De Nederlandse Kitesurf Vereniging houd zich onder andere bezig met de plekken waar in Nederland gekitesurft mag worden. In de laatste nieuwsbrief geven ze een overzicht van de plekken waar ze mee bezig zijn. Nog geen lid van het NKV; zeker doen hebben ze meer slagkracht
Hoe tonen we aan dat kiten op veel plekken prima samen gaat met de daar aanwezige vogels?
In Nederland is in de wet Natuurbescherming geregeld dat het niet is toegestaan vogels te storen, zowel binnen als buiten Natura 2000-gebieden op zee en binnenwater, tenzij ‘de storing 'niet van wezenlijke invloed is op de staat van instandhouding van de desbetreffende vogelsoort’. Daarbij ligt de bewijslast bij de initiatiefnemer, dus er moet een onderbouwing worden gegeven waarom de storing als ‘niet van wezenlijke invloed’ moet worden gezien. Uiteindelijk bepaalt de provincie of er een vergunning nodig is en of deze afgegeven kan worden.
Als we ergens willen blijven kiten of een nieuwe kitespot willen creëren, moet de NKV samen met de betrokken overheden bewijsmateriaal leveren waaruit blijkt dat er geen sprake is van een verstoring van wezenlijke invloed middels onderzoek/een onderbouwd rapport. Voor deze klus wordt een ecologisch bureau ingehuurd. Om de vraag of sprake is van een verstoring van wezelijke invloed te beantwoorden, is veel kennis nodig en deze is o.a. te vinden in literatuurstudie’s zoals bijvoorbeeld deze (meest) recente studie.
Hierin staat dat kiten enorm verstorend kan zijn en hierdoor het leefgebieden van vogels achteruit kan gaan. Niet fijn om te lezen maar in hetzelfde rapport staat de oplossing: geef kiters zones, zorg dat kiters in de zones blijven middels duidelijke communicatie en handhaaf indien kiters buiten de zones varen.
Kitespots in Natura 2000 Deltagebieden (Zeeland en Zuid-Holland) De beheerplannen worden herzien, daarbij wordt geëvalueerd of kitesurfen meer of minder impact op de natuurwaarden heeft dan gedacht. Daarbij wordt onder meer meegenomen of het aantal kiters substantieel en wat de eventuele effecten daarvan zijn op vogels. De NKV wordt via de spotbeheerders bij deze evaluatie betrokken.
Tjeukemeer De gemeente heeft mede op verzoek van de NKV laten onderzoeken of en wat de gevolgen zijn voor de natuur als er bij Delfstrahuizen het jaar rond een kitezone beschikbaar komt. De uitkomst van dit onderzoek is nog niet met ons gedeeld.
Trintelhaven Lelystad (IJsselmeerzijde) Wat is het effect van het jaar rond kitesurfen op de vogels die in dit gebied zijn als wij er ook zijn? Deze en andere vragen worden momenteel door een ecologisch bureau via een zogenaamde passende beoordeling beantwoord.
Zeewolde De gemeente heeft onder begeleiding van een ecologisch bureau samen met de NKV, de provincie, Vogelbescherming Nederland en de Omgevingsdienst een eerste inventarisatie gemaakt van een mogelijke en gewenste nieuwe kitespot. Momenteel onderzoekt het ecologische bureau de haalbaarheid van deze kitespot. Als het haalbaar lijkt, besluit de gemeente Zeewolde of zij een aanvullend onderzoek en beoordeling laten maken. Is deze voor het kiten gunstig, dan wordt bij de provincie een vergunning aangevraagd.
Blaricum en Huizen Deze gemeenten werken met elkaar samen en inventariseren wat belanghebbenden vinden van het voornemen bij het strand van Blaricum en Huizen een nieuwe kitespot te creëren. De NKV en de provincie adviseren de gemeenten hierin. Zodra de belanghebbenden zijn gehoord, wordt een advies geschreven en wordt het college van B&W gevraagd of zij geld willen vrijmaken voor het inhuren van een ecologisch bureau. Deze maakt dan een effectanalyse van de gevolgen van kiten voor vogels.
Stadsstrand Hoorn De provincie heeft op ons verzoek een ecologisch bureau ingehuurd om bij het nieuwe stadsstrand te inventariseren wat de mogelijke effecten van kitesurfen op vogelsoorten zijn. Hieruit bleek dat dit nader onderzocht moest worden. Voor dit nadere onderzoek (passende beoordeling) is eerst een advies aan en goedkeuring van de het college nodig. Is die er, dan is de provincie bereid het benodigde onderzoek te betalen. De NKV heeft uiteraard de informatie voor dit advies aangeleverd.
Maasvlakte 2 (Slufter en P3) Hier houden we het kort, omdat hierover op onze website en Facebookpagina al veel is geschreven. Momenteel worden vogels en kitesurfers gemonitord. Zodat een ecologisch bureau beter weet wat hun gedrag is. Daarnaast zal een een ecologisch bureau dit jaar beoordelen of er sprake is van verstoring en of de storing al dan niet van wezenlijke invloed is op de staat van instandhouding van door de overheid benoemd vogelsoort.