Goed om te weten VOOR je begint met kitesurfen

Door: djeverest Reacties: 14 Hits: 39605
djeverest 24 August / 2012 / 10:48

Goed om te weten VOORDAT je begint met kitesurfen

Kitesurfen is een vorm van watersport waarbij de sporter op een kleine surfplank staat en zich laat voorttrekken door een kite (vlieger). Iemand die aan kitesurfen doet, wordt dan ook een kiter of kitesurfer genoemd. Kitesurfen is de snelst groeiende watersport ter wereld. Door de grote omvang van de kites kan er vanaf windkracht 3 á 4 al veel trekkracht gegenereerd worden. Mede daardoor wordt kitesurfen ook wel als extreme sport bestempeld, maar dat hoeft het niet altijd te zijn. Probeer van te voren goed in te schatten of deze sport iets voor jou is of niet. Sommige mensen (bijvoorbeeld met ernstige gezondheidsklachten of zonder zwemdiploma) zullen al meteen weten dat deze sport niet voor hen is weggelegd, anderen zullen hier wellicht achter komen na het volgen van een introductieles kitesurfen. Voor diegene die wel door wil gaan met het beoefenen van deze sport is het van groot belang dat deze beginnende kitesurfer vooraf bekend is met de risico's van kitesurfen en op een veilige manier stap voor stap leert deze risico's te beperken. Starten met kitesurfen kan dan ook eigenlijk alleen maar op een veilige manier plaatsvinden door het volgen van kitesurflessen van een ervaren kitesurf instructeur, bij voorkeur via een erkende kitesurfschool. Wanneer dat op een geschikte kitespot voor beginners plaatsvind, met goed materiaal en in de juiste weersomstandigheden kan de beginnende kitesurfer uiteindelijk zelfstandig op een relatief veilige manier de sport verder beoefenen en hier veel plezier aan beleven.

Informatie verzamelen over kitesurflessen en beginnen met kitesurfles
Jezelf de kitesurftheorie eigen maken via bijvoorbeeld internet of goed bedoeld advies opvolgen van kitesurfende vrienden alleen is niet voldoende om zelfstandig en veilig te beginnen met kitesurfen. Je bent van plan om voor het eerst aan een kite te gaan hangen en het water op te gaan of dit heb je al eens gedaan (tijdens bijvoorbeeld een kennismakingsles) maar bent nog onervaren, je maakt gevaarlijke fouten, je hebt een vraag over theorie, praktijk of je materiaal; in al deze gevallen verdient het sterke aanbeveling om een kitesurfschool te benaderen om je vraag voor te leggen of een (aanvullende) kitesurfles te boeken. Uit de praktijk blijkt dat 1 les (van een dagdeel) te kort is om vervolgens zelfstandig en veilig verder te gaan met het beoefenen van de sport. Meestal volstaat het volgen van 2 á 3 dagdelen kitesurfles wel, maar dit is sterk afhankelijk van onder andere hoe snel men vordert en de theorie en praktijk eigen maakt.

Er is inmiddels een wildgroei aan kitesurfscholen onstaan en de kwaliteit van de lessen varieert. Daarom verdient het aanbeveling bij het selecteren van een goede kitesurfschool je naast de kosten ook het volgende af te vragen:
- wordt er naast de praktijk ook ruim aandacht besteed aan de theorie? (minimaal een uur in totaal)
- welke veiligheidsmaatregelen treft de kitesurfschool? (bijvoorbeeld het dragen van een helm en impactvest voor de cursist, verzekering, geen lessen in harde wind)
- werkt de kitesurfschool uitsluitend met ervaren (gecertificeerde) instructeurs?
- hoeveel leerlingen zijn er per instructeur (maximaal 3 met 1 kite per instructeur)?
- volgt de kitesurfschool een erkende lesmethode (bijvoorbeeld van IKO of KNWV)?
- heeft de kitesurfschool een goede reputatie?
- wordt er gelest met geschikt/nieuw/veilig materiaal?
- wordt er les gegeven op een geschikte beginnersspot?
- wordt er een hand-out met uitleg van de theorie na de les meegegeven?
- krijg je een persoonlijke pas mee na de les met aanduiding van het behaalde ervaringsniveau?
- is de instructeur of school ook bereikbaar voor vragen buiten de lessen?

