Reacties
Tukker 30 October / 2017 / 10:42

Prima uitleg.  Wel trickey moment wanneer ie ingehaakt naar zijn kite rent ..... persoonlijk zou ik gelijk nadat de kite op het strand ligt zo snel mogelijk uithaken en daarna naar de kite rennen. 

Tukker(ik)

Djee 30 October / 2017 / 13:01

En ik zou het niet doen met een groepje bejaarde (of andere mensen) downwind van de kite....

Always be yourself. Unless you can be a Pirate. Then, be a Pirate

Djee had een 3 sterren sessie in Zandvoort met maar liefst 22 - 29 knots op zijn Ozone Reo (2016)

Coringa 30 October / 2017 / 13:35

of gewong een medekiter vragen om je kite te landen voor je, ik bedoel waarom moeilijk doen... wat een gedoe!{#emotions_dlg.bonk.gif}

Axé

Coringa had een 5 sterren sessie in Katwijk airtime met maar liefst 18 - 28 knots op zijn Switch kiteboarding Element (2014)

jobjol 30 October / 2017 / 14:06

Deze methode werkt uiteraard  alleen met weinig wind. Volgens mij mag het onderdeel om je kite rennen overgeslagen worden: paar keer hard aan je stuurlijn trekken is al voldoende om de kite tegen de wind in te leggen.

No comment

jobjol had een 0 sterren sessie in Petten met maar liefst 18 - 28 knots op zijn Naish Torch (2012)

Lars_023 30 October / 2017 / 15:58

Ik snap nog steeds niet dat mensen hier een "how to" voor maken. Het is de minst goede optie voor het landen, leg het dan gewoon iet uit. Vier keer zeggen dat het niet voor beginners is, is zinloos. Juist de beginners vinden het cool om dit soort dingen te kunnen om zo te laten zien hoe goed ze zijn.

Lars_023 had een 3 sterren sessie in Tarifa met maar liefst 14 - 18 knots op zijn Ozone Enduro (2016)

hangtime 30 October / 2017 / 16:43

@Coringa

Hij legt het juist uit voor de momenten dat er niemand is, lijkt me nogal logisch.

 

@Lars_023

Minst goede optie?

Beter weten, is beter doen.

Ik zie graag een howto filmpje van je waarin je een betere methode uitlegt.

stijnlangenaken 30 October / 2017 / 16:58

@joblol Als je het correct uitvoert kan je ook met zeer harde wind je kite zelf landen.

Helaas wordt het hier niet volledig correct uitgelegd en wordt er ook niet uitgelegd wat je kan en moet  doen als het dan toch fout loopt. Wat volgens mij nog belangrijker is.

Ik laat mijn kite voor 99% zelf op en land deze ook voor 99% zelf, en dit zelfs met 50+ knopen en dit al meer dan 10 jaar.(In het begin uit noodzaak en nadien gewoon omdat het supper handig is onafhankelijk te zijn van anderen)

 

Iedereen zou de correcte techniek moeten aangeleerd krijgen, ooit komt er een dag dat je er alleen voor staat en dan wat.

(liefst niet via een videotutorail maar in praktijk door een ervaren instructeur, niet als beginner maar eerder als een vervolmakingscursus voor gevorderden)

Oefening baart kunst.

 

 

zoow 30 October / 2017 / 19:04

@stijnlangenaken

Wat is dan de correcte techniek? Ben ik super benieuwd naar..

Voor alsnog lijkt het mij beter dat de meeste mensen elkaar gewoon helpen met starten en landen. Heb zoveel mensen hiermee zien kloten, terwijl er genoeg kiters op het strand waren.

Zelf starten en landen met 50 knopen op deze manier, ben je in mijn ogen een aardige bikkel. Lijnen upwind denk? En dan zelf starten? 

 

Gone with the wind > Kitesurfschool Texel

zoow had een 5 sterren sessie in Texel paal 17 met maar liefst 25 - 36 knots op zijn North Neo (2017)

walle 30 October / 2017 / 19:29

Met veel wind lukt dit echt niet veilig. Enkele windstoten, in België en Nederland altijd het geval, en de kite trekt zich omhoog of naar voor. En met 50+ knopen haha, dan kan je je kite zelfs niet in je hand houden {#emotions_dlg.schater.gif}

Gisteren waaide het 25 knopen in Oostduinkerke en dan heb ik gewoon gecontroleerd mijn safetylijn laten gaan waardoor de kite open op het zand valt, niks mis mee.

Er kwam nog een wandelaar zijn hulp aanbieden maar heb vriendelijk bedankt want ik heb ook al geleerd dat mensen onbekend met kiten je niet op 10 seconden kan uitleggen wat ze moeten doen.

En eigenlijk zou safety trekken een standaard actie moeten zijn na een kitesessie. Zo wordt die handel nog eens gecontroleerd.

Last edit by: WALLE

walle had een 2 sterren sessie in Surfers Paradise-Knokke met maar liefst 14 - 18 knots op zijn Best Waroo (2009)

stijnlangenaken 30 October / 2017 / 19:47

@ zoow

High wind self landing

Stap 1 leash losmaken van de kite.(Als het echt misgaat wil je niet dat je nog vast hangt)

Stap 2 chicken dip uit je haak halen dat je makkelijk kan uithaken.

Stap 3 stap naar de kite toe terwijl je de depowerstrap inhaalt.(Hierdoor valt de kite naar voor weg uit het windvenster en verliest al zijn kracht)op dit ogenblik haak je ook uit.

