Eigen kitebar

Door: harmsel Reacties: 11 Hits: 3261
harmsel 07 April / 2023 / 05:55

Speciaal voor @fernandez presenteer ik met trots:

De eigen makelij kitebar

wel jammer dat afbeeldigen niet meer werken...of heeft iemand tips hoe dat wel werkt?

Er staat wel een ouder plaatje hier: https://wordpress.com/page/kitebardiy.wordpress.com/15

intussen heb ik 4 testriders (inclusief mijzelf) en iederen is supergelukkig ermee. Dat komt omdat dit echt veel beter is dan een bar van de 'merken'. En  omdat ze de bar van mij hebben gekregen :-)

Ik gebruik al 3 jaar niets anders meer en vaar het hele jaar door op zee, ongeveer 60 sessies per jaar.

Mijn zoontje van 8 wil ook niets anders, logisch een gewone kitebar is veel te dik en de depower range te beperkt. Zijn 18mm dikke 45 cm brede barretje heeft een voor hem gemaakt QR systeem. En natuurlijk heeft hij geen haak op zijn harness. Een haak op het water is leuk voor piraten, windsurfers en mensen die unhooked willen stunten.

Mijn 8 jarige test rider:

 

De echte meerwaarde van mijn bar zit in:

  1. Extreem laag gewicht
  2. Extreem lange depower (instelbaar, niet iedereen heeft een evenlange armen)
  3. Een QR die je echt heel makkelijk weer kunt vastmaken
  4. Veiliger door één methode van verbinden aan je harness, geen harness haak of chicken loop
  5. Heel makkelijk oprollen van je lijnen (geen plastic sleeves)
  6. Past perfect op mijn spreaderbar loze full carbon harness (breedste sliderrope in de wereld)



 

Kite

FeRNandeZ 07 April / 2023 / 10:37

Leuk man,  als je meer plaatjes info wilt delen dan graag ben wel beniewd. 

Swiffelt ie ook automatisch terug ?

 

1=top, ziet er echt mooi uit man.

2=ok goed, ben beniewd hoe het werkt zonder cleat.

Als bar van mij afduw moeten stuurlijnen slap hangen, meer depower, nog verder weg is niet nodig. (de lijnen hangen dan al slap)  Je wilt wel altijd bij je bar kunnen komen mocht je hem loslaten.  Voor mij nog steeds lijnlengte afstellen op stall max power en dan depoweren zodat bar op goede afstand zit voor je armlengte / rug / houding. (max depower range, is de lengte van je armen en tot waar de release op je body zit, deze moet zo compact mogelijk zijn, dich op je buik,dit is idd must voor kids)

3=top, ziet er mooi uit man

4=top, veel comfortabeler ook,  minder torsie en ik denk ook sterker dan een hook.

(alleen op het strand kite wisselen etc is lastig, heb ook een keer op het water per ongeluk release geopend doordat mijn boardje er tegen aan tikte, het bleek  erg lastig om op zee half onder water de release met een  kite op spanning liggend in wat golven om de rope te doen en dicht te klikken.  Puur chickenloop dicht klicken en inhaken harnass is veel gemakkelijker)

5=ok idd all die overbodige rommel sleeves eigenlijk niet nodig....

(Bar moet nog wel net blijven drijven, mocht je hem toch volledig losgooien)

6=ook erg nice project.  

 

Mbt slider rope, dit is trouwens erg goed spul; 

Gurtband mit Dyneema® und Kennstreifen, 12mm, SONDERPREIS (extremtextil.de)

Gewoon rond dynema heeft de neiging om platgedrukt te worden en daardoor deformeert opent de vezel etc, band glijd over breed oppervlak en slijt veel minder dan rond slider rope.

kantje board !

Nature 08 April / 2023 / 13:30

Plastic sleeve zit niet om de lijn voor de leuk maar om te voorkomen dat je lijn om je bar slaat bij relaunchen :) 

Ziet er een beetje uit als een foil bar mixed met de Airrush fixed.
{#emotions_dlg.thumbsup.gif}

Fluid kiteboarding - High Service - High Quality - Kiteboarding gear.

Nature had een 5 sterren sessie in IJmuiden met maar liefst 25 - 39 knots op zijn Fluid Vice (2010)

harmsel 08 April / 2023 / 14:15

@nature. En voor slijtage, begreep ik. 

