Zo... net een zeer saaie maar wel verhelderende info avond gehad. Wij gaan hier de komende weken druk aan t werk om de spots op Terschelling te behouden (en te vergroten ).
Beste plan was om het Genootschap van Terschellinger Golfrijders dat al sinds 1880 bestaat op grond van historisch medegebruik maar overal te laten surfen
wazzaah had een 5 sterren sessie in Terschelling Groene Strand met maar liefst 10 - 11 knots op zijn Vari Condor (2013)
-DAVE- had een 5 sterren sessie in Wijk aan Zee met maar liefst 16 - 23 knots op zijn SlingShot Fuel (2006)
Mn kop zit nu zo vol met snot dat er zeer weinig te beleven is maar ga in een helder moment een dezer dagen er even een stukje over schrijven.
Zie het eigenlijk wel positief in
Misschien dat een van RV-s ook een stukje kan doen over hun info avond? Als het niet allemaal top geheim is.
wazzaah had een 5 sterren sessie in Terschelling Groene Strand met maar liefst 10 - 11 knots op zijn Vari Condor (2013)
Nou daar komt ie dan was een beetje werk maar denk dat ik met het volgende verhaal wel een beetje een idee geef van hoe het hier werkt en hoe er hier gedacht worden over de Natura 2000 op het eiland.
Is behoorlijk lang en als het je niet intereseert lees het dan gewoon niet en geef dan ook geen commentaar
Natura 2000 – Een eiland op slot
Terschelling, 30km uitgestrekt strand soms wel 1km breed, uitgestrekte duin valleien, aangeplante bossen, kleine gezellige dorpjes, polders en weilanden en een eindeloos wad slecht in de verte vervuild door de industrie in Harlingen.
Al meer als 800 jaar wonen er mensen op Terschelling, zeker in de vroege Middeleeuwen slecht een kale zandplaat slecht hier en daar een plantje. Koppigheid en dwarsheid is sinds die tijd ook iets wat met de paplepel wordt ingegoten want het leven is niet makkelijk. Inkomsten komen uit de visserij en konijnenjacht en een beetje landbouw. Met de opkomst van de VOC en de walvisvaart op de noordelijk oceaan gaat ook Terschelling mee in de welvaart. De vuurtoren Brandaris wordt in 1594 gebouwd en is sindsdien een baken voor de scheepvaart en tegenwoordig ook voor menig toerist. Menig commandeur laat een huisje bouwen op Terschelling zodat als hun schip in het zeegat tussen de eilanden ligt te wachten op gunstige wind hij even naar huis kan.
Begin 19de eeuw zakt de welvaart wat af door de verplaatsing van de handel van de Zuiderzee naar Amsterdam en Rotterdam maar de meeste eilanders blijven werkzaam op zee. In de visserij, loodswezen of de grote vaart. Zeker op de oostelijk helft van het eiland is in de winter een baan als zeeman een welkome aanvulling op het boerenbestaan.
Sinds 1500 wordt zo’n beetje elke beschikbare gulden besteed aan het inpolderen van de waddenzee en het verstevigen van de dijken. Zodat het eiland langzaam groeit richting de waddenzee. Op veel hulp van de grote heren uit Amsterdam hoeft niet gerekend te worden dus is het de koppigheid en de saamhorigheid die het eiland langzaam doen groeien. Eind 19de en begin 20ste eeuw wordt er met man en macht gewerkt aan een verdubbeling van de oppervlakte van het eiland. De dijk aan de zuidkant van het eiland wordt opgehoogd en verstevigd en op diverse plekken aan de buitenkant wordt er nog geprobeerd extra land te winnen. Verder wordt er ook nog een enorme dam om de baai bij West-Terschelling gelegd die er voor moet zorgen dat het dorp niet verdwijnt in zee en door het reservoir dat zo ontstaat te zorgen voor een goeie afwatering en stroming in de haven zelf.
In 1910 is er tijd voor een verandering, het beheer van de duinen wordt over gedragen aan Staatsbosbeheer (de Staat hier op het eiland) en de gemeente krijgt 55.000 gulden als schadeloos stelling. De Boschplaat aan de oostelijke kant van het eiland wordt tussen 1934 en 1938 verbonden aan het eiland doormiddel van een stuifdijk en ook aan de westelijk kant wordt de Noordsvaarder begin jaren ’20 verbonden aan het eiland door middel van inpoldering en stuifdijken. Daarnaast worden en kilometers sloten gegraven, met schep en kruiwagen, om de duinen te ontwateren, wordt er 60 ha bos gepland en honderdduizenden helmen geplant. Alles met de hand en met de hulp van de eilander bevolking die best een extra centje kan gebruiken.
