Als je in mei of juni richting Texel wil hou er dan rekening mee dat het strand niet altijd bereikbaar zal zijn door onderhoud aan de kustlijn.
Om de Noordzeekust van Texel op zijn plaats te houden, voert Rijkswaterstaat in mei en juni 2018 kustonderhoud uit. Tussen strandpaal 15 bij strandopgang Westerslag en strandpaal 21 ten noorden van De Koog spuiten baggerschepen 1 miljoen kubieke meter zand op het strand. Twee jaar geleden is hier voor de kust zand onder water aangebracht. Om Texel goed tegen de zee te beschermen is nu zand op het strand nodig.
Gevaarlijk werkterrein
Bezoekers kunnen tijdens de werkzaamheden naar het strand en in zee. Het deel van het strand waar wordt gewerkt, is echter verboden gebied. Dit is vanwege het gevaar van drijfzand en rondrijdende bulldozers en shovels. Strandgasten kunnen het werkterrein aan de kant van de duinen passeren. Honden dienen aangelijnd te zijn. Watersporters moeten een veilige afstand tot het baggerschip houden van minimaal 300 meter. Voor ruiters is het belangrijk om tijdens en direct na de werkzaamheden rekening te houden met eventuele zachte plekken in het zand. De werkzaamheden gaan dag en nacht, zeven dagen per week door.
Onder water of op het strand
Waar het kan brengt Rijkswaterstaat zand onder water aan en waar het moet op het strand. Onder water is meestal goedkoper en geeft minder overlast voor strandbezoekers. Dit keer wordt het zand op het strand gespoten. Op ongeveer tien kilometer uit de kust zuigt een sleephopperzuiger zand op van de zeebodem. Het volgeladen schip vaart vervolgens naar de Texelse kust en perst het zand via een pijpleiding naar het strand. Bulldozers verdelen het zand over het strand. Door de wind verspreidt het zand zich verder over het kustgebied. Een deel komt terecht in de duinen. Zo wordt de kust versterkt en blijft de kustlijn op zijn plaats.