Na een top middag gisteren met 25 knopen uit zuidoost is de wind vandaag begonnen met 25+ knopen uit ZZW. Vanaf het midden tot het noorden mooie sideshore condities. In Z-H is het zuidelijke gedeelte te veel aflandig. Hierdoor komt de wind niet goed tot ontwikkeling en komen we niet eens in de buurt van Boven N.A.P. condities waar we hier elke dag tot en met 1 juni naar op zoek zijn. Daarbij komt nog eens dat de wind in de loop van de middag al een klein stapje terug doet en niet meer continue boven de 25 knopen uitkomt. Wel gaat de windrichting iets naar zuidwest en dit pakt gunstig uit voor Zuid-Holland. Beste call deze week lijkt daar dus vanavond te zijn alhoewel het hoog water is en de stroming met de wind mee niet erg fijn zal zijn. En in het uiterste zuiden (Belgie) wil het net niet helemaal lukken om sideshore te worden vanavond en de wind blijft daardoor ook achter met 20 knopen.
Vrijdag-ochtend een mooie start van de dag met zuidwest 20 knopen in Z-H, Zeeland en mogelijk zelfs Belgie. Het noordwesten (heel Noord-Holland) pakt makkelijk tot 25 knopen uit zuidwest. De wind gaat er echter al in de loop van de ochtend minderen en tijdens de lunch is er in het zuidwesten al niet veel meer over dan zo'n 15 knopen. In Noord-Holland blijft het de eerste helft van de middag nog wel waaien met 18-20 knopen. Tweede helft alleen nog op de noordwestelijke wadden en vrijdag-avond is het overal gedaan met de wind.
Zaterdag komt de wind weer terug, maar wel van een andere richting: noordoost. Dit zal landinwaarts eigenlijk alleen in het uiterste noorden vaarbare condities opleveren. Aan de kust gaat het met 15-20 knopen ook lukken. In het noorden reeds in de ochtend, het midden moet eerst nog even wachten tot de wind genoeg NNO draait en sideshore staat. Het zuiden zal wellicht moeten wachten tot eind van de middag wanneer de noordoost hard genoeg is.
Over zondag en maandag valt nog steeds niet zo heel veel te zeggen. Het spontaan ontstaan van een laag boven Frankrijk houdt de gemoederen bezig en maakt het maken van een verwachting voor koninginnen-nacht en dag als een schaakspel. Hieronder 2 kaarten. De eerste is van de Engelsen zondag 2 uur in de middag. De kern van het laag (kruisje) ligt ten zuidwesten van Bretagne en bij ons staat er, zeker in de noordelijke helft van het land, een krachtige wind uit ONO. Kijkend naar het Amerikaanse model zien we een soortgelijke ontwikkeling waarbij het laag zelfs aan de wandel gaat richting het oosten, de oceaan op. In dat geval waait het overal in onze omgeving behoorlijk stevig uit het oosten tot noordoosten.
Hieronder de realiteit van het ECWMF model, het gebruikte weermodel door de meeste weerdiensten in Europa. De kern van het laag ligt zondag om 14 uur precies aan de andere kant van Bretagne, midden in het kanaal. De wind is bij ons in de ochtend matig uit oost en in het waddengebied misschien vrij krachtig. Al snel draait de wind naar het zuiden en met zo'n 15 knopen is het lastig zoeken naar een vaarbare spot waar de wind goed tot ontwikkeling komt. Grote verschillen dus tussen de drie belangrijkste modellen (UKMO, GFS en ECMWF). Het knmi houdt vooralsnog vast aan de uitkomsten van het ECMWF model. Wat het gaat worden is eigenlijk pas zaterdag met grote zekerheid te zeggen, omdat het laag eerst nog tot ontwikkeling moet komen. Meestal hebben wij te maken met lagedrukgebieden die al dagen of zelfs weken oud zijn en vanaf de oceaan onze kant op komen. Een unieke situatie dus om zoiets van dichterbij mee te maken.