Steeds vaker gaan mensen met offshore wind kiten en dat is erg verontrustend. Wat zijn de risico's bij side/offshore wind en waarom nemen mensen die risico's?
Gebaseerd op wat ik om me heen zie de afgelopen jaren denk ik dat we het beste de "offshore kiters" kunnen indelen in 5 groepen om beter te begrijpen wat er aan de hand is in de kitesurfwereld:
1. De allergrootste groep kiters gaat bij offshore wind NIET het water op. Off-shore is voor hen gewoon een NO GO. Zij blijven bijvoorbeeld aan de kant geduldig wachten totdat de wind gunstig is gedraaid naar side-shore. Top!
Advies voor deze groep: draag deze mindset uit en wees een voorbeeld voor de rest!
2. Het merendeel mensen die bij offshore dan toch het water op gaan, zijn volgens mij degene die de verleiding niet kunnen weerstaan (bekend verhaal hierbij is: ze verheugen zich zo om eindelijk weer eens te kiten en het waait toch, waren al een uur naar de spot onderweg, inmiddels omgekleed en alles opgetuigd, zijn naar eigen zeggen ervaren genoeg). Een gevolg van deze relatief grote groep is dat zij ook een voorbeeld zijn voor de 3e groep...
Advies voor deze groep: praat eens met de mensen die aan de kant blijven, laat je niet opfokken om toch te gaan, morgen is er weer een dag, denk eens na als je in de problemen zou komen "is het dat allemaal wel waard?", vergeet daarbij niet eventueel je vrouw, kinderen, imago voor de kitesport.
3. Iets minder mensen maar nog steeds een grote groep kiters bij offshore wind zijn volgens mij beginners. Zij zien nog niet in dat de wind aflandig is, de risico's ervan kennen ze niet of kunnen deze niet goed inschatten. En bij het zien van anderen op het water (groep 2?) gaan zij ook makkelijk het water op. Waar er 1 is volgen er al gauw meer.
Advies voor deze groep: Spring niet achter de koe in de sloot aan. Kijk altijd eens goed om je heen, maak een praatje met ervaren mensen aan de kant voordat je het water op springt en bespreek je afwegingen om te gaan. Neem eerst les bij een erkende kitesurfschool als je dat nog niet gedaan hebt, sla de theorie er nog eens op na en bereid je thuis goed voor door je te verdiepen in de informatie over de spot (vaarbare windrichtingen) en weersvoorspellingen (windrichting).
4. De vierde groep offshore kiters is weer een iets kleinere groep mensen, die eigenlijk door allerlei omstandigheden in deze groep kan worden geschaard. Zij zijn de mensen die worden overvallen door het verrassingselement. Je kunt daarbij denken aan geen gedegen voorbereiding nemen bij het bekijken van de weersvoorspellingen, op het water compleet verrast worden door een windshift of materiaalpech krijgen en vervolgens door bijvoorbeeld de stroming in een situatie terecht komen waarbij geen sprake meer is van onshore/side-shore wind.
Advies voor deze groep: bereid je overal op voor. Houd geen rekening met de 9 van de 10 keer dat het wel goed gaat maar houd rekening met die ene van de 10 keer dat het fout gaat. Houd ruime marges aan, laat je niet verrassen en check goed de voorspellingen en actuele waarnemingen.
5. De kleinste groep offshore kiters is volgens mij een leuke paradox. Dat zijn namelijk de durfals en hersenlozen. Het vershil tussen deze twee is dat de durfals heel bewust het water op gaan en een gedegen backup plan hebben (prima, maar wees je er van bewust dat je ook een voorbeeld bent voor anderen), terwijl de hersenlozen die backup niet hebben en alle risico's voor lief nemen. De hersenlozen gaan er vaak vanuit dat het altijd vanzelf wel goed komt, zij doen hun eigen ding en als er wat gebeurt so be it. Hier is eigenlijk niet tegen op te boksen en ik vrees dat met het groeien van de sport het aantal hersenlozen nog wel iets groter zal worden.
Advies voor deze groep: Durfals: laat weten welke voorbereidingen je hebt getroffen voor dat moment. Hier kan men wellicht wat van opsteken of gebruik van maken. Hersenlozen: zoek een andere hobby!
Het goede nieuws is dus dat we de meeste mensen van groep 2 t/m 5 wel kunnen laten instromen bij groep 1 en dat we ze daarbij kunnen helpen! Het is dan van belang dat we voor elke groep een eigen benadering toepassen. Wanneer men nu stelt dat alle offshore kiters hun eventuele reddingsactie zelf zouden moeten betalen heb je misschien al door dat er dan eigenlijk wordt gegeneraliseerd. Er kunnen altijd oorzaken zijn waar de kiter in kwestie zelf niet zoveel aan kon doen.
