Kitesurfen en wakeboarden wat zijn de overeenkomsten en wat zijn de verschillen. Protest nodigde Roderick Pijls en Sjors van Kerkhof uit om dat eens te bespreken en op de wakeboardbaan uit te zoeken.
Er is één ding wat elke boardsport met zijn respectievelijke tegenpool gemeen heeft. Haten. Surfers vs. bodyboarders. Inliners tegenover skaters. Snowboarders en skiërs. Teabaggers. Er wordt toch altijd in meer of mindere mate laagdunkend gedaan over de ander. Óf is het stiekem toch een beetje nijd? Elke boardsport heeft namelijk toch altijd voordelen ten op zichte van de ander. Ze zouden dan ook best wat van elkaar kunnen leren als ze hun trots opzij zouden zetten.
Dit zien we natuurlijk ook bij wakeboarden en kiten, laten we even eerlijk zijn. Toch zien we steeds vaker dat zowel wakers als kiters van twee walletjes beginnen te eten om maximale tijd op het water door te kunnen brengen. Daar draait het natuurlijk allemaal om: having fun.
Dit wordt ook opgemerkt door wakeboard baan Down Under in Nieuwegein. Om voor eens en voor altijd met alle mythes en vooroordelen af te rekenen hebben Protest sportswear en Down Under op woensdag 28 juni 2017 een uniek experiment uitgevoerd. Wakeboarder Sjors van Kerkhof en kiter Roderick Pijls gaan de ultieme test aan om te zien wat de verschillen, overeenkomsten en uitdagingen zijn tussen het wakeboarden en kiten.
Riders stellen zich voor:
Roderick Pijls
– 24 jaar
– Pro kitesurfer
– Kite sinds 2007
– Vaart EK, WK wedstrijden, afgelopen jaar top 10 van de wereld
Ik vaar zowel Internationale als nationale wedstrijden waardoor ik vaak moet reizen wat ik uiteraard niet vervelend vind. Naast freestyler ook wave rider. Komt door mijn blessure tijd. Naast mijn kitesurf carrière werk ik ook als fotomodel voor diverse bladen.
Sjors van Kerkhof
– 36 jaar
– Meer dan 20 jaar wakeboarder
– Aantal jaar worldcups gereden
Ik hou me vandaag de dag vooral bezig met Freeriden. Ik bezoek zoveel mogelijk verschillende parken om nieuwe tricks te leren. Tegenwoordig vaar ik nog maar weinig achter de boot. Het liefst ga ik naar Franse parken, alles is daar wat beter geregeld. Ik hou ervan om alles vast te leggen op foto en film. Check vooral even mijn Instagram.
Tegenwoordig ben ik als gymleraar aan het werk. Ik heb dus niet meer de flexibiliteit als die van Roderick. Toch ben ik alsnog minstens 100 dagen per jaar op mijn board en ga ik de komende zes weken weer touren.
Boys, hebben jullie wel eens van dat andere walletje gesnoept?
Roderick: Ik vaar regelmatig op de wakeboard baan. Het heeft een constante pull. Daardoor kan ik gecontroleerd alles inzetten en leren. Toch kite ik liever. Kitesurfen vind ik veel afwisselender. Er zijn gewoonweg meer onverwachte factoren en meerdere disciplines binnen het kiten. Dan blijft het een beetje spannend.
Sjors: Ik heb wel eens gekite. Ik heb les gehad en heb toen ook gestaan. Omdat ik dus niet meer de flexibiliteit heb van een pro-rider qua tijd gaat mijn voorkeur toch uit naar wakeboarden op de baan. Toch wil ik in de toekomst graag weer een keer kiten.
De materialen? Kun je die inwisselbaar gebruiken of wat zijn juist de verschillen?
R: Soms gebruik ik bij het wakeboarden mijn eigen kitesurfmateriaal, maar dan land je echt als een baksteen. Een wakeboard gebruiken bij kitesurfen is volgens mij echt geen optie.
S: Ik vaar tijdens het wakeboarden altijd met boots. Bij wakeskaten hoeft dat niet, maar daar heb ik toch minder mee van doen.
De spullen van kitesurfen kan je dus gebruiken op een wakeboard baan, maar als je jouw tricks wil perfectioneren moet je echt het materiaal pakken wat hiervoor bedoeld is.
Zijn wakeboards niet veel stijver?
S: De foamboards van vroeger waren echt heel stijf maar de houtkern boards van tegenwoordig zijn dat veel minder. Wil je vrienden houden op de baan? Hou je dan aan het materiaal wat ervoor bedoeld is. Een kiteboard leent zich gewoon veel beter om hard te edgen, veel snelheid te maken en agressief kabel te slingeren.
Een groot verschil tussen een wakeboard en een kiteboard zijn de vinnen. Bij een wakeboard ontbreken deze. Bij het uitvoeren van tricks is het afzetten met vinnen vele malen moeilijker. Het kiteboard blijft vlak en hierdoor kun je geen druk opbouwen. Bij een wakeboard pak je deze op de edge. Ook bij een landing is een kiteboard niet ideaal, vaak blijft je board plat.
Mocht je geen materiaal hebben dan is het goed te doen op een kiteboard. Wil je sneller progressie boeken pak dan het materiaal wat voor de sport is ontwikkeld.
De wakeboards zijn de afgelopen tien jaar veel langer geworden. Tegenwoordig zijn ze rond de 151cm terwijl kiteboards rond de 138cm zijn. Meer oppervlak voor een wakeboard betekent een zachtere landing en daarnaast meer rails om te pressen.
R: Ik begon met straps, maar vaar nu al jaren met boots. Door de eenheid aan je voeten kun je zoveel meer. Meer pop, betere landingen (zonder dat je uit je straps schiet) en bovendien zoveel meer power. Het enige nadeel is dat je bij een verkeerde landing enorm uit elkaar wordt getrokken. Een backedge is zo ontzettend naar, maar dat hoort nou eenmaal bij het leren van nieuwe tricks.
Een wakeboard heeft veel meer rocker. Je landt een stuk zachter, maar je hebt wel meer weerstand als je gewoon vooruit gaat.
Het hele verhaal lees je hier.
Waar is de Boot??? Achter een boot heb je toch echt een bootwakeboard nodig! en is compleet anders dan achter de kabel, of kitesurfen en veeel gezelliger.