Reacties
kiteboarderls 19 November / 2010 / 16:35
R.I.P.!!
je plank tegen je hoofd krijgen kan helaas iedereen overkomen.

kiteboarderls had een 0 sterren sessie in Oostduinkerke met maar liefst 28 - 30 knots op zijn Flexifoil Hadlow Pro (2011)

dirco 19 November / 2010 / 16:43
R.I.P.

dirco had een 3 sterren sessie in Borssele met maar liefst 20 - 24 knots op zijn Advance Kaiman (2010)

kobrin 19 November / 2010 / 16:51
R.I.P.

Weer eeb leach in het spel, dat zou echt verboden moeten worden en van de markt gehaald.
www.aboards.eu

kobrin had een 3 sterren sessie in Oosterschelde - Oesterdam met maar liefst 17 - 21 knots op zijn Ozone Catalyst (2014)

Hollandkiter 19 November / 2010 / 16:57
Quote: kobrin - 19 november, 2010 (17:51)
R.I.P.Weer eeb leach in het spel, dat zou echt verboden moeten worden en van de markt gehaald.
Een board tegen je hoofd kan altijd gebeuren.

R.I.P. en sterkte aan de nabestaanden.

idefixe 19 November / 2010 / 17:12
Het schijnt dat er in dit geval WEL sprake is geweest van een boardleash......

bericht van Bikinisuit op KH:

Bron: www.funandkite.com
@Alexva77 is saveteur en mer (lid vd Fr reddingsbrigade). Hij was op de dag van het ongeval in Bray-dunes. Bray-dunes is echt de allerlaatste kustplaats tegen de Belgische kust aan. Hij vertelt dat het om 09.00 uur op zee goede condities waren. Wind: 23 knopen met rukwinden tot 30 knopen. Lucht temp 12C. Om 10.00 uur waren er 2 max 3 kiters. Ik vertaal nu wat hij zegt (vrij letterlijk):
Dit ongeval, zoals t bij hem overkomt, is r een waarbij iemand een leasch aan zijn board heeft en de kite “en bord de fenetre (cote mer). Het echte gevaar komt vanuit de board”car si elle n est pas du bon cote, elle entraine le kiteur vers le fond, pendant que la voile tracte encore et encore”. Mijn vertaling: het board raakt de kiter tegen de onderkant terwijl de kite je sleurt en sleurt. “Het ontbreekt bij de boards dat er een systeem is zodat het board meteen met de goede kant naar boven komt: misschien een idee voor ontwerpers van boards”.
Cote legislation: het zou goed zijn om de wetgeving hier te veranderen, want de regelgeving hier houdt geen rekening met het fenomeen kitesurfers. Er zou een goede instructie video moeten komen en een zone voor badgasten, kitesurfers 100 meter van de kust af varen (“sous le vent”).
Voor jullie info: de burgemeester van de aangrenzende gemeente is verantwoordelijk tot 300 meter in de zee. Daarachter is t een zaak van de marine. Het is niet slim en ook echt niet te doen om 12 maanden in t jaar al onze grote stranden te controleren of de wind harder waait dan 30 knopen. Hoe moet je dit doen? De gemeente heeft het budget niet en we hebben niet eens middelen en materialen (“materiel de securite”). (einde vertaling)
@kud1 zegt: onze kitesurfers in deze regio hebben een website die hun veiligheid moet bijbrengen: kiteunssdunkerque.fr. Er wordt fel gediscusieerd over de Belgische wet, de handhaving.
@kitercool “legt uit dat op een forum t wel degelijk zin heeft om te praten over n ongeluk omdat daar leermomenten inzitten voor iedereen, kitescholen moeten dit oppakken en onderwijzen. Het gaat mij niet of r iemand doodgaat of niet, t schandaal. Ik wil dat wij met zn allen op t moment dat we erop uittrekken, goed nadenken, ons een voorstelling maken, ons (ongelukken) herinneren.