Overzicht van kitesurfscholen erkend door de NKV

Zoek een geschikte beginnersspot uit
Wanneer je na de eerste lessen gehad te hebben zelfstandig of samen wilt gaan kitesurfen, zorg dan dat je dat op een geschikte locatie doet, een beginnersspot. Er zijn veel factoren die een kitespot al dan niet geschikt maken voor beginnende kitesurfers.Wanneer je voor een locatie alle hierna volgende vragen met "ja" kunt beantwoorden is de spot, afhankelijk van de weersomstandigheden, meestal wel geschikt voor een beginnend kitesurfer.
- Mag men er legaal kitesurfen (geen binnenwater of beschermd natuurgebied, denk ook aan lokale regelgeving en zonering)?
- Is er veel ondiep water aanwezig, zowel bij hoog- als laagwater, waar men tot ongeveer het middel nog in kan staan?
- Is er meer dan genoeg ruimte op en naast het water te vinden (bijvoorbeeld weinig badgasten en zwemmers)?
- Wordt er kitesurfles gegeven en zijn er kitesurfers op het water?
- Is er veel ruimte "downwind" aanwezig en is dit vrij van obstakels zoals palen, bomen, strekdammen en bebouwing (afhankelijk van de windrichting!)?
- Is er een gebrek aan sterke branding, hoge golven en sterke stroming?
- Is de spot niet in de buurt van een vaargeul?
- Is het er mogelijk om zelfstandig "downwind" weer terug aan land te komen (ook afhankelijk van de windrichting!)?
- Staat de locatie in het KiteSpot overzicht op Hanglos vermeld en is deze aangemerkt alszijnde geschikt voor beginners?

Ga nooit alleen, liefst met een ervaren iemand die ook tijd heeft om op jou te letten
Zeker in het begin is het zeer onverstandig om als enige het water op te gaan, wanneer er verder geen kitesurfers op het water zijn of mensen aan de kant staan. Daarom is het aan te bevelen tijdens de eerste keren kitesurfen iemand mee op pad te nemen die alle tijd heeft om jou in de gaten te houden en jou kan helpen (of hulp kan inschakelen) als dat nodig is. Het spreekt voor zich dat een ervaren kitesurfer hierbij het beste kan helpen, maar meestal zal die zelf ook het water op willen om te kiten, waardoor deze minder tijd heeft om jou in de gaten te houden en te helpen bij vragen of in geval van nood. Stel dat deze persoon iets overkomt, dan is je hulp ook verdwenen en kan het zelfs gebeuren dat men op jouw hulp rekent terwijl je aan een kite hangt. Daarom is het ook geen gek idee om met iemand af te spreken waarmee je ook les hebt gehad en waarmee je met de kite uitwisselt.

