Reacties
Leon van Bergen 26 March / 2024 / 07:29

Wat een verhaal. Ik ben heel benieuwd wie die organisatie is, weet iemand dat? Het grootste en gevaarlijkste gat met de meeste stroming oversteken met 14kts en het dan een Go geven, een wonder dat er maar 1 persoon zo in de problemen is gekomen!

karel79 26 March / 2024 / 07:49

Je moet ook stevig in je schoenen staan om de groepsdruk te weerstaan..

Ook spijtig dat zn Safetrx horloge niet werkte.. is die afhankelijk van gsm masten?

En ondanks een groep van 25 man was ie toch alleen, dat had ook beter gekund.

Fijn dat KNRM er voor deze kerel was! Helden!

Last edit by: KAREL79

Janvanbun 26 March / 2024 / 11:07

https://kiteactive.com/listing/den-tv-tas-downwinder/ is de organistatie. Las dit stuk inderdaad een tijd geleden in het KNRM magazine.

 

Die oversteek wagen met 14 kts is echt totaal onverantwoord, groepsdruk of geen groepsdruk.

En dat Safetrax horloge is dus echt totaal waardeloos..

 

 

 

FeRNandeZ 26 March / 2024 / 22:34

Echt puur geluk gehad. Ik denk dat ik zelf had gekozen om op mijn board en of in mijn kite te gaan liggen en mijn krachten energie te sparen en vindbaar te zijn. Het kan soms ook dat je geluk hebt en na 15 minuut de wind net een tandje aantrekt en je alsnog kan waterstarten,  je kite kan dan je redding zijn om aan land te komen.

Ik vaar heel veel downwinders ook in hoge bakken en ook soms best een end uit dekust en met foilen ook vaak in lichte wind. Ik kite nu alleen nog maar en dus altijd elke sessie, met een 50Dn floatation aid/vestje aan.  In eerste instantie mee gaan varen vanwege het foilen, het ziet er misschien wat knullig uit en voelt ietsjes minder vrij.

En ja je hebt het ook eigenlijk nooit nodig.....Maar als je die ene keer een pech hebt en lang moet drijven/zwemmen en ook nog dingen moet uitvoeren kite oprollen etc, herhaald een kite proberen te starten etc, het is echt zoveel comfortabeler en spaart zoveel energie als je wat extra drijfvermogen hebt.

 

Ik heb wel mijn vestje wel behoorlijk aangepast. Ik hoop dat er betere kite floatation aids op de markt komen. (hij moet goed strak zitten, daarnaast kan ik hem nu aan de zijkanten vast aan mijn harnass vastklikken en heb de rits dichtgenaait, zodat ie nooit omhoog kan kruipen of rits open kan gaan tijden crash etc).

Last edit by: FERNANDEZ
kantje board !

harmsel 28 March / 2024 / 09:13

Hij heeft de juiste keuze gemaakt, want hij leeft nog. Zeker geholpen door zijn keuze om die zwemtraining te doen. Dat wil ik ook, waar doe je dat?

Ik heb echt een uitgesproken mening over dat horloge, het geeft schijnveiligheid. Door het dragen ervan ga je risico's nemen die je normaal niet zou doen. Je moet altijd zorgen dat je zelfstandig naar de kant kan komen, of dat er iemand in de buurt is waarvan je zeker weet dat die je helpt en/of hulp inroept.

Downwinder doe ik vaak alleen, dan vaar ik niet ver uit de kust, behalve om de pier van ijmuiden heen. Het is goed om te beseffen dat er 100 liter lucht in je kite zit, dat is bijna 100 kg drijfvermogen. Dus in vergelijking met een drijfvest, die heeft standaard 5 kg, is heel veel. Mijn kite is mijn reddingsbootje, die gooi ik op zee nevernooit helemaal af. Doe je een Self rescue dan kun je met laffe wind altijd terugkomen naar de kant (mits het niet aflandig is). Is het wel Aflandig, dan is een SelfRescue ook verstandig. Je kunt er bijna halve wind mee varen, je kite is goed zichtbaar en je ligt lekker op je kite te dobberen.

Oefen de Self rescue als je met te weinig wind op je favo spot staat. Want als je het nog nooit gedaan hebt is het echt een heel gedoe als je hem nodig hebt.

https://4windkitesurfles.nl/kennisbank/veilig-kitesurfen/self-rescue-kitesurfen/

 

Last edit by: HARMSEL
Kite

Djee 30 March / 2024 / 19:15

@ Harmsel: in de basis heb je gelijk, nooit je kite release, maar toen ik 10 jaar geleden tijdens een downwinder in Zeeland (november) afhandige wind (die er nauwelijks meer was), 16:00 geen hond op het strand, heb ik ook besloten om mijn kite te laten gaan en het erop te gokken in te zwemmen na een uur? In het water gedobberd te hebben hopend op wind. Was ruim een uur zwemmen naar de kust en dacht zelf ook lange tijd dat ik het niet zou halen.

Always be yourself. Unless you can be a Pirate. Then, be a Pirate

Djee had een 3 sterren sessie in Bloemendaal met maar liefst 22 - 34 knots op zijn Ozone Reo (2016)