De nieuwe windmolen (hoogte 125 meter) die op de dijk voor het strand is geplaatst heeft het afgelopen jaar de mogelijkheden van deze spot sterk verminderd. Wanneer de wind achter de windmolen vandaan komt (zuid tot zuidwest is de wind op het strand en het water erg turbulent. Dat wil zeggen dat je kite ineens naar de grond kan worden geworpen op een moment dat je dat niet verwacht om vervolgens net voor de crash weer door het windvenster omhoog te schieten. Alleen met laag water (eb) kun je bij zuidwest nog buiten het bereik van de windmolen varen. Het water op Neeltje Jans is sterk afhankelijk van het getij. Door een aantal grote zandbanken is het bij laag water(eb) op sommige plekken spiegeltje glad, terwijl er op de zandbanken kleine golfjes breken. Bij meer wind en hoog water (vloed) zorgen dezelfde zandbanken ervoor dat er mooie golven binnen komen rollen. Als er veel wind staat zorgen de komvorm van het strand en de zandbanken ervoor dat de golven van alle kanten aankomen en kan het zeer lastig zijn om nog te varen (vooral in combinatie met springtij)
Het strand waar gekite wordt bevindt zich het meest zuidelijk op het werkeiland Neeltje Jans. Parkeren moet dan ook bij de Roompot sluis, om vervolgens een flinke wandeling te maken over de dijk. Het gebied waar je langs loopt is een vogelbroedgebied, dus even snel met de auto op en neer kan al flinke boetes opleveren! Het strand aan de noordzijde (strandpaviljoen) is een absolute NO-GO! voor de kitesurfers, daar heeft de badgast prioriteit numero uno! Het strand kent een sterk verschil in eb en vloed. Bij eb is het een groot strand met genoeg ruimte om je spullen neer te leggen. Bij vloed blijft er slechts een klein strandje over dat door recente werkzaamheden aan de dijk erg veel stenen bevat. Bij eb liggen er vaak veel 'mesheftschelpen' in lange stroken aan de vloedlijn en achter zandbankjes. Deze zijn erg scherp en kunnen veel schade aan je voeten en materiaal veroorzaken.
Officieel valt dit strand onder de regelgeving van de gemeente Veere wat betekend dat er in het zomerseizoen alleen voor 10.00 uur of na 19.00 uur gekite mag worden. Een hoog opgelopen conflict tussen naaktrecreanten en gemeente (naaktrecreatie na jarenlang gedoogbeleid verboden), maakt het zo dat er in de zomer veelvuldig geklaagd wordt over de kitesurfers die zich overdag op het strand bevinden (ook verboden). Op zonnige dagen worden dan ook regelmatig controles uitgevoerd en kiters weggestuurd. Op de minder zomerse dagen (amper badgasten om te klagen) treed de overheid hier een stuk minder streng op!
De windmolen op de dijk maakt het lastig om met zuidwest goed te kunnen varen. Vanaf west heb je hier geen last meer van!