geval van nood had ik dat niet lang uit kunnen houden.

Afgelopen weekend weer het water op geweest. Gelukkig meer wind. Wel wat kouder en minder zon. Nog steeds alleen schoentjes aan. Ik had het heet! Vooral mijn voeten voelde ik broeien. De zee leek ook een stuk warmer ivgm de vorige keer. Volgende keer doe ik die niet meer aan, denk ik..

Dus ja, ik snap wel dat mensen dat allemaal achterwege laten. Het is oncomfortabel warm met al dat spul aan, zolang je niet in de problemen raakt.

Als je wel in de problemen raakt heb je dat absoluut nodig.

Beetje lastig dus.. wat nu? Niet zeiken, dan heb je t maar te heet? Af en toe ff sloot zeewater naar binnen laten komen?

RobbyNitroz 17 April / 2024 / 11:21

Vaar ook al 3 weken met alleen 5/3 en geen schoentjes/cap/handschoenen en gaat prima. Zondag half uur bij kiter gebleven die zijn kite de lucht niet in kreeg dus in water gelegen naast hem en bij zijn kite maar ook toen geen koude voeten 

RobbyNitroz had een 5 sterren sessie in Zandvoort met maar liefst 15 - 20 knots op zijn SlingShot Wave SST (2017)

Faxie 17 April / 2024 / 14:21

Kan momenteel allemaal prima, hoewel het altijd met sideshore oid verstandig is iets beter in te pakken. Ligt een beetje aan de spot.

lowrens 17 April / 2024 / 15:13

Cap is nog must. Rest is optioneel

Knalle 17 April / 2024 / 17:09

schoentjes...altijd aan zomer en winter. vind altijd een bierdopje / stuk glas met mijn blote voeten, wel zomer en wintercolectie  handschoenen nooit eigelijk. en cap soms, zeker met koude harde wind op de oren doe ik hem graag op

Cabrinha Moto X

Magic_Ed 17 April / 2024 / 17:10

zoveel factoren. Voor mij: tegenwoordig liever iets te warm (leeftijd?), maar in ieder geval altijd warm genoeg om in geval van nood "reddingstijd" te hebben. En zijn de anderen onverantwoord bezig? Er zijn er altijd wel een paar. Iets met l'enfer :D

w w w . v e r s u s s h o p . n l

FeRNandeZ 17 April / 2024 / 18:06

Handschoentjes, Mystic open palm, bijna nooit alleen bij echt fris weer.

6/5/4 pak met schoentjes is prima voor winter de cap op.

Als het echt onder 5 graad is vaar ik liever niet, maar de hele winter zelfs in january/february konden we lekker warmpjes varen. Op de foil in winter is soms wat koud, is toch beetje passief staan, maar bij lekker stevig waveriden op surfboard is het lekker warm.

 

Vanaf Half mei tot- eind oktober vaar meestal met 4/3, lekker allround NL. Zonder schoentjes.

Verder ene pak is niet het andere kwa temp, rug rits is absoluut veel kouder, dan borst rits.

Ene pak is veel zwaarder dan het andere pak, terwijl ze zelfde dikte aangeven.

Verder moet het pak best wel strak sluitend zitten, als ie nieuw is wel drama om erin en uit te komen.

Een iets te groot pak is veel kouder.

 

 

Als je lang in het water komt te liggen, fijnste/veligste is draag, een floatation vestje, dat geeft je zoveel meer tijd om relaxed te handelen etc, zonder dat je uitgeput raakt, of in paniek raakt etc in het koude water.

 

 

 

kantje board !

Lars_023 18 April / 2024 / 07:24

Onverantwoord is lastig maar het water is zeker nog te koud om er lang in te kunnen liggen zonder extra bescherming. Ik gebruik al jaren 12-12 als de grens (buitentemperatuur-watertemperatuur) om extra neopreen uit of aan te doen. Toch heb ik op een mooie sessie in Mei, volle bak zon, onderkoeling opgelopen na lang bodydraggen op de 4de bank. Gelukkig herkende ik de verschijnselen (je overschat jezelf en je geeft geen fuck meer) en kon daardoor besluiten om naar de kant te gaan. Kostte mij wel een boardje. Onder de 35 graden lichaamstemperatuur kan het gewoon fout aflopen, ieder lichaam is anders dus het risico is ook bij iedereen anders.

