Reacties
FeRNandeZ 11 December / 2018 / 20:06

Vroeger in de buggy altijd extreem korte lijnen 12m dacht ik, het scheelt echt heel veel.......

 

Korte lijnen:

-Veel hoger aan de wind lopen

-Je kan grotere kite houden, grotere windrange in gusty condities.

-Snellere reactie,  directe harde feel.

-Sneller gijpen etc, kite is sneller bij edge window.

 

Lange lijnen:

-Kite staat dieper in het window

-Meerpull uit je kite "trucking", kan kleinere kite pakken

-kleinere windrange

-langere vluchtweg, kan pull genereren door kite te bewegen

-sloppy indirect feel

 

Zou eigenlijk met kiten ook eens moeten proberen.

Verwacht dat voor racen in harde wind op hydrofoil best zou kunnen dat zo grote kites met korte, zo dun mogelijke lijntjes de snelste zijn.

 

 

kantje board !

evan_kh 12 December / 2018 / 11:39

Al met je korte lijnen gefoild Rob?

@Frenandez, check eens waar we tegenwoordig mee racen ;)

21m foilkite op 13m lijnen (totaal van bar t/m eind pigtails) de kleinere kites vlieg ik op 11m lijnen.
Zelfs bij de 21m bieden langere lijnen maar minimaal voordeel in het onderste windbereik. Met 13m lijnen lukt het al om met 6-7kn weg te komen en eenmaal op de foil maak je voldoende snelheid om de windgaten door te komen. tegnwoordig gaat tacken en gijpen 100% foilend dus het aantal waterstarts met weinig wind is minimaal.

Verlengen naar 25m levert hooguit 2kn extra low-end op ten koste van een veeel loggere kite en onder de 4kn vliegt er niks meer uiteraard, ook al hang je er 100m lijn aan.
Windrange van de 21m op 13m lijnen is voor mij 6-12kn (stoten 15kn) tegen de tijd dat deze te groot is kun je al naar een 12m als t moet, maar een 18m of 15m zijn dan uiteraard sneller in de race.

RobbyNitroz 13 December / 2018 / 09:39

Heb de 8 aan setje 15 meter gevaren; dat voelt goed. Korter voelt sowieso beter met foilen. Maar 11 meter en 13 meter....holy man dat is kort! Mijn 8 raakt nu af en toe al bijna het water bij 360s en een kiteloop.

 

Ook goed om te horen dat het zo weinig scheelt tussen lange en korte lijnen. Ik was van plan om mijn grotere (groter dan 8) kites aan 19/20 meter te gaan varen maar die ook maar is aan 15 meter proberen dan. Nou ben ik niet aan het racen dus bij het foilen loopen mijn kites non stop.  

RobbyNitroz had een 5 sterren sessie in Zandvoort met maar liefst 10 - 15 knots op zijn SlingShot Wave SST (2017)

FeRNandeZ 14 December / 2018 / 23:40

@Evan, idd helemaal eens.

Dat een kite meer power lijkt te hebben op langere lijnen en daardoor dus eerder zou kunnen varen is idd marginaal. (er zal mischien iets cleanere wind staan wat hogere maar niet veel meer...)  Naar mijn idee komt het gevoel van extra power op lange lijnen, doordat de kite meer drag heeft staat dieper in het window, trekt ie dus wel harder, maar schijnbare wind bij upwind koers is dus ook lager, dus voor snelle Hydrofoils dus idd lange lijnen is geen winst .....

Voor halfwindse koersen kan langere lijnen dus wel iets gain geven.

 

Enige voordeel van lange lijnen kan de waterstart zijn als je op net wel net niet windje zit, door langere vlucht weg en dieperin window heb je meertijd en pull om opgang te komen zonder terug te zakken als je weer omhoog moet sturen met je kite.

kantje board !