Reacties
JorisIII 05 November / 2014 / 14:41

Om verwarring te voorkomen is het misschien handig om de termen die je gebruikt overeen te laten komen met de termen in het bijgevoegde plaatje. 

Mrs.Slingshot 05 November / 2014 / 15:35

Zo te zien betreft het alleen mannen in groep 2. Mooi hoef ik me daar niet druk om te maken :)

CvdV 05 November / 2014 / 16:07

Ik mis de cross-shore in dit verhaal, dus evenwijdig aan de kust.

Afgelopen zondag deed deze situatie zich voor aan de Noord-Hollandse kust met vrijwel pal Zuid en er waren hierdoor toch aardig wat kiters die in de problemen kwamen nadat ze hun kite in de golven gedropt hadden. Door de sterke stroming en redelijk hoge golven kwamen er enkelen niet zelfstandig aan de kant. Gevolg is dat ze evenwijdig aan de kust wegdreven en de ene na de andere breker over zich heen kregen. Ook mij gebeurde dit, ik kon mij zelf gelukkig helpen maar ik zag twee situaties waar men zonder hulp niet aan de kant kon komen. ( 5e lijn om kite ). 

Kortom, ben je beginner of heb je weinig ervaring in de golven vermijd dan ook cross-shore en ga alleen met (schuin)aanlandige wind het water op.

Makkelijkste manier ( zo deed ik het in ieder geval) om iemand in die situatie te helpen is door upwind het "slachtoffer" te naderen zodat je niet in de buurt van zijn lijnen komt, hij houd jou vast en rustig bodydraggend naar de kant. Niet te snel want het "slachtoffer"moet meer kracht zetten dan jij om het vol te houden dus niet gaan sinussen.

Last edit by: CVDV
Offline als het waait

CvdV had een 5 sterren sessie in Maasvlakte 2 met maar liefst 30 - 40 knots op zijn Airush Lithium (2014)

Magic_Ed 05 November / 2014 / 17:59

Leuke opsomming, prima initiatief. Ik zal dan wel bij de durfals horen (vind de naam niet de boodschap dragen, maar ok). Toch wens ik geen voorbeeld gemaakt te worden. Ik ben een individuele kiter en sta dus per definitie niet voor de groep of de hele gemeenschap en heb zeker geen voorbeeld functie (als ik die toch krijg, dan ook even storten voor de verleende service aub).

Volgens mij wordt het tijd om de, in mijn ogen, verkrampte "ja maar de media" reflex los te laten. De Telegraaf is niet de waarheid en wordt ook niet door iedereen gelezen. Wij maken, op onze fora, meer stennis, dan waar dan ook. En het resultaat daarvan is niet mooi. Probeer is wat ontspannener te reageren, het valt allemaal meestal wel mee. En gun een ieder zijn eigen tekortkomingen, jij hebt ze vast en zeker ook.

w w w . v e r s u s s h o p . n l

mmmmatthias 05 November / 2014 / 19:34

Beter kun je natuurlijk aan de kant blijven met off-shore wind. Kun je de verleiding dan niet weerstaan vind ik dat persoonlijk niet zo erg als je maar optijd afscheid neemt van je kite als je in de problemen komt. Ik bedoel dat je dan gewoon optijd moet loskoppelen. Niet dat andere dan door jou in de problemen komen. En je als je kite dan achter de horizon ziet verwijdenen............naja dat is dan het risico! Het blijft een extreme sport die altijd risico's met zich meeneemt. Iedereen moet voor zichzelf de afweging maken hoeveel het je waard is!

mmmmatthias had een 3 sterren sessie in Strand Slufter met maar liefst 19 - 25 knots op zijn Naish Park (2013)

Ron72 05 November / 2014 / 20:15

Ik ga helemaal mee met Magic-ed!

Afgezien van de Wimt gevallen, heb ik de indruk dat het allemaal best mee valt.

Als het duidelijk ofshore wind is het niet verstanding om het water op te gaan, maar beslis dat gewoon lekker zelf.

Zoals afgelopen zondag op Wijk, met sideshore zijn de omstandigheden lastig, zoals windloze 'gaten'en vlagerigheid. Maar de locals zoals ikzelf weten prima wat we kunnen verwachten. En die vette golven zijn niet te weerstaan. Het was superdruk op Wijk en iedereen, incl onze windsurfende oosterburen hielpen elkaar bij probleempjes. Zelf ook een boardje opgepikt uit zee, en een andere kiter nam de kiter en z'n kite op sleeptouw.nadat hij moest releasen. Beter dit, dan, 'sukkel moet je maar niet met aflandige wind kiten', zoals sommige hier roepen.

En dat, 'je brengt de sport in discrediet', wordt ik helemaal moe van. who cares? Ga lekker varen ipv telegraaf stukjes lezen.