In de posts die volgen lees ik:
- Laurent is op 12/11 alleen t water op gegaan, de wind omstandigheden waren sterk, vermoeidheid, board leach, GEEN helm. Laurent is bewusteloos aangetroffen, in heli naar Fr ziekenhuis gebracht en was in coma tot 16/11 (sterfdatum). Wordt a.s. zondag begraven.
- Dit jaar in Frankrijk 3 doden: St-Jean-de-Luz (november); Bray-Dunes (november); Clipon ( mei)
Bron: www.funandkite.com

Achteraf commentaar is in het geval van dodelijke ongelukken altijd zeer discutabel en niet altijd op z'n plaats. Boardleash is en blijft voor mij een NO GO.


Met respect naar de overleden kitesurfer en heel veel sterkte voor de nabestaanden,

requiescat in pace
Slingshot , Gibbon

dr511 19 November / 2010 / 17:26
tja de zee geeft en de zee neemt.
een fatsoenlijke kiteschool zal zijn cursisten altijd upwind leren body draggen en het gebruik van een leash afraden.
als shop heb je diezelfde verantwoordelijkheid vind ik.

wat in belgie gebeurt is gewoon een ziek politiek spelletje dat de aandacht afleid van de daadwerkelijke problemen.
Ziki Ondergoed, schultenbrau

Waldo 19 November / 2010 / 17:30
Sterkte aan familie, vrienden en kennissen. Vreselijk.
Laten we vermijden conclusies te trekken op basis van veronderstellingen. Kan iemand nagaan of er effectief een leash in het spel is (ooit al kun je dan nog niet zeggen dat het zonder niet zou gebeurd zijn)?
Ik kan mijn zoon maar niet overtuigen te leren upwind bodydraggen, hij blijft hangen in de leashfase.
Gelukkig gaan we binnenkort samen 2 weken naar Brazilië en kan hij daar in principe elke dag varen. Het maakt zo'n verschil om 10 sessies te varen met elke keer een maand tussen of slechts één nacht... Ik mag me niet indenken dat er iets gebeurt, het zal je familie maar zijn. Ik denk dat ik de leash maar thuislaat, zo verplicht ik hem een stap te zetten.
Anderzijds vaar ik met mijn waveboard zelf ook weer met een leash in de golven (nog niet veel ervaring en ga nu ook plaatsen waar board te pletter kan vliegen op rotsen), nadat ik twee heel ervaren kiters/golfsurfers met hun waveboard hetzelfde zag doen. Met een twintip denk ik er niet aan.
Veel golfsurfers varen toch ook met een leash? Die kite erbij maakt op zich toch geen verschil, of toch?

Sorry als deze vragen niet gepast lijken in deze topic, maar ik vind dat we er met zijn allen moeten uit leren. Een van de eerste dodelijke ongevallen waar ik hier over las, Jorrit dacht ik, een op dit forum bijzonder gerespecteerde jongen, is toch ook iets vreemds overkomen zonder leash?

Als ik iemand voor het hoofd stoot door hierover te beginnen, oprechte excuses. Ik wil mezelf achteraf gewoon niets moeten verwijten.
Ben eigenlijk best zenuwachtig om de kleine zomaar even 2 weken alleen mee te nemen met als hoofddoel kiten.
Tweetal weken geleden bij Isla da Guajiru ook al een dodelijk ongeval met een ervaren kiter, een ongeval bij het launchen. Je houdt toch niet voor mogelijk dat iemand met meerdere jaren ervaring dat overkomt? Deze zomer het drama van de jonge Belgische moeder, een prachtig gezin.
Dan vraag je je echt af of je er goed aan doet je kinderen het plezier van onze sport te leren kennen, want je stelt ze altijd bloot aan een zeker gevaar en maakt jezelf iets wijs als je denkt dat je op het kritieke moment veel zal kunnen doen. Je kunt het alleen plaatsen als je zeker bent dat een ongeval het gevolg was van niet in te schatten natuurovermacht, slecht materiaal, onvoorzichtigheid enz. en dus op zijn minst verklaarbaar is. Of het noodlot dat toesloeg, waarmee je het onverklaarbare verklaart.

Beste les wellicht is jezelf telkens weer overtuigen dat het gevaar toeslaat als je het niet meer verwacht, dus niets evident vinden omdat het al 100x goed afliep.

