Sea King hulpverlener: Surfers brengen ons helemaal niet in gevaar!
Voor het eerst sinds het verbod om te windsurfen bij windkracht 7 en meer in 1999 van kracht werd kitesurfen kwam pas later onder die regel , paste een indrukwekkende scheepvaartpolitiemacht vorig weekend de wet over de hele Belgische kust toe. De agenten haalden een kleine 40 surfers van het water en beboetten er een tiental. Honderden bleven beteuterd achter of weken uit naar de buurlanden. Omdat surfers nu eenmaal graag surfen en helemaal niet de roekeloze cowboys zijn zoals ze voorgesteld worden, vond Sofie Dobbelaere van Surfschool.be in Oostduinkerke het tijd voor een positieve en ludieke actie. Meer dan 200 surfers zullen op de watersportdag hun materiaal begraven dat ze vanaf 7 Beaufort gebruiken.
Probleem dat er geen is
Wij willen graag op een positieve manier aantonen dat gouverneur Carl De Caluwé zijn beleid verstrengd heeft door een probleem dat er eigenlijk geen is, stelt Sofie Dobbelaere. We brengen zogezegd redders in gevaar en jagen de overheid op kosten door te surfen bij veel wind maar dat is niet het geval. Van de 83 keer dat de Sea King vorig jaar in actie kwam was dat welgeteld één keer voor een surfer aan de Belgische kust bij windkracht 4... Ter vergelijking steeg de Koksijdse helikopter in juli en augustus 24 keer op om vermiste kinderen op te sporen. We moeten terug naar 2012 om één reddingsactie bij 7 Beaufort te vinden op een totaal van 113 vluchten. De overige 5 keer dat surfers hulp kregen in dat jaar, was bij 3 tot 5 Beaufort.
Afnemend aantal Sea King interventies voor surfers
Peter Mestdagh vliegt al 20 jaar met de Sea King mee om slachtoffers de eerste hulp toe te dienen en hij zwakt die lage cijfers zelfs nog af. Van de weinige keren dat we voor surfers uitrukken is dat vaak nodeloos en blijkt er helemaal niets aan de hand. Mensen die naar zee turen denken helaas te vlug dat een surfer in de problemen zit. Ze kunnen soms beter iets langer wachten vooraleer een hele reddingsoperatie op gang te brengen. Dat surfers weinig in de problemen komen, ligt naast de degelijke opleidingen aan het materiaal dat zich razendsnel ontwikkelde en ondertussen perfect geschikt is om bij windkracht 7 en meer te water te gaan. Over 20 jaar zag ik het aantal interventies voor surfers afnemen, vroeger was er veel meer materiaalbreuk dan nu, bevestigt Mestdagh. Dat jullie surfers ons bij 7 Beaufort en meer in gevaar brengen is helemaal niet waar, wij zijn er om te helpen en wij vliegen in alle weersomstandigheden. Dat kan perfect en daar zijn we ook op getraind. We nemen meer risico door boven een schip te hangen dan boven open water waarin een surfer ligt.
Redders kunnen veilig redden met jetski
Aangezien de hedendaagse surfsporten zich vooral in de branding afspelen is een redding vanuit de lucht in de meeste gevallen helemaal niet nodig. Maar bij de Blankenbergse hoofdredder Tom Cocle die vanaf het strand opereert, horen we hetzelfde verhaal: Voor ons zijn er wel limieten maar die liggen niet waar de wet de lijn nu trekt. Met een jetski, hierop getrainde redders en een goede communicatie wagen wij helemaal ons leven niet bij harde wind. Ik ben alvast voorstander om uitzonderingen op de bestaande wet toe te laten als we oordelen dat de redding kan verzekerd worden en dat was vorig weekend bijvoorbeeld absoluut het geval, besluit Tom die zelf jarenlange ervaring heeft op wind-, kite- en golfsurfplanken.
Vals gevoel van veiligheid
De surfers wijzen er ook op dat de ernstige ongevallen met kitesurfers steeds op het strand plaatsvonden, de sector dat probleem heeft bijgestuurd door het registreren van de scholing en dat de grens van 7 Beaufort een vals gevoel van veiligheid creëert. Vlagerige wind van 3 tot 6 Beaufort kan gevaarlijker zijn dan een constante 7 tot 8, vertelt Ewald Deloof van de Anemos club in Heist, de ankerplaats van deze watersportdag. Deloof is ontgoocheld door het repressieve optreden in plaats van de beloofde sensibilisering. Na de vele inspanningen met ondermeer het erkende kitesafe project en de positieve overlegmomenten, mochten we hopen op een gedoogbeleid. Dat klinkt voor sommige wetsdienaars blijkbaar als een vloek maar is gemotiveerd in afwachting van de noodzakelijke aanpassing van de wet die jaren kan duren. De actie van vorig weekend werkt ontmoedigend voor de positieve sensibilisering die we vanuit de clubs op gang kregen en hopelijk kunnen houden.
Veel sociale controle
Kitesurfer Nick Demaree startte een petitie op die vraagt om de wet aan te passen en die na een paar dagen op 3000 handtekeningen afstevent. Surfen gaat net over je als mens heel klein voelen tegenover de kracht van de natuur, vertelt hij. En dat respect voor zee en wind betekent ook weten wanneer je niet gevraagd bent. Wij hebben helemaal geen zin om ons leven op het spel te zetten. Iedere surfer leert in zijn opleiding, die voor kitesurfen verplicht is, wat de gevaren zijn, er is heel veel sociale controle en surfers helpen elkaar met veel plezier als het nodig is. Nu slaan ze de handen in elkaar om te kunnen blijven samen plezier maken!
In 2012 werd Steven Van Broeckhoven uit Lommel wereldkampioen windsurfen in de freestyle discipline en Oostendenaar Christophe Tack staat momenteel eerste in de WK tussenstand in kitesurf freestyle. In plaats van trots te zijn op onze toppers, sturen we hen het land uit, want nergens ter wereld worden surfers zo streng aangepakt als in België... Beide kampioenen zijn zaterdag niet in het land maar zijn bereid tot commentaar op aanvraag.
Surfers Vs 7 Bft massagraf
17 mei, vanaf 11 uur op het Sint-André strand van Oostduinkerke
- Locatie
www.surfschool.be/nl/locatie
- Eventpage met meer dan 200 geregistreerde deelnemers
www.facebook.com/events/267384693433710/?fref=ts
- Fanpage met meer dan 3000 likes
www.facebook.com/pages/Mr-Decaluwésurfen-begint-pas-bij-7bft/543638602323200?fref=ts
- Petitie met bijna 3000 handtekeningen
www.petities24.com/surfen_begint_pas_bij_7bft
- Vragen staat vrij
Sofie Dobbelaere
0499/29.29.33
info@shorebreak.be
Beetje te kort dag om er nog heen tegaan, iets meer aandacht geven aan de oproep? Maar wel goed verhaal.
wazzaah had een 5 sterren sessie in Terschelling Groene Strand met maar liefst 10 - 11 knots op zijn Vari Condor (2013)
Een uitstekend verhaal en een prima aktie!!
En aan alle beboeten: aanvechten!
Ik ben toe aan een nieuwe 6 meter! Hebben ze de precieze begraafplekken ook aangegeven?
Amen broeders en R.I.P surfmateriaal...
Boardmagician had een 3 sterren sessie in Sardinia, Porto Pollo met maar liefst 28 - 40 knots op zijn Core GTS2 (2013)