 

tobias 05 November / 2014 / 21:10

In de sms voor kite- en windsurfers worden per dag alleen die spots aangegeven waar het veilig varen is d.w.z. cross/cross-onshore tot onshore. Je kunt natuurlijk zelf het wiel gaan uitvinden met ene kompas en windguru/finder. Maar om teleurstellingen of verkeerde spotkeuzes te voorkomen, hoop ik hier de juiste voorbeeldfunctie in te vervullen. En Ed, dan is het inderdaad zoals als jij zegt: storten voor de verleende service, haha!

http://www.surfweer.nl/wind/sms/

Kijk op http://www.surfweer.nl/windsms voor dagelijkse wind-updates via sms of app!

aman 05 November / 2014 / 21:25

Ik reis al mijn hele leven op zoek naar perfecte cross off shore met cleane golven.  

Voor de waveriders is dit de Heilige Graal. Ik kan me dus totaal niet vinden in bovenstaande tekst. Het enige waar ik het wel mee eens ben is dat je als je in de problemen komt met cross off je wel wat meer moeite zult hebben om weer aan de kant te komen.  

 

 

Waves waves waves

martijn01 05 November / 2014 / 21:55

Mis hier een andere factor: watertemperatuur.

martijn01 had een 4 sterren sessie in Wissant met maar liefst 8 - 11 knots op zijn SlingShot Turbine (2012)

martin404 06 November / 2014 / 05:41

+ het vermogen om jezelf zonder kite in leven te houden

 

Het spreekt voor zich, maar :

Als je niet behoorlijk goed kunt zwemmen, of je conditie is niet meer wat het geweest is, dan heb je na september helemaal niks op zee te zoeken.

Last edit by: MARTIN404
No kite related brand affiliations

dapee2 06 November / 2014 / 10:43

Ron72,

ik kan me aardig vinden in je post,

behalve je laatste regel: "En dat, 'je brengt de sport in discrediet', wordt ik helemaal moe van. who cares? Ga lekker varen ipv telegraaf stukjes lezen"

Als er maar genoeg diskrediet opgebouwd opgebouwd word dan komen de verboden vanzelf.

Belgie is hier ene prima voorbeeld van.

Gevolg is dat er diverse prutsers nu in NL de boel komen verstieren.

En nu moet ik oppassen dat er niet weer allerlei zuiderburen scheef gaan kijken, maar doordat rijkswaterstaat nu al diverse malen kiters uit de vaargeul geplukt heeft (hoofdzakelijk Walen) bij Borssele, ligt het plan er nu bij de gemeente op deze spot dicht te gooien voor kiters.

Diskrediet en negatieve media aandacht is dus zeker wel iets om rekening mee te houden.

 

dapee2 had een 4 sterren sessie in Borssele met maar liefst 28 - 30 knots op zijn Naish Pivot (2021)

wazzaah 06 November / 2014 / 12:22

Prima discussie zo, we nemen alle opmerkingen mee om t aan te passen en dan in beginners forum te zetten.

kitestart.nl - kitesurfen-op-terschelling.nl

wazzaah had een 5 sterren sessie in Terschelling Groene Strand met maar liefst 10 - 11 knots op zijn Vari Condor (2013)

ugo 06 November / 2014 / 15:46

@Aman : beach of El Hierro is ideaal voor U, zoek niet verder !

http://surfersmap.es/kitesurfer-rescued-at-night-by-helicopter/

ugo had een 5 sterren sessie in Cape Town, Dolphin Beach met maar liefst 23 - 34 knots op zijn North Rebel (2015)

brenkie 07 November / 2014 / 09:39

Als je met je maten het water op gaat help je elkaar toch? Ook als het je maat niet is trouwens, een mede watersporter in problemen die help je ook. (ik ben zellf ooit op een catamaran met gebroken mast gesprongen om hem door de strekdammen naar de kant te varen.)

Feit blijft dat je je risico's goed moet afwegen en inschatten. Ik heb ook een vrouw en kind thuis zitten en wil absoluut thuiskomen. Ken de branding, de stromingspatronen, getijden en zandbanken enz.

De golven zijn het mooist met cross-ofshore wind, zuid dus meestal. Je kite blijft het lekkerst hangen waardoor je diep in die juist stijlere golf kan hangen. Heerlijk!

Ik kite bij de zandmotor (altijd op zee) en zie veel te vaak kiters in de branding die daar absoluut nog niet thuis horen, zeker niet bij hardere wind. Leer eerst fatsoenlijk over kleine golven heen te komen voordat je het in hoge golven probeert. Leer het stromingsverloop kennen icm. de getijden en pas daar je sessie op aan. En pak eens een kitemaatje kleiner, het lijkt wel of je tegenwoordig bij kiteles leert om zo lang en zo vaak mogelijk met een te grote kite te varen. (het gevolg van teveel depower?)

Laat ik aanlandige wind nu nog maar even buiten beschouwing laten want dan is het feest helemaal compleet.

Kortom, overschat jezelf niet en verklein je risico's. Hoeveel kiters hebben een flare bij zich?

 

Have fun and play safe.

Life too short

ugo 07 November / 2014 / 10:27

Hey Brenkie,

welke flare heb jij bij en hoe doe je die mee ? Ik heb nog geen gevonden die en waterproof en schokproof is...

en als er toch 1 bestaat : hoe doe je die -velig !- mee ?

thx

ugo had een 5 sterren sessie in Cape Town, Dolphin Beach met maar liefst 23 - 34 knots op zijn North Rebel (2015)