Kies een dag uit met windkracht 3 - 5, niet met aflandige wind, goede temperaturen
Een dag uitzoeken met de juiste weersomstandigheden is misschien wel één van de grootste perikelen voor beginners. Die veranderen namelijk elke dag, elk uur, soms elke minuut maar kunnen ook per regio enorm verschillen. En gunstige weersomstandigheden voor de ene spot kunnen desastreus zijn om te kitesurfen op een andere nabijgelegen spot. Houd daarom de volgende richtlijnen aan.
- Ga voor je eerste kitesurfsessies alleen het water op bij een stabiele wind van 4 á 5 Bft (grofweg tussen de 10 en 20 knopen). Houd daarbij ook rekening met de kracht van de vlagen. Gebruik daarbij een geschikte maat kite. Kies liever een maatje kleiner en hard werken om vooruit te komen, dan te groot en overpowered weggeblazen worden). In het begin zul je wellicht nog maar 1 kite hebben die op een bepaalde dag iets te groot blijkt te zijn. Wees dan verstandig en ga daar niet direct het water mee op en sla liever een dag over of indien mogelijk huur je bij een kiteshop een iets kleinere kite die wel past bij jouw gewicht, niveau en de weersomstandigheden.
- Zodra in Nederland de windkracht 6 Bft aantikt of meer, wordt deze meestal ook instabieler en kunnen er harde vlagen zijn. Sowieso is dit om te beginnen met kitesurfen niet ideaal en iets teveel van het goede. Ook met een kleinere kite is het dan niet heel verstandig om te gaan, omdat kleinere kites sneller reageren en fouten sneller worden afgestraft. Je kunt dan wellicht beter een dag overslaan.
- Ga nooit met een aflandige (offshore) wind het water op. Grote kans dat je dan nooit meer zelfstandig terug aan wal komt en zeker wanneer je met je kite in de problemen komt verdwijn je al snel aan de horizon.
- Let behalve de luchttemperatuur ook op de watertemperatuur. Als beginner lig je vaker en langer in het water dan een gevorderde kitesurfer. Dat betekent dus extra warm aankleden om afkoeling en in het uiterste geval onderkoeling te voorkomen! Zorg voor een passend wetsuit met de juiste dikte. In Nederland is het dragen van een wetsuit altijd aan te bevelen (ook op hele zomerse dagen).

Zie ook: Weerkunde / Meteorologie voor Beginners

Laat je uitgebreid adviseren over materiaal en neem geen overhaaste beslissingen
Geef je oren en ogen goed de kost en laat je uitgebreid adviseren over aan te schaffen materiaal door deskundigen in kitesurfshops, ervaren kitesurfers en je kitesurfschool. Het is aan te raden om pas eigen materiaal aan te schaffen nadat je de eerste kitesurflessen gehad hebt. Zo weet je al een beetje waar je op moet letten en kom je voor minder verrassingen te staan. Bovendien worden de lessen toch vaak met materiaal van de school gegeven.
Als je kiest voor 2e hands materiaal dan zit je met een ouderdom van max 3 jaar meestal nog wel safe, maar neem het liefst een ervaren iemand mee bij een dergelijke aankoop.
Productguide van kitemateriaal
Hanglos gear overzicht

Heb je materiaal aangeschaft? Zorg dan dat zowel je kite als je kiteboard is voorzien van je naam en telefoonnummer. Zodoende kan men in geval van nood of verlies van materiaal de eigenaar makkelijker achterhalen. Je kunt momenteel ook gratis een sticker aanvragen via de Be Traceable actie van de KNRM.


Wanneer je bovenstaande aandachtig hebt doorgelezen, lees dan ook Goed om te weten TIJDENS het kitesurfen.

djeverest had een 4 sterren sessie in Scheveningen met maar liefst 14 - 20 knots op zijn F-One Bandit V (2012)

djeverest 24 August / 2012 / 10:57
Bovenstaand is versie 0.8 van deze informatieve post voor beginners.

Reacties ter verbetering van bovenstaande info zijn welkom en waar mogelijk wordt de informatie dan aangepast.

djeverest had een 4 sterren sessie in Scheveningen met maar liefst 14 - 20 knots op zijn F-One Bandit V (2012)

KNRM 24 August / 2012 / 15:15
De sticker blijft dit seizoen hoe dan ook gratis te bestellen en de kans is groot dat wij daar volgend jaar mee doorgaan. Extra tip voor de beginners: Schrijf je naam en telefoonnummer ook op je kite. Dit kan natuurlijk rechstreeks op je kite met een watervaste stift maar ook op een stukje spinnakertape wat je op de kite kan plakken. Het liefst in een opvallende kleur zoals bijvoorbeeld oranje.

Op deze manier scheelt het niet alleen de redders op het water een tijdrovende zoekactie mocht dit nodig zijn maar ook als je een board of kite kwijtraakt en hij word gevonden komt hij misschien snel weer terug!