Waldo 19 November / 2010 / 17:33
sorry, had berichten vanaf idefix niet meer gezien voor ik postte, zelfs uitleg waarom kite verschilt maakt met golfsurfen, leashes duidelijk te mijden dus

henrik 19 November / 2010 / 17:39
sterkte aan de familie ........

wil er ook bijzeggen dat een boardleash spelen met je leven is ,

heb dit jaar men neef leren kiten en die kreeg van mij geen board mee alvorens hij fatsoenlijk kon upwind boadydraggen

dit is dan wel zonder de druk die bij de meeste scholen bestaat van "OP HET BOARD BINNEN 9 LESUREN "
dikke crap is dat , eerst veilig kunnen vliegeren en bodydraggen , dan pas een board erbij !!!!!!!!!!!!!!

henrik had een 3 sterren sessie in Cadzand Bad met maar liefst 20 - 25 knots op zijn North Vegas (2008)

--Remco-- 19 November / 2010 / 17:42
R.I.P
'Ride it Hard'

--Remco-- had een 1 sterren sessie in Lemmer met maar liefst 6 - 10 knots op zijn SlingShot TurboDiesel (2006)

Waldo 19 November / 2010 / 17:44
ivm citaat van Franse sites: "car si elle n est pas du bon cote, elle entraine le kiteur vers le fond, pendant que la voile tracte encore et encore”. verwijst naar de situatie waarbij het board je als een anker naar beneden trekt (omdat het verkeerd in het water komt na bv. een val) en de kite je naar de andere kant trekt. Onderverstaan: op een bepaald moment springt het board terug jouw kant uit. Ik denk indd dat ik ooit zoiets meemaakte. Ik vraag me wel af of dat niet te vermijden is met een zwak punt in de leash, zodat de leash breekt voor het board kan terugspringen. Want dat gebeurt volgens mij alleen nadat er enorme druk op de leash komt

kobrin 19 November / 2010 / 17:59
Quote: dr511 - 19 november, 2010 (18:26)
tja de zee geeft en de zee neemt.een fatsoenlijke kiteschool zal zijn cursisten altijd upwind leren body draggen en het gebruik van een leash afraden.als shop heb je diezelfde verantwoordelijkheid vind ik.wat in belgie gebeurt is gewoon een ziek politiek spelletje dat de aandacht afleid van de daadwerkelijke problemen.
Dit ongeval staat volledig los van de belgische politiek me dunkt ??

De kiter dreef af vanuit franse wateren richting België en is door een Belgische seaking uit het water gehaald.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20101119_067

www.aboards.eu

kobrin had een 3 sterren sessie in Oosterschelde - Oesterdam met maar liefst 17 - 21 knots op zijn Ozone Catalyst (2014)

wallie 19 November / 2010 / 18:30
pff triest.. maar waar verkopen ze dan nog boardleaches? zelf werk ik in een kiteshop die het echt volledig afraad, al is er een gigantische vraag naar.

idefixe 19 November / 2010 / 19:25
Naar mijn laatste informatie is tijdens het laatse landelijke overleg in België besloten om bij het gebruik van een boardleash het dragen van een helm te verplichten. Vanuit mijn persoonlijke mening zou het gebruik van boardleashes in combinatie met het kitesurfen gewoon wettelijk verboden moeten worden.
Kitesurfen is en blijft een extreme sport. Voordat je zelfstandig het water opgaat dien je te beschikken over een paar basisvaardigheden zodat je jezelf en anderen niet nodeloos in gevaar brengt. Boddydraggen ( voor de beginners: in het water weer bij je board terug kunnen komen als je je board om welke reden dan ook verliest) is 1 van deze noodzakelijke basisvaardigheden.
Shops / fabrikanten die dit soort zaken op de markt brengen gaan m.i. voor de winst op de korte termijn en horen naar mijn mening niet thuis in de kitesurfwereld.
Slingshot , Gibbon

RefleXxx 19 November / 2010 / 19:29
Stukje touw is bij de Gamma ook te koop Wallie. Triest geval wat inderdaad nogmaals bewijst dat een bordleash zeer gevaarlijk is. Veel sterkte aan de nabestaanden.