Kitesurfen in het algemeen en met name bij aflandige wind vraagt altijd om de juiste maatregelen te treffen voor de risico's die er aan hangen. Die risico's moet je dan wel eerst juist inschatten om uberhaubt de juiste maatregelen te treffen. Bij aflandige wind zijn de risico's in 9 van de 10 gevallen zo groot dat ieder weldenkende kiter zo verstandig is om of niet het water op te gaan of om een backup te regelen. En daarover gesproken, is het niet juist om te denken dat de KNRM je eventueel wel uit het water komt vissen. En donateur zijn -alhoewel ik dat aanmoedig- maakt dan ook geen verschil. Zie in dit geval een backup meer als een eigen volgboot die beschikbaar is, manieren om in geval van nood zelfstandig weer aan de kant te kunnen komen of een buddy die jou op de één of andere manier altijd fysiek kan bereiken (bijvoorbeeld via de boot van een surfclub), zonder daarbij zelf in de problemen te komen.
Hopende jullie hiermee iets meer inzicht te geven in wat er op het water aan de hand is bij aflandige wind blijft mijn bindend advies voor alle kiters: blijf altijd bezig met de risico's juist in te schatten en als je bereid bent om risico's te nemen, tref dan tenminste de juiste maatregelen.
Om verwarring te voorkomen is het misschien handig om de termen die je gebruikt overeen te laten komen met de termen in het bijgevoegde plaatje.
Zo te zien betreft het alleen mannen in groep 2. Mooi hoef ik me daar niet druk om te maken :)
Ik mis de cross-shore in dit verhaal, dus evenwijdig aan de kust.
Afgelopen zondag deed deze situatie zich voor aan de Noord-Hollandse kust met vrijwel pal Zuid en er waren hierdoor toch aardig wat kiters die in de problemen kwamen nadat ze hun kite in de golven gedropt hadden. Door de sterke stroming en redelijk hoge golven kwamen er enkelen niet zelfstandig aan de kant. Gevolg is dat ze evenwijdig aan de kust wegdreven en de ene na de andere breker over zich heen kregen. Ook mij gebeurde dit, ik kon mij zelf gelukkig helpen maar ik zag twee situaties waar men zonder hulp niet aan de kant kon komen. ( 5e lijn om kite ).
Kortom, ben je beginner of heb je weinig ervaring in de golven vermijd dan ook cross-shore en ga alleen met (schuin)aanlandige wind het water op.
Makkelijkste manier ( zo deed ik het in ieder geval) om iemand in die situatie te helpen is door upwind het "slachtoffer" te naderen zodat je niet in de buurt van zijn lijnen komt, hij houd jou vast en rustig bodydraggend naar de kant. Niet te snel want het "slachtoffer"moet meer kracht zetten dan jij om het vol te houden dus niet gaan sinussen.
CvdV had een 5 sterren sessie in Maasvlakte 2 met maar liefst 30 - 40 knots op zijn Airush Lithium (2014)
Leuke opsomming, prima initiatief. Ik zal dan wel bij de durfals horen (vind de naam niet de boodschap dragen, maar ok). Toch wens ik geen voorbeeld gemaakt te worden. Ik ben een individuele kiter en sta dus per definitie niet voor de groep of de hele gemeenschap en heb zeker geen voorbeeld functie (als ik die toch krijg, dan ook even storten voor de verleende service aub).
Volgens mij wordt het tijd om de, in mijn ogen, verkrampte "ja maar de media" reflex los te laten. De Telegraaf is niet de waarheid en wordt ook niet door iedereen gelezen. Wij maken, op onze fora, meer stennis, dan waar dan ook. En het resultaat daarvan is niet mooi. Probeer is wat ontspannener te reageren, het valt allemaal meestal wel mee. En gun een ieder zijn eigen tekortkomingen, jij hebt ze vast en zeker ook.
Beter kun je natuurlijk aan de kant blijven met off-shore wind. Kun je de verleiding dan niet weerstaan vind ik dat persoonlijk niet zo erg als je maar optijd afscheid neemt van je kite als je in de problemen komt. Ik bedoel dat je dan gewoon optijd moet loskoppelen. Niet dat andere dan door jou in de problemen komen. En je als je kite dan achter de horizon ziet verwijdenen............naja dat is dan het risico! Het blijft een extreme sport die altijd risico's met zich meeneemt. Iedereen moet voor zichzelf de afweging maken hoeveel het je waard is!
mmmmatthias had een 3 sterren sessie in Strand Slufter met maar liefst 19 - 25 knots op zijn Naish Park (2013)
Ik ga helemaal mee met Magic-ed!
Afgezien van de Wimt gevallen, heb ik de indruk dat het allemaal best mee valt.
Als het duidelijk ofshore wind is het niet verstanding om het water op te gaan, maar beslis dat gewoon lekker zelf.
Zoals afgelopen zondag op Wijk, met sideshore zijn de omstandigheden lastig, zoals windloze 'gaten'en vlagerigheid. Maar de locals zoals ikzelf weten prima wat we kunnen verwachten. En die vette golven zijn niet te weerstaan. Het was superdruk op Wijk en iedereen, incl onze windsurfende oosterburen hielpen elkaar bij probleempjes. Zelf ook een boardje opgepikt uit zee, en een andere kiter nam de kiter en z'n kite op sleeptouw.nadat hij moest releasen. Beter dit, dan, 'sukkel moet je maar niet met aflandige wind kiten', zoals sommige hier roepen.
