djeverest had een 4 sterren sessie in Scheveningen met maar liefst 14 - 20 knots op zijn F-One Bandit V (2012)
Djee had een 3 sterren sessie in Bloemendaal met maar liefst 22 - 34 knots op zijn Ozone Reo (2016)
Djee had een 3 sterren sessie in Bloemendaal met maar liefst 22 - 34 knots op zijn Ozone Reo (2016)
Djee had een 3 sterren sessie in Bloemendaal met maar liefst 22 - 34 knots op zijn Ozone Reo (2016)
Coringa had een 5 sterren sessie in Katwijk airtime met maar liefst 18 - 28 knots op zijn Switch kiteboarding Element (2014)
Thx DJEverest, heel mooi Topic met veel nuttige informatie. Is een grote hulp voor de beginnende kitesurfers!
Registreerde: 07 September 2008
Goed om te weten VOORDAT je begint met kitesurfen
Kitesurfen is een vorm van watersport waarbij de sporter op een kleine surfplank staat en zich laat voorttrekken door een kite (vlieger). Iemand die aan kitesurfen doet, wordt dan ook een kiter of kitesurfer genoemd. Kitesurfen is de snelst groeiende watersport ter wereld. Door de grote omvang van de kites kan er vanaf windkracht 3 á 4 al veel trekkracht gegenereerd worden. Mede daardoor wordt kitesurfen ook wel als extreme sport bestempeld, maar dat hoeft het niet altijd te zijn. Probeer van te voren goed in te schatten of deze sport iets voor jou is of niet. Sommige mensen (bijvoorbeeld met ernstige gezondheidsklachten of zonder zwemdiploma) zullen al meteen weten dat deze sport niet voor hen is weggelegd, anderen zullen hier wellicht achter komen na het volgen van een introductieles kitesurfen. Voor diegene die wel door wil gaan met het beoefenen van deze sport is het van groot belang dat deze beginnende kitesurfer vooraf bekend is met de risico's van kitesurfen en op een veilige manier stap voor stap leert deze risico's te beperken. Starten met kitesurfen kan dan ook eigenlijk alleen maar op een veilige manier plaatsvinden door het volgen van kitesurflessen van een ervaren kitesurf instructeur, bij voorkeur via een erkende kitesurfschool. Wanneer dat op een geschikte kitespot voor beginners plaatsvind, met goed materiaal en in de juiste weersomstandigheden kan de beginnende kitesurfer uiteindelijk zelfstandig op een relatief veilige manier de sport verder beoefenen en hier veel plezier aan beleven.
Informatie verzamelen over kitesurflessen en beginnen met kitesurfles
Jezelf de kitesurftheorie eigen maken via bijvoorbeeld internet of goed bedoeld advies opvolgen van kitesurfende vrienden alleen is niet voldoende om zelfstandig en veilig te beginnen met kitesurfen. Je bent van plan om voor het eerst aan een kite te gaan hangen en het water op te gaan of dit heb je al eens gedaan (tijdens bijvoorbeeld een kennismakingsles) maar bent nog onervaren, je maakt gevaarlijke fouten, je hebt een vraag over theorie, praktijk of je materiaal; in al deze gevallen verdient het sterke aanbeveling om een kitesurfschool te benaderen om je vraag voor te leggen of een (aanvullende) kitesurfles te boeken. Uit de praktijk blijkt dat 1 les (van een dagdeel) te kort is om vervolgens zelfstandig en veilig verder te gaan met het beoefenen van de sport. Meestal volstaat het volgen van 2 á 3 dagdelen kitesurfles wel, maar dit is sterk afhankelijk van onder andere hoe snel men vordert en de theorie en praktijk eigen maakt.
Er is inmiddels een wildgroei aan kitesurfscholen onstaan en de kwaliteit van de lessen varieert. Daarom verdient het aanbeveling bij het selecteren van een goede kitesurfschool je naast de kosten ook het volgende af te vragen:
- wordt er naast de praktijk ook ruim aandacht besteed aan de theorie? (minimaal een uur in totaal)
- welke veiligheidsmaatregelen treft de kitesurfschool? (bijvoorbeeld het dragen van een helm en impactvest voor de cursist, verzekering, geen lessen in harde wind)
- werkt de kitesurfschool uitsluitend met ervaren (gecertificeerde) instructeurs?
- hoeveel leerlingen zijn er per instructeur (maximaal 3 met 1 kite per instructeur)?
- volgt de kitesurfschool een erkende lesmethode (bijvoorbeeld van IKO of KNWV)?
- heeft de kitesurfschool een goede reputatie?
- wordt er gelest met geschikt/nieuw/veilig materiaal?
- wordt er les gegeven op een geschikte beginnersspot?
- wordt er een hand-out met uitleg van de theorie na de les meegegeven?
- krijg je een persoonlijke pas mee na de les met aanduiding van het behaalde ervaringsniveau?
- is de instructeur of school ook bereikbaar voor vragen buiten de lessen?
Overzicht van kitesurfscholen erkend door de NKV
Zoek een geschikte beginnersspot uit
Wanneer je na de eerste lessen gehad te hebben zelfstandig of samen wilt gaan kitesurfen, zorg dan dat je dat op een geschikte locatie doet, een beginnersspot. Er zijn veel factoren die een kitespot al dan niet geschikt maken voor beginnende kitesurfers.Wanneer je voor een locatie alle hierna volgende vragen met "ja" kunt beantwoorden is de spot, afhankelijk van de weersomstandigheden, meestal wel geschikt voor een beginnend kitesurfer.
- Mag men er legaal kitesurfen (geen binnenwater of beschermd natuurgebied, denk ook aan lokale regelgeving en zonering)?
