Kitecare.nl heeft een aardig stuk op zijn blog staan over het onderhouden van je kitemateriaal. Dat wordt inderdaad nogal is vergeten met vaak schade aan je materiaal als gevolg. Naast schade kan het ook tricky zijn om op het water te maken te krijgen met kapot materiaal!
Vaak als er bij ons kites worden binnengebracht met grote scheuren, delaminerende ventielen en andere schades moeten wij het vervelende nieuws vertellen dat dit voorkomen had kunnen worden door beter met je materiaal om te gaan en je materiaal regelmatig te controleren. Omdat ook wij het vervelend vinden om dit onfortuinlijke nieuws te brengen leek het ons een goed idee om hier wat meer aandacht aan te besteden en een checklist op te stellen om ervoor te zorgen dat je niet te vaak bij ons langs hoeft te komen!
Kite:
1: controleer het dacron op de leading edge op slijtage plekken en loslatende stiksels. Let hierbij in het bijzonder op de wingtips (deze schuren soms over de grond) en op de bridle attachment points (bridles schuren soms het dacron kapot). Een slijtplek kan vaak goedkoop worden verstevigd en een loslatend stiksel vaak al voor 15 a 20 euro opnieuw worden vast gestikt. Als de leading edge open knalt dan kost een reparatie al snel meer dan 100 euro.
2: controleer het spinnakerdoek op beschadigingen, stiksels en kleine scheurtjes. Dit doe je het makkelijkst door het doek tegen het licht te houden. Vooral in de buurt van, en op de leading edge kunnen door schelpjes en scherpe voorwerpen op het strand kleine beschadigingen ontstaan. Wanneer je deze tijdig opmerkt kunnen ze goedkoop en vaak vrijwel onzichtbaar worden gerepareerd.
3: Controleer het (vaak Dacron) doek aan de Trailing Edge van de kite. Wanneer een kite te vaak op het strand ligt te flapperen in de wind ontstaan vaak slijtage plekken op de plek waar het Dacron doek over gaat in het spinnaker doek. Deze rand is, mits je er op tijd bij bent, redelijk eenvoudig te verstevigen.
Klik op de link om het hele artikel te lezen
Steeds kite drogen in je garage en al het zand verwijderen voordat je hem oprolt/opvowt en in de kitezak steekt.
Vocht: maakt je doek kapot - laat wind door
Zand: krast in je doek
@EddyC, lees inderdaad ons hele artikel maar eens door!:) Ik heb mijn uiterste best gedaan om e.e.a. zo uitgebreid mogelijk weer te geven doch leesbaar te houden!
Nog een : Berg je kite na aanschaf op in een vochtvrije ruimte, zonder daglicht en haal hem er nooit meer uit.
(ik heb tweedehands kites van mensen gekocht, die ze zo behandelt hadden en kan het alleen maar toejuichen)