En dat, 'je brengt de sport in discrediet', wordt ik helemaal moe van. who cares? Ga lekker varen ipv telegraaf stukjes lezen.
In de sms voor kite- en windsurfers worden per dag alleen die spots aangegeven waar het veilig varen is d.w.z. cross/cross-onshore tot onshore. Je kunt natuurlijk zelf het wiel gaan uitvinden met ene kompas en windguru/finder. Maar om teleurstellingen of verkeerde spotkeuzes te voorkomen, hoop ik hier de juiste voorbeeldfunctie in te vervullen. En Ed, dan is het inderdaad zoals als jij zegt: storten voor de verleende service, haha!
Ik reis al mijn hele leven op zoek naar perfecte cross off shore met cleane golven.
Voor de waveriders is dit de Heilige Graal. Ik kan me dus totaal niet vinden in bovenstaande tekst. Het enige waar ik het wel mee eens ben is dat je als je in de problemen komt met cross off je wel wat meer moeite zult hebben om weer aan de kant te komen.
Mis hier een andere factor: watertemperatuur.
martijn01 had een 4 sterren sessie in Wissant met maar liefst 8 - 11 knots op zijn SlingShot Turbine (2012)
+ het vermogen om jezelf zonder kite in leven te houden
Het spreekt voor zich, maar :
Als je niet behoorlijk goed kunt zwemmen, of je conditie is niet meer wat het geweest is, dan heb je na september helemaal niks op zee te zoeken.
Ron72,
ik kan me aardig vinden in je post,
behalve je laatste regel: "En dat, 'je brengt de sport in discrediet', wordt ik helemaal moe van. who cares? Ga lekker varen ipv telegraaf stukjes lezen"
Als er maar genoeg diskrediet opgebouwd opgebouwd word dan komen de verboden vanzelf.
Belgie is hier ene prima voorbeeld van.
Gevolg is dat er diverse prutsers nu in NL de boel komen verstieren.
En nu moet ik oppassen dat er niet weer allerlei zuiderburen scheef gaan kijken, maar doordat rijkswaterstaat nu al diverse malen kiters uit de vaargeul geplukt heeft (hoofdzakelijk Walen) bij Borssele, ligt het plan er nu bij de gemeente op deze spot dicht te gooien voor kiters.
Diskrediet en negatieve media aandacht is dus zeker wel iets om rekening mee te houden.
dapee2 had een 4 sterren sessie in Domburg met maar liefst 26 - 30 knots op zijn Naish Pivot (2023)
Prima discussie zo, we nemen alle opmerkingen mee om t aan te passen en dan in beginners forum te zetten.
wazzaah had een 5 sterren sessie in Terschelling Groene Strand met maar liefst 10 - 11 knots op zijn Vari Condor (2013)
@Aman : beach of El Hierro is ideaal voor U, zoek niet verder !
http://surfersmap.es/kitesurfer-rescued-at-night-by-helicopter/
ugo had een 5 sterren sessie in Cape Town, Dolphin Beach met maar liefst 23 - 34 knots op zijn North Rebel (2015)
Als je met je maten het water op gaat help je elkaar toch? Ook als het je maat niet is trouwens, een mede watersporter in problemen die help je ook. (ik ben zellf ooit op een catamaran met gebroken mast gesprongen om hem door de strekdammen naar de kant te varen.)
Feit blijft dat je je risico's goed moet afwegen en inschatten. Ik heb ook een vrouw en kind thuis zitten en wil absoluut thuiskomen. Ken de branding, de stromingspatronen, getijden en zandbanken enz.
De golven zijn het mooist met cross-ofshore wind, zuid dus meestal. Je kite blijft het lekkerst hangen waardoor je diep in die juist stijlere golf kan hangen. Heerlijk!
Ik kite bij de zandmotor (altijd op zee) en zie veel te vaak kiters in de branding die daar absoluut nog niet thuis horen, zeker niet bij hardere wind. Leer eerst fatsoenlijk over kleine golven heen te komen voordat je het in hoge golven probeert. Leer het stromingsverloop kennen icm. de getijden en pas daar je sessie op aan. En pak eens een kitemaatje kleiner, het lijkt wel of je tegenwoordig bij kiteles leert om zo lang en zo vaak mogelijk met een te grote kite te varen. (het gevolg van teveel depower?)
Laat ik aanlandige wind nu nog maar even buiten beschouwing laten want dan is het feest helemaal compleet.
Kortom, overschat jezelf niet en verklein je risico's. Hoeveel kiters hebben een flare bij zich?
Have fun and play safe.
Hey Brenkie,
welke flare heb jij bij en hoe doe je die mee ? Ik heb nog geen gevonden die en waterproof en schokproof is...
en als er toch 1 bestaat : hoe doe je die -velig !- mee ?
thx
ugo had een 5 sterren sessie in Cape Town, Dolphin Beach met maar liefst 23 - 34 knots op zijn North Rebel (2015)