(als er vanaf nu echt iets misgaat  laat je los en ben je een vlieger armer maar een leven rijker)

 

Vlak VOOR(ongeveer een meter boven de grond) de vlieger de grond raakt haal je de bovenste depowerlijn krachtig in.(Als alles goed gaat valt hij op zijn leading edge en wacht vriendelijk op zijn baasje.)

Zie je dat de vlieger toch wind neemt do not panick ga op je knie zitten en hou de bovenste powerlijn die je ingehaald hebt stevig vast.

De vlieger zal een bocht door het windvenster maken  en neerkomen op zijn leading edge in het windvenster en blijven liggen doordat je één depowerlijn sterk ingekort hebt.(Zelfde principe als driftlaunch op een boot waarbij je één depowerlijn vast houdt terwijl je andere lijnen afrolt)

Nu haal je de powerlijn in tot je aangekomen bent bij de vlieger en klaar is klara.

Let op in de winter eerst hanschoentjes afdoen voor je hieraan begint. Met handschoenstjes verlies je alle grip op de lijn waardoor die zal wegglijden.

Voor je start zorg ervoor dat er in een cirkel van 30m downwind er geen opstakels of mensen zijn.

Oefen met weinig wind en bouw langzaam op.

Eens je techniek vast hebt en vertrouwen in de afloop zul je zien dat het een peace of cake is.

En ja als de vlieger toch zou wegvliegen zul je zien dat hij na 2 of drie buitelingen heel waarschijnlijk op zijn leading edge valt.(Do not worry In stormy weather zal er toch niet te veel volk op het strand lopen want anders had je hen gevraagd om je kite te landen of niet soms.)

 

Veel succes ermee.

P.s. Deze techniek werkt ook perfect voor waterlandings en oprollen van de lijnen als je vanop een boot(zeilboot) bent vertrokken en geen ander safe landingmogelijkheid hebt.

 

 

 

 

zoow 30 October / 2017 / 20:03

Thanks voor je toelichting Stijn. Toch hou ik het bij elkaar opgooien en landen. Wanneer dit niet kan hang ik m'n chickenloop liever met leash aan een paaltje. Daarnaast kite ik vrijwel nooit alleen, geen zak aan namelijk. Much safer als je het mij vraagt..

 

Gone with the wind > Kitesurfschool Texel

zoow had een 5 sterren sessie in Texel paal 17 met maar liefst 25 - 36 knots op zijn North Neo (2017)

Icarus1984 30 October / 2017 / 20:58

als er dan toch niemand is zou ik indien aanwezig een 2de lease aan een paal of zoiets dergelijks vastmaken, je kite op het strand laten rusten, dan uithaken en in de karabijnhaak van je lease doen... en dan pas naar je kite lopen/rennen.

 

mocht extra lease niet voor handen zijn ga dan naar bv. bever of zo en koop een losse karabijnhaak en een sling.

At the End of the day, life should ask us, 'Do you want to save the changes?'

Icarus1984 had een 4 sterren sessie in Zandmotor met maar liefst 15 - 19 knots op zijn F-One Bandit 8 (2015)

Kitemen 31 October / 2017 / 07:46

Technieken van Stijn werken perfect. Oplaten maakt idd niet uit qua wind oefen idd minder wind en bouw op j zult zien dat t hetzelfde voelt.

Qua landen werkt t ook goed zeker met minder wind, wat ik doe is ik land de kite al aan 1 kant en trek dan aan de bovenste depowerlijn (heb zelf helaas een hoge Y-splitsing van North wat het allemaal wat moeilijker maakt maar zelfs dan kan het) met meer wind zou ik ook gaan voor een paaltje in combo met leash gaan.

Last edit by: KITEMEN

Magic_Ed 31 October / 2017 / 09:59

Technieken van Stijn werken helemaal niet perfect om de simpele reden dat niet alle kites rustig blijven liggen. Er zijn modellen die de neiging hebben om omhoog te komen, daar werkt het al niet mee. Daarnaast hebben de meeste kites al een fantastisch mechanisme: safety trekken.

Alleen? Zorg dan dat je een punt hebt waar je je chickenloop aan vast kan maken. Dan kan je de kite altijd zelf starten en landen, zorg alleen wel dat de kite enigszins gedepowerd is.

w w w . v e r s u s s h o p . n l - - - w w w . 2 8 k n o p e n . n l

walle 31 October / 2017 / 14:30

Ik pas Stijn zijn techniek ook min of meer toe maar dan zonder krachtig de bovenste powerlijn te trekken.

Die bovenste powerlijn is mijn safety lijn als ik mijn kite in het linkerdeel van het windvester hou. En die haal ik gewoon binnen. De andere lijnen komen slap waardoor de kite open trekt en soms mooi op zijn leading edge gaat liggen maar niet altijd. En inderdaad zorg ervoor dat je de lijn goed vast hebt en dat de lijn niet kan glijden want de kite kan doorcirkelen naar de andere kant van 't windvenster.

Maar bij veel wind staat er op de safetylijn nog veel kracht op en dan is, in mijn geval en zoals Magic_Ed schrijft, safety trekken de enige veilige optie. Mijn kite blijft ook niet mooi liggen zonder zand.

walle had een 2 sterren sessie in Surfers Paradise-Knokke met maar liefst 14 - 18 knots op zijn Best Waroo (2009)