INLEIDING LICHTWEER ARTIKEL:
In Nederland van april tm oktober zijn dit de pijnlijke statistieken:
15% van de dagen -> 16-35 knopen (5+ bft)
66% van de dagen -> 8-16 knopen (3 & 4 bft)
Maar 15% + 66% telt toch niet op tot 100%?
Klopt, de resterende 19% is nog minder dan 8 knopen, dat zijn die echt zware dagen.
Het algemeen geldend advies (en waarom dat advies tegenwoordig absurd is)
- Als je 80 kg weegt, koop dan een 12 en een 8 (of een 11/7) dan kun je altijd kiten!
Het bereik van de meestgebruikte tubekites en twintipboards begint voor iemand van 80 kg zo ongeveer bij 15 knopen (een krappe 4bft) en eindigt bij +- 35 knopen (8bft)
Dat is altijd de norm geweest.
Kiten in (veel) minder wind was tot zo’n 8-10 jaar geleden simpelweg extreem moeilijk of onmogelijk.
Dus geef je € 3500,- uit aan een set van 2 kites.
Daarmee kun je 15% van de tijd kiten.
Maar het is het 100% waard, want zo is het nu eenmaal en we weten niet beter.
Vervolgens zijn er al een paar jaar van die gekke types die met van die grote kites of hydrofoilboards in weinig wind aan het varen zijn.
Je ziet ze niet zo vaak, want laten we eerlijk zijn, vaak zit jij ergens anders omdat er “toch niet genoeg wind was”
Jij hebt niet zo’n kite of een hydrofoil, maar wel 10 of 20 prima vooroordelen, uitgekauwde grappen en excuses om deze lichtweerpioniers niet aan je nieuwsgierigheid te laten knagen.
Maar even serieus: 2 kites kopen voor 15% van de dagen dat er wind staat, wie is er nu eigenlijk gek?
En vanaf dit punt in de review kun je kiezen tussen de blauwe of de rode pil. (bron: The Matrix)
Kies je voor de blauwe pil, dan hoef je niet verder te lezen en blijf je in je eigen werkelijkheid: lichtweerkiten is niks voor mij want: <plaats hier jouw reden>.
Kies je voor de rode pil, dan zal ik je met dit artikel laten zien wat er allemaal mogelijk is.
We schrijven dit artikel namelijk niet voor de mensen die er niet in geloven, maar voor de mensen die nieuwsgierig zijn.
Kies:
Blauwe Pil | Rode Pil
www.versusshop.nl/blog/alles-over-lichtweer-kitesurfen
Kijk, hier heb ik wat aan! Goed verhaal. Lekker lang
Ja zeker interessant, punt is dat het design van de kite heel erg veeluit maakt en dat hier geen goede meetbare specs voor worden opgegeven, ook reviews is dit vaak lastig.....
Je kunt niet stellen dat foilkite per defenitie hoger aan de wind vaart etc, alhoewel dat meestal wel zo is omdat ze hiervoor specifiek voor worden designed.
Een foil kite is wel per defenitie beter te designen voor efficiency, echter een grunty diep in het venster staande foil kan natuurlijk technisch ook.....
Een belangrijk aspect bij low wind kiten is dat je kite heel veel range moet hebben, depower, want paar knoopjes erbij en je kan hem niet meer houden. En dat kite echt helemaal puntje van windvester vliegt, zodat kite pas gaat trekken als je sneheid maakthelpt dus een hoop. Verder gaat oppervlak met windsnelheid kwadratisch, waardoor je bij grote kites veel meer meters verschil kan hebben. Dus verschil tussen een 10m en 15m kite is veelminder groot (best kans dat je ze allebei kan varen) dan tussen een 10m en 5m.
Je ziet wel dat de tendens is dat ook de moderne Tube kites meer en meer aan de randje van venster worden designed en dat bereik toeneemt en dan men meer afstapt van de "grunty kites". Je ziet dat ook dat je uiteindelijk hoger springt dan met de grunty tubes zoals vroeger.