(Goede actie een beginnersforum!)
www.knrm.nl

Djee 24 August / 2012 / 18:04
Goed om te weten VOOR je begint:
* Zeg je sociale leven zoals je het nu ken gedag
* Zeer verslavend, je wordt zeer onrustig en kan je niet meer concentreren als het waait
* Vakanties gaan alleen nog maar naar kitebestemmingen (licht je vriendin/vriend alvast maar in)
* Agenda's/afspraken zeggen niets meer, als het waait kan je deze toch niet na komen
* Zorg dat je bij een nieuw contract een windclausule laat inbouwen: vrij boven de 5bft of nog beter wordt eigen baas
* Kiten is niet een goedkope sport
* Zorg dat je trapeze lekker zit, laat je adviseren in een goede kiteshop waar je meerder kunt passen, bespaar hier sowieso niet op, hij moet voor jou lekker zitten kijk daarna naar de prijs
Always be yourself. Unless you can be a Pirate. Then, be a Pirate

Djee had een 3 sterren sessie in Bloemendaal met maar liefst 22 - 34 knots op zijn Ozone Reo (2016)

Erwinn 24 August / 2012 / 20:30
Spot on Djee.....!!!!!!! de tranen van spijt branden in m'n ogen.

Was ik er maar nooit aan begonnen. Eigenlijk heb je het nog maar héééééél mild neergezet hoor.
Neem nou die onrust bijvoorbeeld. Die onrust is er ook wanneer het niet waait en je weet dat het overmorgen gaat waaien en dat overmorgen net weer op een maandag valt en dat op maandag je werkweek weer begint en dat..............!!!

Begin er dus niet aan!! Ga lekker karper-vissen, kerstballen breien, koeien knuffelen, prikkeldraad verzamelen, etc. Het leven is zo mooi en er zijn nog zo veel andere spannende dingen te doen.
Je wilt toch niet de rest van je leven slijten met mensen die enkel nog maar kunnen praten over- en denken aan.....!

Sandman 25 August / 2012 / 07:44
Suggestie:
Dit is nou precies de pagina waar je mensen naartoe wil verwijzen die komen met posts als "ik heb een splinternieuwe X2 gekocht maar bij het aansluiten van de bar hou ik 1 lijn over. Ook trekt ie me alle kanten op. wat moet ik doen?".

Misschien goed om boven in de pagina een paar risico's te benoemen van het kiten zonder voorkennis.
Het meeste staat er wel, maar dan moet je doorlezen.
Beginnen met zoiets als
"Heb je eraan gedacht dat een onweersbui voor een kiter levensgevaarlijk is? Dat tot een afstand van 15* de hoogte van een flat of boom nog gevaarlijke turbulentie ontstaat? Dat je je safetysystemen moet kennen en testen? En zo zijn er nog vele zaken die je kunnen redden of juist een gevaar voor jezelf en je omgeving betekenen. Om op al deze zaken voorbereid te zijn is iedereen het erover eens dat les nemen onontbeerlijk is. Zie verderop voor suggesties."
ofzo.

mig27 26 August / 2012 / 15:42
Zo'n forum hebben we al langer op kitehigh.nl

Maar er kan niet genoeg gewaarschuwd worden dus absoluut goede zaak dat Hanglos hier ook aandacht aan besteed!


Helaas merk ik nog regelmatig op de locale stranden dat slechts een kleine minderheid op onze fora komt. En juist onder de beginners komen er veel te weinig online
Nog steeds lid van het NKV

Flip69 29 August / 2012 / 08:15
Quote: KNRM - 24 augustus, 2012 (17:15)
De sticker blijft dit seizoen hoe dan ook gratis te bestellen en de kans is groot dat wij daar volgend jaar mee doorgaan. Extra tip voor de beginners: Schrijf je naam en telefoonnummer ook op je kite. Dit kan natuurlijk rechstreeks op je kite met een watervaste stift maar ook op een stukje spinnakertape wat je op de kite kan plakken. Het liefst in een opvallende kleur zoals bijvoorbeeld oranje.Op deze manier scheelt het niet alleen de redders op het water een tijdrovende zoekactie mocht dit nodig zijn maar ook als je een board of kite kwijtraakt en hij word gevonden komt hij misschien snel weer terug!(Goede actie een beginnersforum!)
Bestaat er een gelijkaardig alternatief in de handel om op een nette manier je gegevens op je board(s) en kite(s) achter te laten ?
Denk dat KNRM stickers in België voor verwarring zouden zorgen en zo'n initiatief en organisatie zoals die van jullie hebben we spijtig genoeg niet.

