Na het volbrengen van de kitesurftocht Hoek tot Helder, wilde Robert Kooyman (37) de rest van de Nederlandse kustlijn afvaren tijdens een tweedaagse georganiseerde tocht vanaf Den Helder langs alle Waddeneilanden. Zijn reis eindigde op 5 oktober 2023 echter niet met z’n kite op Schiermonnikoog, maar na een barre zwemtocht op boei WG13 op open zee. “Ik heb doodsangsten uitgestaan.”
Robert is in de 5 jaar dat hij kitesurfer is al menig uitdaging aangegaan in landen als Brazilië en Zuid-Afrika. Nooit voelde hij zich onveilig. Alle eilanden afvaren van de ‘tv-tas’ leek hem prachtig. “Dan had ik de hele kustlijn gehad”, zegt Robert. De eerste dag verliep foutloos. Ze voeren met zo’n 25 kiters van Den Helder naar Terschelling, met een grote bocht om zandplaat Razende Bol heen. “De volgende ochtend om 8 uur vertrokken we met lichte wind. Eenmaal op het zuidelijkste puntje van Ameland waaide het echter heel matig, zo’n 14 knopen.
De organisatie besloot toch dat het veilig genoeg was met lichte wind en dus begonnen we aan de oversteek van Ameland naar Schiermonnikoog. Een afstand van zo’n 10 kilometer.” Na 5 kilometer, net voorbij zandplaat Het Rif, ging het fout. “De wind viel volledig weg en mijn kite in het water. De voorste groep was ongeveer 1 kilometer van mij verwijderd en de rest bevond zich ver achter mij.” Het was 1 uur ’s middags, net na doodtij.
“Zwemmen naar Het Rif was geen optie door de stroming die opkwam. Daar lag ik op open zee, geen land in zicht en de stroming die mij aflandig deed afdrijven. Ik drukte op de noodknop van mijn SafeTrx horloge, maar zag een kruisje waar streepjes moeten staan: geen verbinding.” Stress schoot door zijn lijf.
“Vorig jaar heb ik op een zwemtraining geleerd hoe je efficiënt zwemt en krachten spaart. In de verte zag ik boei WG13 en besloot hiernaartoe te zwemmen. Mijn kite trok mij de verkeerde kant op, dus die gooide ik als laatste redmiddel los. Als ervaren kiter weet ik dat je dit nooit mag doen, maar ik kon op open zee geen hulp inschakelen en de stroming trok aan mijn kite. Ik zwom, maar de boei kwam niet dichterbij.
Ik dacht: dit haal ik niet, ik ga verdrinken. Ik dacht alleen maar aan mijn vriendin en ons dochtertje. Het kan toch niet zo zijn, dat zij hoort dat papa niet meer thuiskomt? Ik stond doodsangsten uit, maar wist: ik moet rustig blijven, blijven zwemmen, anders verdrink je. Na ruim 45 minuten redde ik het tot aan de boei.
Uitgeput en met mijn laatste kracht klom ik er bovenop. Daar had ik enorm geluk, mijn telefoon had bereik en ik belde de KNRM.” De reddingboten van Lauwersoog en Schiermonnikoog rukten uit, want ook acht andere kitesurfers waren vast komen te zitten op de zandplaat. Na een klein half uurtje zag Robert de reddingboot aankomen. “Maar ook weer omdraaien. Nee, ik zit hier! Wat bleek, ze hadden mijn vlieger in het water zien dobberen en dachten dat er misschien een drenkeling aan vast zat.” “Ik zal mijn redders de rest van mijn leven dankbaar zijn. Het zijn hele professionele mensen. Ik was al donateur, maar heb het inschrijfgeld dat ik heb teruggekregen extra naar de reddingstations overgemaakt. Deze dag had heel makkelijk catastrofaal kunnen aflopen."
Kortom; volg de link en steun die gasten van de KNRM, je weet nooit of jij ze ook een keer nodig hebt!
Wat een verhaal. Ik ben heel benieuwd wie die organisatie is, weet iemand dat? Het grootste en gevaarlijkste gat met de meeste stroming oversteken met 14kts en het dan een Go geven, een wonder dat er maar 1 persoon zo in de problemen is gekomen!
Je moet ook stevig in je schoenen staan om de groepsdruk te weerstaan..