Bedankt dat je mij vergelijkt met Airush, dat is een mooi compliment. 

Mijn bar is overigens niet 'fixed'. Je kan, tijdens het varen, de stuurlijnen met 20 cm trimmen. Ala Kauper

Kite

Faxie 10 April / 2024 / 23:05

Ik vaar ondertussen al 5 jaar met een zelfbouwbar van gesprokkelde onderdelen. Ik heb er 2 en was per bar 270,- kwijt met Infexion lijnen en alle verzendkosten. Ondertussen wel een paar upgrades gedaan, maar dat is het mooie van zelfbouw, je weet hoe alles in elkaar zit en kan dan ook makkelijk aanpassingen maken.

 

Ik kan het iedereen aanraden, maar je moet wel een beetje weten wat je doet ivm veiligheid natuurlijk.

RobbyNitroz 11 April / 2024 / 09:04

@Harmsel; ziet goed uit zeg. Knap gedaan!

 

Vaar al jaren infexion barretjes; lijken ook wel een beetje op jouw bar. Max V3 bar is 80 gram. Vaar 12 meter lijnen. Lekker dun; 300 kg, alleen onderlijnen zijn 550 anders breken ze na 6 maanden. 

Wil ook geen clamcleat en zo weinig mogelijk op de bar. Verstellen lengte van stuurlijnen met knoopjes hoef ik ook niet. Infexion quick release werkt ook fijn met een ring aan je depowerlijn.

 

RobbyNitroz had een 5 sterren sessie in Zandvoort met maar liefst 15 - 20 knots op zijn SlingShot Wave SST (2017)

Reinoud 17 May / 2024 / 19:57

Ha Harmsel, mooi barretje!

(voor als je het niet doorhebt.... je hele prive Photostream staat open voor iedereen....lijkt me dat je beter Dicht kan zetten)

FlyingFox95 19 May / 2024 / 22:24

Leuk projectje, ziet er ook goed uit! Heb alleen wat vraagjes... Ben zelf onlangs begonnen met zelf lijnen te maken op een oude bar en kom ook een aantal dingen tegen die wellicht handig zijn, omdat ik daar nog over twijfel  

- zie ik het goed, gebruik je ongesleevde lijnen door je bar? Ben je dan niet bang dat ze spontaan breken bij beschadigingen die je over het hoofd ziet? Of vervang je ze tijdig? Met een PU laag (ook al gaat t stroefer) heb je een extra laag welke langs je insert in je bar kan schrapen (je krijgt op den duur toch wel scherpe randjes, of slijt dit niet snel?)

- Heb je nog iets van versteviging in je bar zitten, naast de carbon? (Carbon kan niet eeuwig goed gaat met zon en zout of heb je een coating?)

wellicht sneller beantwoord; hoelang doe je nu met dezelfde bar?

 

ga in elk geval zo door, tof dat er meer mensen het beu zijn afhankelijk te zijn van de marketingstrategie van grote merken... 

 

Guusjuh97 23 May / 2024 / 10:14

Ik heb ook altijd gevaren met een samengestelde bar van tweedehands onderdelen (en tegenwoordig wat 3d-geprinte onderdelen). Ik zie nu echter wel dat barren van vrijwel alle merken op elkaar beginnen te lijken (above the bar clamcleat depower, pu om de depower-cord en safety-lijn en below the bar swivel al dan niet automatisch). Ik blijf mijn huidige bar nog even lekker gebruiken tot dat ie op is, maar daarna neem ik een tweedehandsje. Wat mij betreft is de innovatie in barren klaar (rear line depowersystemen links gelaten).

fais du surf

harmsel 24 May / 2024 / 07:35

De QR is nog wel verschillend. Sommige types zijn vrijwel onmogelijk te herstellen na releasen. Verder zijn ze nog druk met het voorkomen van per ongeluk releasen.

Er is een heel toffe podcast over de ontwikkeling van de QR

https://spotify.link/Rxty8aWSQJb

Heb je geen Spotify, check: https://kitesurf365.com/techcast-8-quick-releases-episode-322

Ik, twee vrienden en mijn zoontje,  blijven enthousiast over mijn eigen kitebar. Ik wil niet anders meer.  Maar intussen heb ik wel door er echt veel R&D zit achter barren.

Kite

harmsel 24 May / 2024 / 07:53

@flyimgfox:

"- zie ik het goed, gebruik je ongesleevde lijnen door je bar?"