In bloemendaal/zandvoort schommelt de watertemperatuur rond 12 graden op dit moment en dat duur nog een maand voordat het boven de 15 uitkomt, gok ik.

Lars_023 had een 4 sterren sessie in Tarifa met maar liefst 20 - 26 knots op zijn Ozone Enduro (2016)

harmsel 18 April / 2024 / 20:37

Het mooie van kiten is de vrijheid, dus ik ga niemand die mij niet in gevaar brengt onverantwoord noemen. Moet iedereen lekker zelf weten. Ik probeer iedereen in problemen te helpen, met of zonder schoentjes/caps/whatever.

Zelf vaar ik het hele jaar rond, totdat het ijs op de bar staat. Alhoewel ik zo'n hekel aan handschoenen heb, dat sommige sessie echt kort zijn... Is het echt koud, dan vaar ik niet ver uit en moet wel lekker onshore zijn. En als het 30 knopen waait en 6 graden is, dan is windchill in mijn natte pakkie extreem heftig. Bij 15 knopen en 6 graden is best goed te doen, zeker met wat zon erbij. Dus het is allemaal niet zo absoluut.

Ik ben wel geïnteresseerd in onderkoeling, ik vraag mij regelmatig af hoeveel tijd ik heb. Is daar iets zinnigs over te zeggen? Stel ik lig met mijn heerlijk warme pak, uiteraard vaste cap. Daaronder een 3mm neopreen onderpakje, een windchill-top, dikke schoentjes (ja ik ben een koukleum!) in zee, bij zeg maar 10 graden water, mijn kite is lek, dus ik moet een soort van self-rescue in elkaar gaan prutsen. Hoeveel tijd heb ik voordat het ongecontroleerde trillen start?

Harm

Kite

karel79 18 April / 2024 / 20:50

@harmsel ik denk dat dat afhangt van veel factoren.

Hier is wel wat info te vinden:

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/106837-onderkoeling-of-hypothermie-zwemmen-in-de-noordzee.html

FeRNandeZ 18 April / 2024 / 22:43

@Harmsel

"Alhoewel ik zo'n hekel aan handschoenen heb, dat sommige sessie echt kort zijn..."

 

Ben ook geen fan van handschoenen, maar als het echt winterkoud is, de open palm handschoenen werken het beste, je kan ze makkelijk even openslaan en tijdens het kiten hou je gewoon goed grip, zonder kramp.

Ease Glove 2mm Open Palm (mysticboarding.com)

kantje board !

Janvanbun 19 April / 2024 / 15:08

Schoentjes is het eerste neopreen dat ik uit doe. Ik haat het en kan er niet aan wennen. Als het echt koud is heb ik een neopreen jas over mn wetsuit en open palm wanten en evt een neopreen muts. Heb het absoluut niet snel koud.. zit helaas bij de groep die al een paar weken met alleen de wetsuit vaart..

RobbyNitroz 19 April / 2024 / 16:00

@Knalle; ik heb standaard wat scheermesjes in mijn voeten zitten....gewoon niet aankomen en ze worden er vanzelf weer uitgewerkt...maandag en dinsdag voelt het zoms beetje of ik op spijkerbed loop hehe

RobbyNitroz had een 5 sterren sessie in Zandvoort met maar liefst 15 - 20 knots op zijn SlingShot Wave SST (2017)

walle 19 April / 2024 / 16:26

B maar liever toch zo naakt mogelijk:

  • Strapless lukt me moeilijk met botjes
  • Noordenwind is in BE vrij onshore => veel golven en vrij snel terug op het strand

walle had een 2 sterren sessie in Surfers Paradise-Knokke met maar liefst 14 - 18 knots op zijn Best Waroo (2009)