Reacties
paulg 24 May / 2021 / 13:58

Hhmmm..., dus je moet de situatie beoordelen en dan een self rescue keuze maken?

Zeker voor beginners/intermediates weet ik niet of dat wel slim is.

De keuze is: wel of niet je lijnen om de bar rollen, beide methoden hebben voor en nadelen.

Ik doe dat niet, ik wil -zeker bij harde wind- zo snel mogelijk bij mijn vlieger zijn.

Weet iemand wat VDWS en IKO zeggen?

karel79 24 May / 2021 / 20:18

Waarom wil je zo snel mogelijk bij je vlieger zijn dan?

Het oprollen van je lijnen kost je max een paar minuutjes.

Vast komen te zitten in je lijnen, helemaal met je benen, is echt niet tof. Ik heb t 1x meegemaakt, gelukkig kwam ik snel weer los. Was wel ff een paniekmomentje hoor.

ippert 24 May / 2021 / 21:12

Als ik niet kan staan, rol ik de lijnen ook eerst op. Ik heb ooit ook een keer lijnen om m'n benen gehad. Dan wordt 't zwemmen een stuk moeilijker kan ik gelukkig nog navertellen.

En de golven in 't filmpje zijn nou niet echt 't zelfde als we op de Noordzee hebben...

FeRNandeZ 24 May / 2021 / 23:55

Dit soort filmpjes zijn levensgevaarlijk.  Dit kan alleen in foil weer, vlak water en misschien 15knopen en als je idd te ver bent om te zwemmen etc. In de golven en hardere wind +15knoop nooit doen. 

Nogmaals; Dit doe je echt liever niet, echt het allerlaatste redmiddel en er geen andere manier is om aan land te komen of te blijven drijven.

 

Bedenk bij een kite binnenhalen aan een lijn;

-Kans op het verliezen van een vinger etc, snijwonden.

-Kans dat een lijn om je benen zit, een golf in je kite en trekt de lijn om je benen strak.

-Opwikkelen om je bar er staat veel kracht op en het snijdt door het rubber heen, je sloopt je bar/lijnen.

 

 

Wat je moet wel doen;

-Denk na wat gebeurde er, is lijn stuk, trapeze stuk etc ? Kan je nog recoveren en oplaten ?

-Niet alleen kiten, dus als er kiters in de buurt zijn, denk niet ik regel het zelf wel, maar wuif je hand en vraag gewoon om een lift, ga niet zelf lopen kloten/rescuen. Of geef aan dat je zelf wel aan land komt, dat iemand je even in de gaten blijft houden tijden je rescue, dus beetje in de buurt blijft.

-Ligt de kite goed, cq trekt ie je richting land, gewoon rustig mee zwemmen en laten liggen, de kite trekt je en mensen kunnen je zien. 

-Maak je niet te moe blijf rustig drijven/zwemmen, liefste op je boardje.

-Als er Golven Staan en zeker bij westen wind, hou je hand bij de release, zodat je hem altijd direct kan trekken en release de hele handel.

De kans is nl groot dat een golf jou eerst naar voren in je lijnen spoelt en vervolgens de golf de kite pakt en alles aantrekt, je zit dan vast in je lijnen en kan niet meer zwemmen of word ondersteboven getrokken. (mes nodig). Verder sloop je je kite in de golven, scheurt open. (Bij side shore wind is dit risico er niet en spoelt een golf je niet je niet in je lijnen)

Wees nooit bang om je materiaal te verliezen/te releasen het zijn maar spullen.....Je kite is snel op het strand en ligt 99% van de keren netjes op het strand zonder schade. (gaat niet de duinen in)

.

 

 

 

kantje board !

wazzaah 26 May / 2021 / 00:11

1ste: Kan maar met zo weinig wind en als je kan staan rol dan ook gewoon je lijnen op. Scheelt bult spaghetti, zeker als er ook nog veel zeewier in t water ligt.

2de: diep water, weinig golven. Gewoon oprollen, raak je niet verstrikt in je lijnen. Scheelt wederom ook weer een bult spaghetti.

3de: Juiste methode met weinig wind en vlak water.

 

Op de Noordzee, harde wind en dus met golven in diep water is elke situatie anders. Bij echt flinke bakken en harde wind zijn geen van de methodes in het filmpje aan te raden.

 

kitestart.nl - kitesurfen-op-terschelling.nl

wazzaah had een 5 sterren sessie in Terschelling Groene Strand met maar liefst 10 - 11 knots op zijn Vari Condor (2013)