Elk jaar hebben we wel een paar dagen tot een paar weken schuim op de noordzee. Soms een beetje en soms tot meters dik zoals dit jaar. Dat komt vooral doordat we dit jaar veel zon gehad hebben in de afgelopen maanden!
De dikke laag schuim heeft gisteren gezorgd voor het drama in Scheveningen waarbij 5 surfers zijn overleden.
De zeekust.com legt uit over het schuim: Wit-beige schuim en wanneer het opdroogt op het zand het een groen-bruinige smurrie wordt. Het plakt onder je schoenen en lijkt chemisch... Maar dat is het niet!
Het is afkomstig van de Phaeocystis pouchetii. De minder latijn-begaafde medemens zal deze soort herkennen onder de naam bruinalg. Het schuim is afkomstig van deze alg die een soort gelatine afscheidt. Dat doen ze om zich aan soortgenoten vast te plakken, ongeveer de veiligste manier om door de zee te reizen...
In het late voorjaar is er al veel zonlicht, voldoende voedsel en heeft het water al een zachte temperatuur. Dit zijn ideale omstandigheden voor deze plantjes om zich razendsnel te vermenigvuldigen. Het water kleurt dan letterlijk groen, rood of bruin afhankelijk van de algensoort...........lees verder door op de link onderaan te klikken
@Kiters komen minder snel in de problemen dan surfers en zwemmers omdat ze op een boardje staan waardoor ze wat hoger boven het water staan. Daarnaast hebben ze een kite waarmee ze zich sneller uit de voeten kunnen maken. Wel raken veel kiters hun boardje kwijt in deze schuimdagen. Al ligt hij een paar meter van je vandaan; je ziet hem niet meer!
Het schuim laat ook lelijke plekken op je kites achter dus mocht je kite in het schuim terecht komen dan kun je hem beter mee naar huis nemen en goed afspoelene waarbij je vaak zelfs een borstel nodig hebt om hem goed schoon te krijgen.
Bij beginnend schuim lijkt het vaak alsof het op zee al heel flink waait omdat je allemaal witte koppen op zee ziet. Goeie kans dat je een maat te klein oppompt en er pas op zee achterkomt dat het helemaal niet zo hard waait maar de witte koppen gewoon bruinalg is.
Wat mij niet duidelijk is: is het prbleem dan dat je, als je in het water ligt, geen lucht meer krijgt omdat je hoofd niet boven het schuim uitkomt, of is de alg zelf schadelijk voor de mens?
Welke rol het schuim heeft gespeeld in Scheveningen moet nog duidelijk worden maar dat je gedesorienteerd raakt in het schuim is een feit.
Als je zwemt en het schuim ligt er een meter dik op, harde wind en stroming dan kun je niet zien waar je heen gaat of waar je heen moet. Ademhalen zal zeker niet makkelijk zijn wat weer gevolgen kan hebben voor je verbranding van energie en ademhaling zelf (kortademig worden en hyperventilatie).
Ik ben zelf het water niet meer op gegaan maandag na een blik op zee. NNO laverend Noord in het voorjaar is lastig zeker rond de 6bft. Dan is de wind vlagerig en icm hoge golven is de kans dat je van je board valt groot (hoe goed je ook bent). Val je van je board en komt er een windvlaag dan ben snel al verder van je board af. Met het schuim is de kans dat jij je board kwijt raakt, vrij groot. Vandaar dat in het voorjaar bij NNO de fora vol staan met mensen die hun boardje kwijt zijn. De watertemperatuur is ook vrij laag dus het zijn altijd omstandigheden waarbij je na moet denken hoe graag je het water op wil en of je er verstandig aan doet. Dat zijn persoonlijke overwegingen. Overigens doel ik hiermee niet op de slachtoffers in Scheveningen maar over watersporters in het algemeen.
Daarnaast is dat schuim lastig van je spullen af te krijgen.
Lars_023 had een 3 sterren sessie in IJmuiden met maar liefst 18 - 28 knots op zijn Ozone Enduro (2016)
Bij dit ongelukken gaat altijd alles mis waar het mis kan gaan. Kortom, gewoon domme pech en super wreed. Allemaal jonge mensen in de bloei van hun leven.
"Als je zwemt en het schuim ligt er een meter dik op, harde wind en stroming dan kun je niet zien waar je heen gaat of waar je heen moet. Ademhalen zal zeker niet makkelijk zijn wat weer gevolgen kan hebben voor je verbranding van energie en ademhaling zelf (kortademig worden en hyperventilatie)."
Wat ik als grootste vraag blijf hebben, de golven staan toch altijd richting het strand? Als je blind met de golven mee zwemt moet je uiteindelijk zand onder je voeten voelen lijkt me?
Elon had een 5 sterren sessie in Wijk aan Zee met maar liefst 20 - 24 knots op zijn Duotone Dice (2019)
Stroming kan ervoor zorgen dat je het strand niet altijd bereikt ookal staan de golven richting het strand. Misschien dat ze naar een diep stuk water met hoog schuim zijn afgedreven en daardoor in de problemen gekomen.
zoow had een 5 sterren sessie in Texel paal 17 met maar liefst 25 - 36 knots op zijn North Neo (2017)
Als je langs de pier zwemt is dat dus lagerwal met Noordenwind en zullen er zeker golven die kant op lopen. Schuim eroverheen en geen orientatie kan je dus zo naar de pier doen zwemmen.
Brandblussers werken vaak met schuim. Het schuim zijn dan bellen van soort zeepzop, de brand dooft o.a. doordat het vuur geen zuurstof meer krijgt.
Als het een grote dikke aaneen gesloten schuimlaag is, is die op zee je ineens inhaalt, over je heen komt door wind stroming of golven. Het is een hele nare discussie, ik wil er eigenlijk niet aan denken, het is zo enorm triest....., zo onwerkelijk, verschikkelijk.....