Een Europese satelliet kan windsnelheden en windrichtingen nauwkeurig meten met laserstralen. De satelliet van ESA wordt volgend jaar in een baan om de aarde geschoten.
Het Europese project Aeolus (de mythische bewaarder van de winden) moet zorgen voor betere weersvoorspellingen, een beter begrip opleveren over hoe de atmosfeer werkt en meer data opleveren over wolken. Het kan via een lasersysteem precies in kaart brengen hoe de snelheden in de atmosfeer zich bewegen.
Lees het hele artikel op Webwereld.nl
Mmh alle weerstations overbodig. Als er dikke bewolk8ng is lijkt me dat met laserstralen toxh wel erg lastig??
RobbyNitroz had een 5 sterren sessie in Zandvoort met maar liefst 15 - 20 knots op zijn SlingShot Wave SST (2017)
Daar zullen ze echt wel over hebben nagedacht......
Het instrument (ALADIN), gebruikt een LIDAR, wat een speciaal soort Laser is, en stuurt de lichtsignalen uit in de UV-bandbreedte van 355nm. We weten dat UV weinig of niet gestopt wordt door de atmosfeer of waterdeeltjes. De radar frequenties voor remote sensing bvb ondervinden nog minder ruis, terwijl die voor schepen al ietsje gevoeliger zijn. Ik kan me herinneren vroeger op de boot naderende regenbuien te kunnen spotten
Verder hangt het natuurlijk ook af waar je de wind wilt meten. Dat hoeft niet altijd op het aardoppervlak te zijn, denk ik. Als je de windsnelheid op 5 km hoogte (dikke stapelwolken, bvb) oplost heb je vast al betere informatie voor je hele windmodel.
Dat omhoogkijken is dus idd wel relevant ivm met UV, hahaha, alhoewel het instrument niet nadir kijkt, maar onder een hoek. En ik weet niet precies hoe groot die is.
Boardmagician had een 3 sterren sessie in Sardinia, Porto Pollo met maar liefst 28 - 40 knots op zijn Core GTS2 (2013)