Rijkswaterstaat start op 16 maart met kustonderhoud bij Den Helder. Tussen Huisduinen en de Donkere Duinen wordt een diepe geul vlak voor de kust gedeeltelijk opgevuld met zand. Hiermee versterken we de kust bij Den Helder en is de kop van Noord-Holland de komende jaren weer goed beschermd tegen de zee.
Door stromingen in de zee ontstaan van nature diepe geulen in de zeebodem. Voor de kust van Den Helder ligt zo’n diepe geul, die langzaam richting land beweegt. Hierdoor kan de kust verzwakken. Om verzwakking te voorkomen, vult Rijkswaterstaat deze geul op met 3,5 miljoen kubieke meter zand uit de Noordzee. Met het zand wordt de kust versterkt en blijft de kustlijn op zijn plaats.
Werkzaamheden
Zo’n 10 kilometer uit de kust zuigt een baggerschip zich vol met zand van de zeebodem. Via een zuigkop en pijpleiding komt het zand, vermengd met zeewater, in het laadruim van het schip. Het schip vult vervolgens de geul voor de kust op door zand te storten. De werkzaamheden duren tot eind april.
Onderhoud Nederlandse kust
Het zand vlak voor de kust, op het strand en in de duinen beschermt ons land tegen de zee. Door stroming, golven en wind en de stijgende zeespiegel raken we dit zand, en daarmee land, echter voortdurend kwijt aan de zee. Als er niets gebeurt, schuift de kustlijn langzaam landwaarts op. Daarom werkt Rijkswaterstaat samen met de waterschappen continu aan het onderhoud van de Nederlandse kust. Om de kust in topconditie te houden, gebruikt Rijkswaterstaat gemiddeld 12 miljoen kubieke meter zand per jaar.