Kai Lenny downwinderend met kite en sup langs de eilanden van Hawai om aandacht te vragen voor de vervuiling van de oceanen.
Six-time SUP World Champion and ultimate waterman, Kai Lenny, sets forth on a challenging downwind journey through the Hawaiian Islands, all in one massive effort to raise awareness around plastic pollution. Alongside Sustainable Coastlines Hawaii and The 5 Gyres Institute, the crew led the first-ever statewide beach cleanup on the Hawaiian Islands. Transported by various human-powered crafts, Kai traveled the 200 nautical miles through the Hawaiian channels to attend beach cleanups and empower communities around oceanic pollution.
Briljante gast en goed initiatief
Lars_023 had een 3 sterren sessie in IJmuiden met maar liefst 18 - 28 knots op zijn Ozone Enduro (2016)
Idee is leuk, maar dan vervolgens Red Bull blikjes er bij halen... Je weet wel, die blikjes die overal liggen, voorzien van kunststof coating, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. En dan hebben we het nog niet over alle andere kunststof die gebruikt wordt voor pure luxe (sport).
Het probleem is niet het overmatig gebruiken van kunststof. Het probleem is dat de mens nog steeds niet meer is dan een kortzichtige aap die z'n stront over z'n schouder gooit, want dan zie je het niet.
Een voorbeeld: wel eens gezien wat een roker op straat doet als z'n peuk op is? Probeer is te suggereren dat zo'n roker best een klein asbakje mee kan nemen (bijvoorbeeld een oud smint blikje) om de peuken in te stoppen, zodat je ze later in de vuilnisbak kan gooien. De reactie is meestal één van zware verontwaardiging. En dit gaat niet over een anti-rook strijd, maar om de achteloosheid. Om de houding.
Strand schoonmaken: fantastisch, vaker doen! Kan je ook gewoon elke keer zelf doen: neem wat mee en gooi het in de vuilnisbak (ik weet dat veel mensen dat al doen en nee, ik doe dat ook niet elke keer, niets menselijks is mij vreemd).
Jammer dat hij het niet op een bamboo boardje met berkenhout hars doet
practise what you preach. kiten is niet zon milieuvriendelijke hobby.
toch zien watermensen wel als eerste wat voor troep er in er in de zee wordt gedumpt. moet toch wel de reden zijn waarom de overheid geen paar euro over heeft voor regelmatige schoonmaak van stranden door een ploeg delinquenten of werklozen. Is nog een leuk klusje ook met mooi uitzicht.
de plastic soup wordt veroorzaakt door machtige verpakkingsindustrieen en laffe politici. waarom zijn politici per definitie laf eigenlijk
smirre had een 3 sterren sessie in Egmond aan Zee met maar liefst 16 - 19 knots op zijn RRD Obsession (2010)
Nee Smirre, het wordt veroorzaakt door mensen die hun troep niet opruimen. Het is makkelijk om "hun" de schuld te geven, maar elk individu is zelf verantwoordelijk.
Het is ook lastig, probeer maar eens boodschapen te doen en zonder plastic terug te komen..
Overheden zijn al lang belasting ambtenaren, en het zal lastig worden om deze lui tegen de lobbyisten op te zetten. Dat doe je namelijk vanuit een overtuiging, een visie, en die hebben de meeste politici niet.
De beste oplossing zou een (utopische) wereldwijde ban zijn op single use plastic. Als je ziet dat daar rechtzaken tot aan de hoge raad voor worden gehouden, betaald door de lobby om dit tegen te houden, dan zie je wat een lange weg we nog hebben te gaan.
tot die tijd.. begin bij jezelf en ruim je meuk op.
wimbers had een 4 sterren sessie in Zandvoort met maar liefst 18 - 22 knots op zijn Naish Park (2011)
Ik recycle me een ongeluk, maar dat dat in bvb India en Korea nog niet is doorgedrongen zorgt voor de komende jaren voor een berg plastic en andere olieproducten in de zee, sloot en overal eigenlijk. Tot op de Himalaya aan toe. Vervuilen is logisch, opruimen ook. Maar sommige vervuiling is heel slecht op te ruimen (Microplastics bvb, verongelukte tankers bvb en BP platformen bvb).
Om t altijd maar bij de consument neer te leggen is een grove misvatting. de massa heeft zowel gelijk als ongelijk en de grote industriële krachten zijn doorgaans best blij met 50 % vd doelgroep. welke vrouw koopt er onbewust geen scrub shampoo waarin Microplastics zitten? ik mss ook wel een keertje. kan dat kwaad? Misschien niet, maar ik maak me kwaad om een producent die zoiets walgelijks bedenkt. getuigt van een totale afwezigheid van ecomoreel besef. Volkswagen die een software scriptje schrijft, Henk kamp die hout uit Brazilië bijstookt om Parijs doelstellingen te halen, Trump die Alaska plundert. de lijst gaat maar door.
smirre had een 3 sterren sessie in Egmond aan Zee met maar liefst 16 - 19 knots op zijn RRD Obsession (2010)
En toch, ik leer mijn kinderen 1 ding meer weg te gooien op het strand dan dat zij meenemen. Het begint met kleine initiatieven. Roken was ooit de norm (20 jaar geleden) en dat is met kleine stapjes compleet omgedraaid in Nederland. Met afval gaat dit ook gebeuren al zullen de stapjes klein zijn en de race lang.
Lars_023 had een 3 sterren sessie in IJmuiden met maar liefst 18 - 28 knots op zijn Ozone Enduro (2016)
Er is toch geen één of ander?
Je kunt toch zelf opruimen, in de winkel opletten, een voorbeeld zijn door iets van een ander op te ruimen en met je politieke stem/invloed of eigen invloed op mensen/producten (als werkgever, producent, collega, medesporter, verenigingslid, regeringsleider, of in welke hoedanigheid dan ook) een verschil maken voor het grotere geheel tegelijk? De ene actie sluit de andere toch niet uit?
Is het ineens erg of zinloos dat je recycled als een ander dat (nog) niet doet?
Is het onzin om je best te doen minder afval te creeeren als een ander z'n best niet doet?
Voelt voor mij toch een beetje als een excuus van een roker om niet te stoppen omdat z'n wederhelft doorrookt...
Ik ben het wel met je eens dat het een stuk soepeler zou verlopen als iedereen zijn/haar verantwoordelijkheid neemt.
Zonder begin, geen einde.
Amen @Kamo.
Sanka had een 5 sterren sessie in Maasvlakte 2 met maar liefst 17 - 22 knots op zijn Airush ONE (2011)
Buiten de "basic" initiatieven hierboven vermeld, kunnen we als kiters die veel op het strand en het water zitten ook nog een extra steentje bijdragen. Telkens bij het oppompen en lijnen uitrollen en optuigen goed rond je kijken, en alles van plastiek afval dat je ziet snel oprapen en in je kitezak steken. Bij het landen en aftuigen nog eens. Tijdens het kiten als ik iets zie drijven probeer ik het meestal ook uit het water te vissen en in de pouch van mijn wetsuit te steken. En dan na de sessie alles snel in de vuilbak kieperen.
Is inderdaad een mentaliteitsverandering die vooral bij jezelf begint. Alle beetjes helpen en als iedereen zo begint te denken kunnen we misschien nog iets van de oceaan redden voor het te laat is...