Strutted kites, die vlak zijn, zijn gewoon te zwaar om in lichte wind goed te vliegen en hebben moeite om te blijven hangen, dus je moet ze blijven bewegen. Dus worden licht wind strutted kites vaak wat dikker profiel wat dieper in venster gezet zodat ze dan toch blijven hangen, maar wat weer een nadeel is om sneller te varen.......(minder upwind, minder range en trekken dan als een lier, waardoor je de druk niet meer kan lozen.....
Verder "playfull ness" is voor mij ook belangrijk aspect, bij een kite die je lekker snel omgooit draait etc das ook wat waard omdat de funfactor toenemeemt. Wat mischien voor racen een rechte streep upwind trekken, geen criteria is. dus het is ook een keuze tussen puur performance weinig playfullness en meer instabiel etc.
Dus het is ook veel van wat vind je leuk en wat wil je precies doen ? Vaak een kite die succes heeft bij gemiddelde publiek is vaak een kite met wat meer playfullness/stabiliteit.
Een tip is ook: Veel Tube kites hebben op de fronttube aftelling van de briddle. Dit veranderd de angle of attack, je kunt door briddle aante passen te schuiven, de kite meer naar voren of achteren kantelen (upwind/lichter - grunt/heave/dieper in venster) dit is vaak maar 5cm of zo maar echt een wereld van verschillll !!! (niet alle kites hebben dit )
De afstelling op je stuurlijnen naar voor of achter daarentegen maaktverder geen verschil hoe je kite upwind vliegt maar bepaald alleen barfeel hoeveel kracht en slag je moet maken op je bar. (zelf zet hem op achterste licht sturen)
Tja tis natuurlijk een artikel om setjes te verkopen.
Als je alleen een hydrofoil koopt en paar lijntjes kun je met een 9m starten vanaf 8 knopen wind. ( ik weeg 95kg) je moet wel met weinig wind je kite kunnen controleren. Daar schort het bij veel mensen nog wel eens aan.
en mocht je wat skills missen dan is een single skin foil kite een uitkomst. Deze zijn zo licht dat ze het krimpen van het windvenster volgen. Met de nieuwe gin Maribou is de eerste hybride in productie en volgend seizoen volgen er meer merken. Een single skin kost ook nog eens ca. 40% minder dan een “klassieke” matras vlieger
Ik heb laatst zon GONG kite no strut gevoeld, stabiel ding echt snel draaien lekkere en feel, instant depower, dan wel flutter. (dus je moet hem wat gepowered varen) en denk ideaal ding om voor lichte wind erbij te hebben, blijf echt probleemloos hangen in wienig wind. Mijn 3 strut kites vind ik bij weinig wind <14knoop niet ok, ik moet ze blijven bewegen en vind ze wat te traag omhoog gaan en ook hebben ze neiging weg "te zakken" of uit venster te kantelen.
Schijnt dat je met z'n 10m GONG no strut vanaf 7 knoop kan foilen, bij 15knoop wordt het al te sterk op de foil. instant depower, wel flutter. Maar bij 15knoop kan ik met mijn waveplankje prima varen dus foilen zou dan puur iets zijn voor de dagen met minder wind.
Onder 7 knopen is ook wel een beetje vragen om problemen, als wind iets afneement heb je een probleem, zwemless, of als je moet waterstarten mogelijk ook. Echt alleen bij warm water en zomer condities etc Het kan ook heel lang duren bij weinig wind voor je aanspoelt, verder zijn er geen andere kiters op het water, dus niemand die je ff een sleepje kan geven.....
@DR511
Uiteraard willen ze setjes verkopen! Logisch toch, is tenslotte hun broodwinning ;-)
Mee eens dat het vliegen met weinig wind de nodige skills vraagt, zeker icm met het foilen. Maar het grootste probleem is dat je onder de 10kn de meeste tubekites niet herstart krijgt, laat staan als er ook nog een beetje stroming staat (met de windrichting mee).
En voor de mensen die nog wat minder vaardig zijn is een single skin helemaal niet handig, want als je deze crashed dan kan je gelijk gaan zwemmen.
Mijn ervaring is dan ook om onder de 10kn een foilkite te gebruiken, deze is dan het meest efficient en ig nog te herstarten indien je 'm een keertje in het water legt.
Makkelijk gaat het niet maar gaat wel, maar lijkt of het ook een beetje oefenen is.
https://youtu.be/z6i6I0TrKoo