De kitesurfers die proberen een wereldrecord te vestigen met een Atlantische oversteek, zijn midden op de oceaan door het ineens opduiken van een haai in een bedreigende situatie terechtgekomen. Dit staat in het verslag dat per satelliet naar de wal is verstuurd, zo blijkt vandaag.
De Amerikaan Eric Pequeno, een van de zes, lag in het water omdat de wind was weggevallen. Verderop dobberde de volgboot. Eric´s kite was naar langzaam naar beneden gekomen, ergens tussen de Canarische en Kaapverdische Eilanden, en hij zat al drijvend te wachten op iets meer wind. Ineens schrok hij zich helemaal wild. Naast hem dook een rugvin op. Het was geen dolfijn, dat wist hij zeker.
Het water uit
Dolfijnen hadden de kitesurfers al enkele dagen begeleid. Hun rugvinnen zijn hol van achteren, terwijl ze opduiken en weer verdwijnen. Haaienvinnen zijn recht van achteren en schieten eerder horizontaal en vlak onder de wateroppervlakte heen en weer. Eric wilde meteen, maar dan ook meteen, het water uit.
Haaienrisico
Het team constateerde dat er bij weinig wind, als de kiter het risico loopt in het water te liggen, rekening moet worden gehouden met haaien. Dit omdat de kiter die buiten is dan in het water ligt. Nadat Eric eruit was gekomen, ging kort daarop Filippo het water in. De wind trok weer wat aan, er kon weer worden gesurfd en het gevaar was geweken. Ongelukken deden zich niet voor.
Zwakke wind
De kiters zijn momenteel, op dag zes, niet ver van de Kaapverdische eilanden, die ze naar verwachting aan bakboord zullen laten liggen. De wind is zwak en ook voor woensdag wordt minimale wind voorspeld. Daardoor bestaat er een kans dat ze opnieuw in een situatie komen waarin een ontmoeting met een haai een mogelijkheid is.
Mako
De meeste gevaarlijke haaien, zoals de beruchte witte haai, leven langs kusten. Maar er is midden op de oceaan een bepaalde soort haai die zeer incidenteel een gevaar kan zijn voor mensen. Het gaat om de zogenoemde ´mako´.
Tegenslag
De zes kitesurfers die momenteel bezig zijn met hun poging om als eerste de Atlantische Oceaan over te steken, kampen verder met tegenslag. De verwachte passaatwinden die hun vanaf hun huidige positie linea recta over de oceaan moeten stuwen, blijven uit.
Koerslijn
Het kiteteam, dat bestaat uit vier Nederlanders, een Noorse en een Amerikaan, wordt begeleid door een catamaran met daarop vijf mensen van het ondersteuningsteam. De groep bevindt zich momenteel enkele honderden kilometers ten noorden van de Kaapverdische Eilanden. Ze varen richting en het zuiden en zijn ver verwijderd van hun ideale koerslijn.
Passaatwind
Bij het begin van de tocht, vorige week woensdag, besloot kapitein Eric van Vuuren van de catamaran de zuidelijke route te nemen. Dat lijkt nu op een tegenvaller uit te draaien. ,,Ieder jaar is er op deze breedte, waar ze nu dus zijn, een strak staande passaatwind vanuit het zuidoosten´´, aldus de woordvoerder van organisatie.
Verstoring
,,Een keer in de zoveel jaar is er echter een verstoring van de passaatwinden te zien, en worden ze nu kennlijk mee geconfronteerd. De wind blaast nog steeds steady uit het noordoosten.´´
Die haai blijkt geen kitesurfers te lusten maar wel de schroeven van de volgboot, allebei foetsie. Het zit ze echt niet mee, hopelijk na de tussenstop eindelijk letterlijk en figuurlijk de wind weer mee. Het zijn wel doorzetters.
CvdV had een 5 sterren sessie in Maasvlakte 2 met maar liefst 30 - 40 knots op zijn Airush Lithium (2014)
Een shark mitigation wetsuit zou wel handig zijn als je zoveel tijd in hun habitat doorbrengt.
http://www.sharkmitigation.com/products-using-sams-shark-deterrent-technology.html
Oli4k had een 4 sterren sessie in Wijk aan Zee met maar liefst 23 - 34 knots op zijn Airush DNA (2013)