Ja,  ik haat die pu dingen buizen, dan kun je niet zien hoe je lijnen er voor staan, heel irritant met oprollen en heel ruw naar een paar sessies.

"Ben je dan niet bang dat ze spontaan breken bij beschadigingen die je over het hoofd ziet?"

Nee, het zit recht voor je neus. De centerlijnen houden 675kg. P er stuk, dus als ze half versleten zijn is het nog meer dan genoeg. Vervangen kost 5 euro en 10 minuten. Daarom ben ik ook een fan van kale lijnen, als je er iets overheen gaat doen, is het veel meer werk, dan moet je complex splitsen enzo. Dus dan is het superlastig om te wisselen, waardoor je dat dus gaat uitstellen, met alle risico's van dien.

Een vriend van mij vaart fulltime met mijn bar, hij weegt 100kg, de lijnen gaan bij hem een jaar mee schat ik. Die van mijn zoontje gaan al 4 jaar mee (hij weegt 35kg). Maar het is wel een leuk idee om eens te kijken naar slijtvastere lijnen van Kevlar.

 

"Met een PU laag (ook al gaat t stroefer) heb je een extra laag welke langs je insert in je bar kan schrapen (je krijgt op den duur toch wel scherpe randjes, of slijt dit niet snel?)"

Ik heb een Teflon binnenkant in mijn bar. Dynema door teflon, zo glad! Ze slijten wel uit, na een jaar of twee. Vervangen is wel een lastiger klusje, ben ik zo een uur zoet mee. PA16 (Nylon) of POM is mogelijk een betere optie. Die slijten minder. De Naish carbon bar en die van Infexion gebruiken inserts van Nylon.

 

"- Heb je nog iets van versteviging in je bar zitten, naast de carbon? "
Het centrum (met gat) en de uiteinden zijn dikker gemaakt. In het midden omdat het gat er in zit. Aan de uiteinden tegen insplijten. De barends zitten er namelijk best strak in.


"Carbon kan niet eeuwig goed gaat met zon en zout of heb je een coating?)"

Carbon is nooit kaal, het is altijd een composiet (carbon/epoxy). Los Carbon is gewoon een vezel. Dus ja, carbon is beschermd. Met Epoxy, en dat kan slecht tegen UV. Leg je kiteboard maar eens een jaar in de tuin :-) In principe kan niets tegen de zon, alles gaat kapot. Als je ongerust bent, kun je de bar of aflakken met een UV bestendige Polyurethaan lak.  Ga eens vragen bij Polyservice, die zijn specialist op het gebied van lak die dag in dag uit in de zon moet overleven

"wellicht sneller beantwoord; hoelang doe je nu met dezelfde bar?"

Ik vaar,  met ontelbaar veel updates, mijn eerste carbon bar nog steeds,  dus een jaar of 6. Ik spoel mijn bar alleen af als ik een update ga doen. Heb geen hoesje, pleur hem gewoon nat in de kast na kiten. Dus ik ga er echt lomp mee om.

De kracht op een bar is zeer beperkt, je gewicht hangt aan de centerlines, die via de QR aan je harness zitten. De kracht op stuurlijnen is de enige kracht die de bar krijgt te verduren. Als jij nog kunt sturen, dan kan die niet meer dan de helft van je gewicht zijn (tenzij je jezelf aan één arm kunt optrekken). Ik test mijn barretjes voor gebruik altijd even, ik ga er dan in het centrum (meest kwetsbare punt) aan hangen met een arm. Terwijl de bar met alleen de uiteinden vast is gemaakt. Dit is meer dan in mijn praktijk ooit zal voorkomen.


Last edit by: HARMSEL
Kite

FeRNandeZ 24 May / 2024 / 19:24

De witte sleeve die Core toepast is echt perfect 5mm buiten 2mm binnendiameter.  Het is volgens mij geen PTFE, cq printer tube, dat is mechanisch best slap, en knakt etc.

De Core tube slijt nul,nul het glijdt maar buigt ook veel beter dan PU tube. Het kinkt of knakt niet je kan soepel om je bar wikkelen en is vooral erg sterk en glad. Echt perfecte tube.  De kunstof inserts in de bar slijten wel een beetje na paar jaar.  

Ik denk dat het ook Nylon is of PE of zo, maar ik weet het niet.

 

Mocht iemand het weten post een link.

 

kantje board !