Reacties
BT17 01 October / 2014 / 17:32

Video verwijderd. Was ook een rare video eigenlijk.Er werd een kite gepresenteerd die zou uitblinken in driften, maar er werd gekozen voor een locatie (one eye) waarbij je juist niet wilt dat je kite gaat driften: Offshore condities waar de lijnen van je kite de lijn van de golf kruist. Een onwenselijke situatie omdat je daardoor teveel lijnspanning behoudt in je turn. Dit zegt verder niks over de drift eigenschappen van de NEO. Maar ik zag zojuist een promo van een andere 2015 wave kite in surfcondities waarbij de drift eigenschappen wel tot hun recht kwamen en ook duidelijk getoond werden. Foutje van North, of klasse van dat andere merk?

Dobbelsteen 02 October / 2014 / 08:55

Het filmpje is er nog steeds? En de wind is toch sideshore? (er van uitgaande dat de golven recht op het strand terechtkomen)

En eigenlijk weet ik niet precies wat driften is, maar hier zie je dat als de kite al zijn spanning verliest, nog steeds heel goed in de lucht blijft. Is dat niet iets wat je wilt bij een wavekite? (als het al niet de definitie is van driften :D )

Dobbelsteen had een 3 sterren sessie in Oostduinkerke met maar liefst 12 - 16 knots op zijn North Rebel (2009)

BT17 02 October / 2014 / 17:15

De golf mag dan recht op het strand komen, maar als de wind aflandig is is het toch echt aflandig. Je kunt dat goed zien door de lijn van de golf te vergelijken met de lijn die de vliegerlijnen naar de kite volgen. In dit filmpje zie je soms dat de golf en de vliegerlijnen exact parallel lopen, maar over het algemeen kruisen de vliegerlijnen de lijn van de golf. De richting van de vliegerlijnen bepalen de richting waar de kiter naar toe getrokken worden. Dus als de lijnen de golf kruisen, trekt de kite je over de golf.

Het is dan heel lastig op de golf te blijven, en je moet vol edgen (en dus niet surfen) om je kite maar zover mogelijk naar de rand van het windvenster te krijgen, en dus de lijnen weer parallel te krijgen met de golf. En zelfs als de lijnen parallel lopen, dan nog is die situatie niet helemaal ideaal om een topturn te maken zonder dat de kite je uit je turn trekt. In deze situatie zou een kite die verder naar de rand van het windvenster vliegt misschien idealer zijn dan een wave specifieke kite.

Een wave kite is gemaakt om te driften. Driften betekent dat de kite de neiging heeft wat dieper in het venster te zakken als de spanning van de lijnen gaat. Vanzelfsprekend valt de kite daardoor minder makkelijk uit de lucht, maar het voornaamste doel van driften is dat je de golf kunt surfen zonder je kite te hoeven sturen. Het sturen van je kite kost veel ruimte en dat gaat ten koste van het eigenlijke 'OP' je board staan, op de golf blijven en het surfen van de golf.

Vaak hoor(de) je van kiters dat een beetje aflandige wind het beste is voor golfrijden. Waarom? Omdat door de aflandige wind ook deze kiters een echter surfgevoel krijgen omdat ze hun kite dan niet hoeven sturen. Die tijden zijn voorbij als je een wave kite gebruikt en deze ook gebruikt om te driften. Dat gaat prima met een sideshore wind die zelfs een beetje aanlandig mag zijn. Waarom? Omdat in die situatie de vliegerlijnen niet de golflijn kruisen, maar juist een positieve hoek maken. De kite trekt je in dezelfde richting als waarin de golf rolt, waardoor je minder spanning op je lijnen hebt en meer kans krijgt je turns af te maken.

 

BT17 02 October / 2014 / 17:30

 

1. De situatie in de film. Aflandige wind. Lijnen parallel. Bedoeling is een hoek te maken door hard te edgen. Veel lijnspanning.

2. Sideshore wind. Ideaal. Lijnen in een hoek met de golf. Golf makkelijk te surfen zonder kite te sturen. Milde lijnspanning.

3. Iets aanlandige wind. Een leuke en vaak voorkomende situatie. Een stuk moeilijker surfen zonder kite te sturen. Hier komt techniek bij kijken. Techniek om de hoek te verkleinen door maximaal te driften en/of door kite dieper te positioneren voor je indropt. Weinig lijnspanning.

BT17 02 October / 2014 / 17:42

 

Mooi voorbeeld. Let op de hoek die de lijnen met de golf maken. Begint met een mooie hoek, milde lijnspanning. Daardoor kans om uitgehaakt te surfen. Uithaken is ook een techniek om de hoek te verkleinen.

draztic 03 October / 2014 / 08:37

Mooi verhaal, fijn filmpje ook. Helaas in NL vaak kortere golfjes met korte periode, ik merk dat ik hier vaak meer lol heb met een snelle vlieger die je meestuurt met je vaarrichting (REO's). Snel kunnen omdraaien/versnellen om goede secties te vinden in de rommelige golven is dan erg handig. 

Ik weet niet hoe het zit met de snelheid van de Neo tov de Reo en BWS? Ik zou denken meer richting Reo?

draztic had een 5 sterren sessie in Strand Slufter met maar liefst 25 - 40 knots op zijn Gin Eskimo (2009)