In totaal gaat het om een windpark met 22 windturbines. Tien ervan komen op de dijk. Het protest richt zich vooral op de twaalf die op het strand komen.
Het plan voor Windpark Maasvlakte 2:
“Onbegrijpelijk”, verzucht kiter Sander Vermeulen. Hij kwam met zijn gezin speciaal voor deze kiteplek in de regio wonen. “Je hebt vlak water, golven, de wind is net wat harder doordat het op een punt ligt. Veel bekende kiters, die in de top varen, komen hiernaartoe. Echt een belangrijke plek.”
Klik hieronder naar de reportage vanaf het strand bij Maasvlakte 2. De tekst gaat verder onder de video:
Ook kiter Marc Remmerde maakt zich er kwaad om. “Plaats ze honderd meter verder naar de duinen of beter nog, op de duinen en bijna iedereen is tevreden. Wij zijn niet tegen windenergie en de komst van windmolens, maar de plek kan echt beter.”
Tekst gaat verder onder de foto van het Slufterstrand:
Zo eenvoudig is het niet, volgens klimaatwethouder Arno Bonte van Rotterdam. “Dichter naar de duinen, betekent dichter naar het havengebied en dan ontstaan daar onveilige situaties. Bovendien is vanaf begin af aan al duidelijk geweest dat er op dit stuk windmolens zouden komen.” De wethouder kijkt wel naar een alternatief voor de surfers. “Dat zou dan zijn aan de zuidkant van Maasvlakte 2 en daar is in principe ruimte genoeg.”
Maar niet alleen de recreanten vinden de plaatsing van de windmolens onhandig. Ook de reddingsbrigade maakt zich zorgen. “We zien nu al dat het strand snel afslaat. Straks krijgen we rondom die palen te maken met bijzonder gevaarlijke situaties door draaikolken en stromingen. En we zitten met de post van de reddingsbrigade niet heel dichtbij dit stuk strand.”
De reddingsbrigade heeft een punt, geeft Bonte toe. Maar een oplossing ligt er ook al: “We gaan betonnen platen aanbrengen, twee meter onder het zand. Zo kunnen kuilen nooit dieper dan twee meter worden. Er zijn afspraken met Eneco dat kuilen binnen twee weken moeten worden opgevuld.”
In 2022 moet de bouw van de windmolens beginnen. De kitesurfers leggen zich er nog niet bij neer. De alternatieve locatie aan de zuidkant, waar de wethouder het over heeft, is veel minder geschikt, vinden ze. De kitesurfers stappen daarom naar de Raad van State om het besluit aan te vechten.
“Er wordt veel te veel opgegeven”, blijft Marc Remmerse benadrukken. “Er is meer mogelijk. Het Havenbedrijf heeft zelf een enorme windmolen aan de overkant staan. Waarom kan het daar dan wel?” Vermeulen vult aan: “Het is het enige echte mooie stuk strand van Rotterdam en dat help je om zeep nu.”
Wat een land... Nog even en kitesurfen is een criminele activiteit
Heeft dit echt wel met beste plek te maken of spelen er commerciele belangen, ik denk voor groot deel het laatste....Het zal wel de gemakkelijkste weg zijn.
Waarom niet een plan bedenken om ze in de slufter zelf te plaatsen, dit is economisch toch afgeschreven vervuild terein waar je niks mee kan, dan levert het toch nog een bijdrage?
Zo een mooi strand afstaan aan windmolens, waanzin !!!!
@Fernandez. Er staan er al rondom het depot dus wat dacht je van windschaduw. Bovendien zit er een ondoordringbare kleilaag in het slufterdepot. Anders gaat je vervuilde bagger alsnog naar waar je het niet wil hebben. Even gaatjes prikken met je molenfundatie en weg is je bescherming.
Ik vind het ook jammer maar we moeten iets. We willen ze niet in de achtertuin, niet in de polder ........50 Megaton C02 moeten we besparen en De Haven van Rotterdam moet ook wat bijdragen. De Haliade X doet 12 MegaWatt en een grootte kolencentrale 1000 MegaWatt. Dus 100 van die molentjes scheelt 1 kolencentrale.