Ook spijtig dat zn Safetrx horloge niet werkte.. is die afhankelijk van gsm masten?
En ondanks een groep van 25 man was ie toch alleen, dat had ook beter gekund.
Fijn dat KNRM er voor deze kerel was! Helden!
https://kiteactive.com/listing/den-tv-tas-downwinder/ is de organistatie. Las dit stuk inderdaad een tijd geleden in het KNRM magazine.
Die oversteek wagen met 14 kts is echt totaal onverantwoord, groepsdruk of geen groepsdruk.
En dat Safetrax horloge is dus echt totaal waardeloos..
Echt puur geluk gehad. Ik denk dat ik zelf had gekozen om op mijn board en of in mijn kite te gaan liggen en mijn krachten energie te sparen en vindbaar te zijn. Het kan soms ook dat je geluk hebt en na 15 minuut de wind net een tandje aantrekt en je alsnog kan waterstarten, je kite kan dan je redding zijn om aan land te komen.
Ik vaar heel veel downwinders ook in hoge bakken en ook soms best een end uit dekust en met foilen ook vaak in lichte wind. Ik kite nu alleen nog maar en dus altijd elke sessie, met een 50Dn floatation aid/vestje aan. In eerste instantie mee gaan varen vanwege het foilen, het ziet er misschien wat knullig uit en voelt ietsjes minder vrij.
En ja je hebt het ook eigenlijk nooit nodig.....Maar als je die ene keer een pech hebt en lang moet drijven/zwemmen en ook nog dingen moet uitvoeren kite oprollen etc, herhaald een kite proberen te starten etc, het is echt zoveel comfortabeler en spaart zoveel energie als je wat extra drijfvermogen hebt.
Ik heb wel mijn vestje wel behoorlijk aangepast. Ik hoop dat er betere kite floatation aids op de markt komen. (hij moet goed strak zitten, daarnaast kan ik hem nu aan de zijkanten vast aan mijn harnass vastklikken en heb de rits dichtgenaait, zodat ie nooit omhoog kan kruipen of rits open kan gaan tijden crash etc).
Hij heeft de juiste keuze gemaakt, want hij leeft nog. Zeker geholpen door zijn keuze om die zwemtraining te doen. Dat wil ik ook, waar doe je dat?
Ik heb echt een uitgesproken mening over dat horloge, het geeft schijnveiligheid. Door het dragen ervan ga je risico's nemen die je normaal niet zou doen. Je moet altijd zorgen dat je zelfstandig naar de kant kan komen, of dat er iemand in de buurt is waarvan je zeker weet dat die je helpt en/of hulp inroept.
Downwinder doe ik vaak alleen, dan vaar ik niet ver uit de kust, behalve om de pier van ijmuiden heen. Het is goed om te beseffen dat er 100 liter lucht in je kite zit, dat is bijna 100 kg drijfvermogen. Dus in vergelijking met een drijfvest, die heeft standaard 5 kg, is heel veel. Mijn kite is mijn reddingsbootje, die gooi ik op zee nevernooit helemaal af. Doe je een Self rescue dan kun je met laffe wind altijd terugkomen naar de kant (mits het niet aflandig is). Is het wel Aflandig, dan is een SelfRescue ook verstandig. Je kunt er bijna halve wind mee varen, je kite is goed zichtbaar en je ligt lekker op je kite te dobberen.
Oefen de Self rescue als je met te weinig wind op je favo spot staat. Want als je het nog nooit gedaan hebt is het echt een heel gedoe als je hem nodig hebt.
https://4windkitesurfles.nl/kennisbank/veilig-kitesurfen/self-rescue-kitesurfen/
@ Harmsel: in de basis heb je gelijk, nooit je kite release, maar toen ik 10 jaar geleden tijdens een downwinder in Zeeland (november) afhandige wind (die er nauwelijks meer was), 16:00 geen hond op het strand, heb ik ook besloten om mijn kite te laten gaan en het erop te gokken in te zwemmen na een uur? In het water gedobberd te hebben hopend op wind. Was ruim een uur zwemmen naar de kust en dacht zelf ook lange tijd dat ik het niet zou halen.
Djee had een 3 sterren sessie in Bloemendaal met maar liefst 22 - 34 knots op zijn Ozone Reo (2016)