- Is er veel ondiep water aanwezig, zowel bij hoog- als laagwater, waar men tot ongeveer het middel nog in kan staan?
- Is er meer dan genoeg ruimte op en naast het water te vinden (bijvoorbeeld weinig badgasten en zwemmers)?
- Wordt er kitesurfles gegeven en zijn er kitesurfers op het water?
- Is er veel ruimte "downwind" aanwezig en is dit vrij van obstakels zoals palen, bomen, strekdammen en bebouwing (afhankelijk van de windrichting!)?
- Is er een gebrek aan sterke branding, hoge golven en sterke stroming?
- Is de spot niet in de buurt van een vaargeul?
- Is het er mogelijk om zelfstandig "downwind" weer terug aan land te komen (ook afhankelijk van de windrichting!)?
- Staat de locatie in het KiteSpot overzicht op Hanglos vermeld en is deze aangemerkt alszijnde geschikt voor beginners?
Ga nooit alleen, liefst met een ervaren iemand die ook tijd heeft om op jou te letten
Zeker in het begin is het zeer onverstandig om als enige het water op te gaan, wanneer er verder geen kitesurfers op het water zijn of mensen aan de kant staan. Daarom is het aan te bevelen tijdens de eerste keren kitesurfen iemand mee op pad te nemen die alle tijd heeft om jou in de gaten te houden en jou kan helpen (of hulp kan inschakelen) als dat nodig is. Het spreekt voor zich dat een ervaren kitesurfer hierbij het beste kan helpen, maar meestal zal die zelf ook het water op willen om te kiten, waardoor deze minder tijd heeft om jou in de gaten te houden en te helpen bij vragen of in geval van nood. Stel dat deze persoon iets overkomt, dan is je hulp ook verdwenen en kan het zelfs gebeuren dat men op jouw hulp rekent terwijl je aan een kite hangt. Daarom is het ook geen gek idee om met iemand af te spreken waarmee je ook les hebt gehad en waarmee je met de kite uitwisselt.
Kies een dag uit met windkracht 3 - 5, niet met aflandige wind, goede temperaturen
Een dag uitzoeken met de juiste weersomstandigheden is misschien wel één van de grootste perikelen voor beginners. Die veranderen namelijk elke dag, elk uur, soms elke minuut maar kunnen ook per regio enorm verschillen. En gunstige weersomstandigheden voor de ene spot kunnen desastreus zijn om te kitesurfen op een andere nabijgelegen spot. Houd daarom de volgende richtlijnen aan.
- Ga voor je eerste kitesurfsessies alleen het water op bij een stabiele wind van 4 á 5 Bft (grofweg tussen de 10 en 20 knopen). Houd daarbij ook rekening met de kracht van de vlagen. Gebruik daarbij een geschikte maat kite. Kies liever een maatje kleiner en hard werken om vooruit te komen, dan te groot en overpowered weggeblazen worden). In het begin zul je wellicht nog maar 1 kite hebben die op een bepaalde dag iets te groot blijkt te zijn. Wees dan verstandig en ga daar niet direct het water mee op en sla liever een dag over of indien mogelijk huur je bij een kiteshop een iets kleinere kite die wel past bij jouw gewicht, niveau en de weersomstandigheden.
- Zodra in Nederland de windkracht 6 Bft aantikt of meer, wordt deze meestal ook instabieler en kunnen er harde vlagen zijn. Sowieso is dit om te beginnen met kitesurfen niet ideaal en iets teveel van het goede. Ook met een kleinere kite is het dan niet heel verstandig om te gaan, omdat kleinere kites sneller reageren en fouten sneller worden afgestraft. Je kunt dan wellicht beter een dag overslaan.
- Ga nooit met een aflandige (offshore) wind het water op. Grote kans dat je dan nooit meer zelfstandig terug aan wal komt en zeker wanneer je met je kite in de problemen komt verdwijn je al snel aan de horizon.
- Let behalve de luchttemperatuur ook op de watertemperatuur. Als beginner lig je vaker en langer in het water dan een gevorderde kitesurfer. Dat betekent dus extra warm aankleden om afkoeling en in het uiterste geval onderkoeling te voorkomen! Zorg voor een passend wetsuit met de juiste dikte. In Nederland is het dragen van een wetsuit altijd aan te bevelen (ook op hele zomerse dagen).
Zie ook: Weerkunde / Meteorologie voor Beginners
Laat je uitgebreid adviseren over materiaal en neem geen overhaaste beslissingen
Geef je oren en ogen goed de kost en laat je uitgebreid adviseren over aan te schaffen materiaal door deskundigen in kitesurfshops, ervaren kitesurfers en je kitesurfschool. Het is aan te raden om pas eigen materiaal aan te schaffen nadat je de eerste kitesurflessen gehad hebt. Zo weet je al een beetje waar je op moet letten en kom je voor minder verrassingen te staan. Bovendien worden de lessen toch vaak met materiaal van de school gegeven.
Als je kiest voor 2e hands materiaal dan zit je met een ouderdom van max 3 jaar meestal nog wel safe, maar neem het liefst een ervaren iemand mee bij een dergelijke aankoop.
Productguide van kitemateriaal
Hanglos gear overzicht
Heb je materiaal aangeschaft? Zorg dan dat zowel je kite als je kiteboard is voorzien van je naam en telefoonnummer. Zodoende kan men in geval van nood of verlies van materiaal de eigenaar makkelijker achterhalen. Je kunt momenteel ook gratis een sticker aanvragen via de Be Traceable actie van de KNRM.
Wanneer je bovenstaande aandachtig hebt doorgelezen, lees dan ook Goed om te weten TIJDENS het kitesurfen.
djeverest had een 4 sterren sessie in Scheveningen met maar liefst 14 - 20 knots op zijn F-One Bandit V (2012)