De productie van kitesurfgear kan schadelijk zijn voor het milieu. Ook wordt er voor het verpakken van het kitesurfgear soms onnodig gebruik gemaakt van plastic. In deze blog gaan we het hebben over een aantal merken die hun producten milieubewust produceren.
Duotone is zich bewust van de uitstoot die vrij komt bij het produceren van surfgear. Daarom probeert duotone CO2 neutrale producten te te gebruiken. Duotone gebruikt ook duurzame materialen zoals kurk, dit materiaal wordt vooral gebruikt op hun strapless boards. Kurk deukt niet snel in en werkt ook als een fantastische schokdemper. Kurk vormt na een lange periode van tijd altijd terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Duotone gebruikt ook bamboe in hun surfboards, dit is een fantastisch sterk en ligt materiaal voor de buitenkant van de surfboards. Kijk hier op de website van duotone voor alle sustainability features.
Het ECOBOARD-project is gericht op het verminderen van de koolstofvoetafdruk, het vergroten van het gebruik (en het hergebruik) van hernieuwbare, gerecyclede en upcycled inputs en het verminderen van de toxiciteit binnen het fabricageproces van surfboards. Het ECOBOARD-project helpt de ‘’board-riding’’ community om hoogwaardige duurzame boards te bouwen.
Sabfoil, gevestigd in de Adriatische kust stad San Mauro Pascoli, Italië, werd 12 jaar geleden opgericht. Moses heeft een positieve invloed gehad op de industrie door hun materialen uitsluitend uit Italië te betrekken. Dit verlaagt de ecologische voetafdruk van internationaal transport. Ze creëren gear voor kiteboarden, windsurfen en standaard surfen en breiden hun duurzame benadering ook uit naar andere gerelateerde sporten.
Kold is ervan overtuigd dat veel dingen op het gebied van duurzaamheid zonder opoffering anders kunnen. Ten eerste gebruiken ze nul plastic in verpakkingen, ze verwerken materiaal van hun schroothoop zodat er zo min mogelijk afval verloren gaat. Hun meest innovatieve benadering is echter dat ze milieuvriendelijk materiaal gebruiken voor hun boards, zoals organische hars en glasvezel, waardoor ze in feite lichter en gemakkelijker te controleren zijn, wat bewijst dat groen denken zelfs de kwaliteit van uw product kan verbeteren.
CrazyFly werd 21 jaar geleden opgericht door Jozef Bukovčák. Gevestigd in Nemšová, een kleine stad in het noordwesten van Slowakije. CrazyFly is een familiebedrijf dat al hun productie exploiteert vanuit één enkele faciliteit, waardoor de schade die het transport op het milieu oploopt, wordt verminderd. Ze negeren financiële bezuinigingen om kites van hoge kwaliteit te produceren die langer meegaan. Dit betekent dat je er het meeste uit kunt halen voordat je ze moet vervangen.
Airush Kiteboarding is een bedrijf dat bij bijna elke beweging als bedrijf rekening houdt met het milieu. De kitetassen die Airush kiteboarding maakt, zijn gemaakt van gerecyclede flessen. Airush kiteboarding minimaliseert het gebruik van plastic in hun verpakking zoveel mogelijk. Airush heeft de visie om CO2-neutraal te zijn. Voor elke CO2-uitstoot die ze produceren, planten ze mangroven die de lucht zuiveren.
Mooi. Nu hopen dat Natura 2000 mee leest.
Want sporten met groene materialen op windenergie moet verboden worden...
wat een gelul. Ze gebruiken allemaal doek van Tejin.. En China en chemische meuk zijn geen milieu vriendelijke vriendjes.
Er zit geen carbon fabriek in Italie... dus knap dat Moses daar zijn grondstoffen vandaan haalt. Zit er zeker pizzabodem carbon in.
Nog ff wat CO2 aflaatjes kopen door wat centjes in een fondsje te proppen....
Als ze echt duurzaam willen zijn dan gaan ze niet ieder jaar nieuwe modellen op de markt brengen. Want het is een enorm lineare markt. Om nog maar te zwijgen over het grote aantal prototypes dat ze verslijten om tot iets te komen.
Het is een knutsel frutsel industrie met daar overheen een grote marketing saus van bijelkaar verzonnen technische termen en innovaties.
De meeste langlopende series zijn uitontwikkeld. Maak die van betere materialen dan die middle of the road Tejin meuk en zorg daarmee voor een goede tweedehands markt zodat het geen elite sport word. Kite inruilen en refurbishen en dan weer door.
Zolang het verdien model voor merken alleen in het verkopen van nieuwe producten zit gaat er niks veranderen en word dit hele mileu vriendelijke gezwets alleen als marketing gebruikt.
Nou wat ik wel mooi vind, alle kite tassen van Duotone zijn gemaakt van geraapt plastic, ongeveer 80 flesjes per tas, dat is toch een mooi begin!
Daarmee maak je van iets wat makkelijk te recyclen is iets wat veel moeilijker te recyclen is.
Harde kunstoffen kun je veel makkelijker hergebruiken...
Waarom verkopen ze die tas niet apart? of maken ze tassen die jarenlang mee gaan? Of tassen waar je meerdere kites in kwijt kan?
Ze zijn er niet op gericht om minder te maken...
Met DR511 eens hoor...wat een gezwets allemaal met Marketing BS over DE innovatie sinds kiten begonnen is! Ook die tassen pure bullshit gewoon die tas kleiner maken (lees onbruikbaar) en dan zeggen dat je minder grondstoffen gebruikt. En dat recycling is natuurlijk ook een wassen neus. Leuke marketing maar all in all is t alleen voor de centjes...
Het beste voor het milieu is 10 jaar doorvaren met je kite, de brands willen je onnodig, ophitsen en ieder jaar nieuwe spullen verkopen. Verder kite lokaal, ipv Zuid afrika Brazil etc. Jij reist meer met je materialen dan tijdens productie, word gesuggereerd....
Verder kurk, bla bla, ja een board is van kurk...... De lijm (epoxy) en glazvezels, foam zijn zeer moeilijk te scheiden, van eventuele kurk en hout en niet te recyclen.
ik heb zelf een wave board van "Biotex Flax composites", dat is geen glasvezel, maar dacht dat het hennep vezel matten waren ziet er bruin uit, valt me alles mee hoe sterk en licht het is, maar ik heb sterk mijn twijfels dat het beter is voor het milieu....
Ik vat de meningen hier ff samen: "milieu gedoe is allemaal kut" dat is ook makkelijker want dan hoef je niet ingewikkeld na te denken en kan je blijven doen wat je altijd deed. Wel zo eenvoudig en vooral goedkoop voor mezelf. De mensen na mij zoeken het maar uit. Wie dan leeft die dan zorgt
Nee totaal niet, het is meer het recht praten, dat iets wat vervuilend is, milieu vriendelijk zou zijn.
Verder "Green" wordt vaak gebruikt als false marketing, waardoor klanten denken iets goed te doen en jouw product kopen. Dus beetje meer fact checking is wel nodig bij bovenstaande argmenten.....
Uiteindelijk wil iedereen natuurlijk meehelpen en tja alles helpt......