Djee 29 August / 2012 / 18:48
Merkstift spinakertape
Always be yourself. Unless you can be a Pirate. Then, be a Pirate

Djee had een 3 sterren sessie in Bloemendaal met maar liefst 22 - 34 knots op zijn Ozone Reo (2016)

KNRM 30 August / 2012 / 17:27
Quote: Flip69 - 29 augustus, 2012 (10:15)
Bestaat er een gelijkaardig alternatief in de handel om op een nette manier je gegevens op je board(s) en kite(s) achter te laten ?Denk dat KNRM stickers in België voor verwarring zouden zorgen en zo'n initiatief en organisatie zoals die van jullie hebben we spijtig genoeg niet.
Ik zag laatst een vergelijkbaar initiatief voorbij komen. Ik zal deze even proberen terug te vinden en dan de link hier plaatsen. En anders is spinaker tape en een merkstift een goed alternatief.
www.knrm.nl

idefixe 22 April / 2013 / 20:00
zo aan het begin van een nieuw seizoen dit topic maar weer ff omhoog kicken dan.
Als beginner ( en ook als ervaren ) kitesurfer kan het echt geen kwaad om lid te worden van de Nederlandse Kitesurf Vereniging.
Voor slechts € 35 per jaar help je o.a. mee om kitesurflocaties open te houden en daar waar mogelijk nieuwe te creëren. Daarnaast heb je meteen een aanvullende wa verzekering voor het kitesurfen.

Slingshot , Gibbon

Sandman 23 April / 2013 / 20:44
die KNRM be tracables zijn echt te klein. Dus die zitten voor de sier op mn bogd. Daarnaast 1 laag doorzichtige tape, in merkstift mn tel# erop, nog 1 laag doorzichtig erover. Werkt ook.
Verder aan KNRM dat ze me elk jaar er 10x uit halen.
maar die stickerz.....

Djee 24 April / 2013 / 06:54
Quote: Sandman - 23 april, 2013 (22:44)
die KNRM be tracables zijn echt te klein. Dus die zitten voor de sier op mn bogd. Daarnaast 1 laag doorzichtige tape, in merkstift mn tel# erop, nog 1 laag doorzichtig erover. Werkt ook.Verder aan KNRM dat ze me elk jaar er 10x uit halen. maar die stickerz.....
Ik schrijf het gewoon met een watervaste merkstift direct op het board, blijft 2 jaar leesbaar, daarna weer ff overtrekken.

Always be yourself. Unless you can be a Pirate. Then, be a Pirate

Djee had een 3 sterren sessie in Bloemendaal met maar liefst 22 - 34 knots op zijn Ozone Reo (2016)

Coringa 03 September / 2013 / 13:47
Ik heb ook de betracable sticker gebruikt maar die ging los. Ik heb nu vrij duidelijk mijn naam, telefoon nr, kitevereniniging én lidnummer met watervaste merkstift op mijn board geschreven. Dat werkt prima en heeft me al vaker mijn boardje terugbezorgt. Op mijn kite heb ik niks staan, ik ga altijd consequent kiten, dus alleen bij onshore wind,als het niet goed aanvoelt niet varen, niet te ver de zee op enz. enz. En natuurlijk de self rescue weten en uitgeprobeerd hebben. Voorkomen is altijd beter dan genezen toch?
Axé

Coringa had een 5 sterren sessie in Katwijk airtime met maar liefst 18 - 28 knots op zijn Switch kiteboarding Element (2014)

F_the_Duck 07 July / 2014 / 02:06

 

 

Thx DJEverest, heel mooi Topic met veel nuttige informatie. Is een grote hulp voor de beginnende kitesurfers!