Reacties
wazzaah 08 February / 2015 / 18:52

Maar..... koudere lucht (of laten we het dikkere lucht noemen) zorgt dus ook voor meer weerstand {#emotions_dlg.nerd.gif}

 

En in de zeilwereld wel bekend als holle en bolle wind, waarom je met zuidenwind een grotere kite nodig hebt dan met noorden wind.

 

Bolle wind
Een warme luchtstroming uit het zuiden wordt in de zeilwereld ook wel een bolle wind genoemd. Het tegenovergestelde is een holle wind voor een koude luchtstroming uit het noorden. 

Dichte wind

Benaming uit de zeilwereld van een koude wind uit het noorden. Tegenovergestelde is een bolle wind voor een warme wind uit het zuiden. Een dichte wind wordt ook wel een holle wind genoemd. 
Last edit by: WAZZAAH
kitestart.nl - kitesurfen-op-terschelling.nl

wazzaah had een 5 sterren sessie in Terschelling Groene Strand met maar liefst 10 - 11 knots op zijn Vari Condor (2013)

Magic_Ed 08 February / 2015 / 21:20

Daar komt ook nog luchtvochtigheid bij kijken, wind met een zuidelijke component is vaak ook vochtiger terwijl noordelijke winden geregeld wat droger zijn. En vochtige wind heeft een lagere dichtheid (watermoleculen zijn veel groter dan de andere atmosferische moleculen).

w w w . v e r s u s s h o p . n l

RobbyNitroz 09 February / 2015 / 08:57

Luchtvochtigheid staat idd ook in het rijtje op de bovenstaande formule website. Wel leuk om even met de waardes te spelen dan krijg je een beetje een gevoel voor de effecten op de dichtheid. Al met al is het toch een aardig verschil; groter dan ik dacht {#emotions_dlg.nerd.gif}

RobbyNitroz had een 5 sterren sessie in Zandvoort met maar liefst 15 - 20 knots op zijn SlingShot Wave SST (2017)