Viano do Castelo in Portugal

Spot Condities

  • Water type: oceaan
  • Water condities: vlak & golven
  • Strand Condities: zand
  • Kite nivo:

Omgeving

  • Accomodatie
  • Eten
  • Familie
  • Nachtleven
  • Toeristen

Spot Rating

  • Algemene indruk
  • Uitrusting
  • Water condities
  • Chill-faktor
  • Oplaten van kites
  • Bereikbaarheid
Gem Rating 8. 0 1 Recensies
Beschikbaar in de volgende talen:

Beter

5

4

3

2

1

Beste wind maanden

Algemene informatie noord Portugal:

Portugal is ruim twee keer de oppervlakte van Nederland en heeft iets minder dan 11 miljoen inwoners. De Azoren en Mareira horen ook bij Portugal. De hoofdstad en grootste stad is Lissabon. Portugal is een van de armste landen van Europa maar behoort wel tot de ontwikkelde landen en staat binnen de top 20 in zowel de "levenskwaliteitindex" al de "Global Peace Index".

De kitespot Viana do Castelo ligt in het noorden van Portugal. Het noorden is minder toeristisch dan het zuiden. In het noorden wordt het geld verdient en in het zuiden wordt het uitgegeven zullen de noord portugezen je vertellen. 

 

Vervoer

Vliegen:

De snelste manier om in VdC (Viana do Castelo) te komen vanuit Nederland en Belgie is met het vliegtuig. De grootste portugese stad in de buurt is Porto. Er vliegen meerdere maatschappijen direct op Porto vanaf Schiphol, Eindhoven en Brussel. Onder andere prijsvechter Ryanair vliegt zowel vanaf Eindhoven als Brussel direct op Porto.

Mocht je met Ryanair vliegen zorg dan dat je je boardbag ruim van te voren online inboekt; er is beperkt plaats voor boardbags aan board. Kosten 100 euro voor een retourtje boardbag. Check ook even hoe zwaar en hoe groot de bag mag zijn. Bij het schrijven van dit verslag mocht de bag maximaal 20 kilo wegen en dat is normaal gesproken te weinig voor een goed gevulde boardbag.

Autohuur:

Vanaf Porto is het iets meer dan 1 uur rijden naar VdC. Prima te doen met een huurauto. Een huurauto in Portugal is niet zo goedkoop als in Spanje maar nog steeds te doen met prijzen rond de 20 euro per dag. Het kitestrand ligt 5km van het centrum van het stadje af en er ligt water en een brug tussen. Mocht je bij het kitestrand in de buurt zitten wil je graag een auto hebben om naar het stadje te rijden. Mocht je slaapplek in het stadje hebben wil je naar het kitestrand rijden...ofwel een auto is handig.

 

Kitestrand 

Het kitestrand bestaat uit een grote ronde baai. Het strand is gemaakt van mooi wit zand vergelijkbaar met het strand in Nederland. Halverwege de baai liggen er rotsen in het water en op de kant. De wind komt doorgaans van rechts en is soms een tikje aflandig. Omdat de baai rond is kan je dan toch gewoon kiten. Daarnaast is de aanvoerroute van de wind vrij waardoor de wind niet heel vlagerig wordt zoals we in Nederland gewend zijn bij aflandige wind. Aan de rechterkant wordt de baai beschermt door 2 pieren (boten varen tussen de pieren naar binnen de haven in).

 

Freestyle/Wave en beginners komen allemaal aan hun trekken in VdC.

 

De meeste kiters bevinden zich in de eerste 2 km links van de pier. Vlak naast de pier is het water supervlak. Perfect om te freestylen maar ook voor beginners. De eerste rotsen beginnen pas 1 km naar links en het wordt maar langzaam dieper. Bij Eb kun je tot zeker 100 meter uit de kust staan met water tot je middel.

Er is geregeld swell (duh...atlantische oceaan voor de deur {#emotions_dlg.pompom.gif}) en dan blijft het vlak naast de pier vlak maar een paar honderd meter naar links kunnen er fantastische golven binnenrollen zowel om te kiten als te golfsurfen en suppen.

Het water is het hele jaar door rond de 14 graden. Een 2/3surfpak is zomers voldoende. Een shorty gaat ook als de buitentemperatuur hoog genoeg is.

 

Je kan bij de spot komen met de auto over de pier of je zet hem op de ruime gratis parkeerplaats 200 meter lopen van het strand. Op het strand hebben ze twee kleine containers met een terrasje gezet. Daar kan je zitten en wat drinken. Het hoort bij de leuke strandtent die net wat verder van het water zit: Aquario. Daar kan je heerlijk eten en er zit ook een kiteshop bij waar je kites kan huren en ook les nemen of een Sup huren.

Maart tot juli staan er de mooiste golven voor het kiten.

 

Verblijf

VdC is niet heel erg toeristisch; je zult langs de baai dan ook niet 10-tallen hotels vinden en de stranden zijn er ook nog behoorlijk rustig. Er zitten 2 campings in het midden van de baai. Vlak bij de pier is er 1 hotel. Daarnaast zijn er wel wat huizen te vinden in het villabuurtje achter de kitespot die te huur zijn.