Naar aanleiding van een topic over sport/kite fotografie en wat gesprekken op t KBO nu een korte review van het onderwaterhuis van EWA Marine. Ik heb de U-AZ, richtprijs +/- 200 euro.
Keuze van soort waterhuis:
Eigenlijk is het grootste voordeel van een spiegel reflex camera ook z’n grootste nadeel in de surfwereld. De lens. Het is geweldig om de surfers lekker dichtbij te halen vanaf de kant maar als je een het water in wil of eens een andere invalshoek wil hebben is dat grote voordeel het grote nadeel. Je kan je camera wel in een zelfbouw en hermetisch afgesloten rioolbuis met een glaasje ervoor stoppen maar je kan dan met geen mogelijkheid nog je lens bedienen.
Nou zijn er gelukkig diverse bedrijven die dat allemaal al voor je hebben opgelost en voor zo’n 1500 euro van dat probleem afwillen helpen. Aangezien dat dat nogal veel is voor de gemiddelde fotograferende kiter heeft EWA Marine de oplossing. Onderwaterhuizen van rond de 200 euro in verschillende maten en vormen.
Belangrijkste is dat je voor aanschaf gaat bedenken wat je wil fotograferen. Voor dichtbij en groothoek lenzen neem je de U-A of de U-AX (voor externe flitser) wil je van wat verder af neem je de U-AZ.
Eerste indruk:
Eigenlijk is het niet een echt huis, maar meer een zak van stevig soepel dik plastic met aan het uiteinde van de lens kant een stuk glas. Aan de kant van de camera zit de opening om de camera plus lens in de zak te stoppen. Dit gedeelte is redelijk vierkant/rechthoekig. Het lens gedeelte is cilinder achtig van vorm en doordat er een harmonica patroon in zit kan je voor een grotere of kleinere lens kiezen.
Montage handleiding:
Door (1) te vervangen door andere bijgeleverde metalen strips (2) kan je de lengte van het lens gedeelte veranderen. De centreer ring (5) wordt vastgeklikt aan de ring in de zak zelf en zorgt ervoor dat de lens recht voor het glas blijft zitten. Test nadat je het geheel in elkaar geschroefd hebt en in de zak hebt gestopt wel even of de lens ook werkelijk vrijblijft van het glas. er zou 3-4mm speling moeten zijn.
Hierna druk je het plastic tegen elkaar aan en doormiddel van twee metalen strips die je met 3 messing boutjes en moertjes om het plastic vastzet sluit je het geheel af. Denk eraan dat voordat je de zak afsluit er nog een zakje silica gel in te doen anders is de kans vrij groot dat de lens van binnen beslaat. Zeker hier in Nederland met het vaak koudere water en de warmere lucht is die kans zeer groot. een grijze waas over al je foto’s is natuurlijk niet fijn.
Het geheel is ook voorzien van enkele verstelbare bandjes om de camera om je nek te doen en om makkelijk in de hand te houden. Montage van een soort leash is natuurlijk wel aan te raden als je ermee wil gaan zwemmen.
Bediening:
Eigenlijk is de bediening met zo’n zak erom niet heel veel anders als zonder de zak. Alles is vrij gemakkelijk bereikbaar. Voor de menu hendel en de ontspan knop is er zelf een aparte verdikte inkeping gemaakt. Echter door deze verdikking heb je niet zoveel gevoel over je ontspan knop. Ik gebruik deze zelf dan ook nooit maar ga druk gewoon door het normale plastic heen. De rest van de knoppen is ook vrij makkelijk te bedienen.
De lens is ook goed te bedienen en je kan makkelijk in en uit zoomen, maximaal past er in de U-AZ bij mij een 200 lens in, volgens de opgave van EWA een 300 maar volgens mij gaat die niet passen. Er kan ook een 18-55 of soortgelijke lens in bediening van de lens wordt dat lastiger omdat je het cilinder achtige gedeelte toch redelijk ver oprolt.
Zijn er dan geen nadelen? Jawel, ik zou er niet mee de zee in gaan om Jaws achtige golven de gaan fotograferen. Golven van een metertje of 3-4 moeten kunnen, maar veel groter zou ik niet aanraden gezien de enorme kracht/druk die in zo’n golf zitten. EWA geeft een diepte op van 20 meter diep en dit kan je ook omrekenen in een kracht die een golf mag hebben (is vast wel een TU student die dat voor ons kan doen).
Een ander nadeel is kou. Onder de 10/15 graden is het plastic vrij hard en hoe kouder hoe lastiger het wordt om alles te bedienen. Ook als de lucht warm is en het water nog koud heb je last van dit effect, zeker als je tussen de surfers inzwemt. Het zoomen wordt moeilijk, de ontspan knop is wat lastiger en dat bovenop het feit dat je dan waarschijnlijk zelf al staat te koukleumen in het water maakt je wensen naar een duurder model.
Maar…. zoek je een goedkope oplossing om toch af en toe eens het water in te gaan. Of wil je gewoon je spullen zandvrij houden. Want je hoeft natuurlijk helemaal niet het water ermee in. Windkracht 7/8 op het strand en je camera zit veilig en ver weg van al die vervelende zandkorrels. Dan is dit echt de oplossing
Tips:
- Check af en toe of ie nog waterdicht is, stop er een prop wc-papier in en leg em onderwater.
- Vergeet je zakjes silica gel niet.
- Speel met de hoek, ga eens lekker in het water dobberen
- Speel met licht en wolken
RobbyNitroz had een 5 sterren sessie in Zandvoort met maar liefst 15 - 20 knots op zijn SlingShot Wave SST (2017)
-DAVE- had een 5 sterren sessie in Wijk aan Zee met maar liefst 16 - 23 knots op zijn SlingShot Fuel (2006)
Wat toevallig, want ik sta op het punt om een u-az aan te schaffen.
Kan je misschien wat detailfotos maken van de behuizing/zak?
Verlies je scherpte of heb je focus problemen met die ruit voor je lens?
Enne waar hebben ze deze dingen op voorraad? (liefst zuiden vh land)
Volgens mij heb ik je zien lopen op KBO met dat apparaat
Leuk stukje Wazzaah. Volgens mij heb ik de UAXP100. In tegenstelling tot wat jij zegt is bij mij de bediening van de camera in de zak aardig klote. Sluitertijd of diafragma aanpassen is drama met de draaischijven, evenals zoomen, dat is nauwelijks te doen.
Felony, AF werkt prima in de zak en je verliest geen scherpte.
Sebastiaan had een 3 sterren sessie in Zandvoort met maar liefst 20 - 25 knots op zijn North Vegas (2011)
wazzaah had een 5 sterren sessie in Terschelling Groene Strand met maar liefst 10 - 11 knots op zijn Vari Condor (2013)