De 2de Wereld Oorlog brengt de ontwikkeling van het eiland even tot stilstand maar de bezetting verloopt hier rustig mede door het feit dat de Duitsers wel inzien dat het met elkaar en voor elkaar is op het eiland. Na afloop wordt menig bunker omgedoopt tot vakantie huisje, het prikkeldraad is zeer bruikbaar in de polder voor afrastering en de houten palen van de Atlantikwall vinden hun weg in menig huis.
Dan gaat het snel, de eilanders hebben snel door dat het eiland interessant is voor toeristen. Het grote strand, de uitgestrekte natuur, de gezonde zeelucht en de rustige omgeving van het platteland trekken de stadse mensen naar het eiland. Vakantie huisje worden gebouwd bij Midsland aan Zee en West aan Zee, boerderijen worden omgebouwd tot kampeer boerderijen en appartementen en stukken weiland en duin worden omgetoverd tot kampeerterrein. Hier en daar verschijnt zelfs een heus hotel voor de wat rijkere mensen. Tegenwoordig leeft het eiland goed en voornamelijk van het toerisme.
De Boschplaat is sinds 1970 een Europees natuur reservaat de Noordsvaarder was al sinds de aanleg een natuurmonument. Sinds 1995 is de gehele Noordsvaarder weer een natuurmonument nadat het 40 jaar was gebruikt als oefenterrein van Navo jachtvliegtuigen. Naast deze gebieden is er ook nog zo’n 400 ha. tussen Hoorn en Lies beschermd gebied en zijn er aan de zuidkant van de Boschplaat nog de gebieden de Groede en de Grie die allebei intensief worden gebruikt door de eilander boeren. De laatste 2 moesten eind jaren ’80 beschermd worden tegen het water, wederom voornamelijk op eigen kosten. Al deze gebieden hebben op hun eigen manier een unieke geschiedenis en hun eigen unieke flora en fauna. Geholpen door de eilanders en onderhouden door de eilanders.
Begin jaren ’80 lijkt opeens iedereen zich ermee te willen bemoeien, Staatsbosbeheer wordt voortaan vanuit Den Haag bestuurd in plaats van dat men plaatselijk de boel mag regelen. De Waddenvereniging komt samen met de zure regen het eiland verzuren. Lenie t Hart vind die moederloze zeehondjes allemaal heel erg zielig. Jagen op konijnen mag niet meer, beter is om ze met myxomatose en VHS compleet uit te roeien. Om een elzen singel te rooien je een kap vergunning hebben en het oefenterrein van de luchtmacht wordt gesloten onder het mom van natuurbeheer.
Als eilanders begrijpen we hoezeer de natuur beschermd moet worden, het is ons inkomen.
Zonder natuur geen toeristen, afgezien van 3-4 weken jongeren die lekker komen zuipen.
Zeehonden zijn geweldig, de 500 in de jaren ‘80 waren te weinig maar de 10.000 van nu? Zit er dan nog genoeg vis in de Waddenzee voor allen? Je mag het natuurlijk niet zeggen en zeker niet tegen Lenie, want die bijt je kop eraf, maar t het lijken mij wat veel.
Moet een ambtenaar in Den Haag bepalen hoe hoog het duinwater moet staan op Terschelling en of die stuifdijk mag worden doorgebroken op de Boschplaat zodat het water weer over de oostkant van het eiland kan stromen. (Btw heeft Rijkswaterstaat net besloten dat er ingegrepen wordt aldaar).
Was het wel zo goed voor de natuur om dat oefenterrein te
sluiten? Natuurlijk de vervuiling werd minder maar vreemd genoeg leken de
vogels minder last te hebben van een paar F-16’s dan van een paar los lopende
vogelaars. Mis ze nog steeds hoor, zat je lekker op het buitendek van de
veerboot en komt er opeens zo’n vette F-4 op 50 meter langsknallen
En die konijnen dan? Opeens komt men erachter dat het toch wel nuttige beestjes zijn, zorgen een beetje voor de ontluchting van de duinen zeg maar. Ja dat wist men hier ook al zo’n 800 jaar. Begin jaren ’40 werden er nog zo’n 10.000 konijnen per jaar gevangen voor consumptie. Zielig? misschien wel maar fokken deden die beesten toch wel. Nu mag je blij zijn als je 1 gezond konijn zit.
Beschermde vogels? heb nog nooit zoveel kraaien gezien de laatste jaren en wat doen die beesten? Pikken in op pasgeboren lammetjes terwijl een 25 meter verderop net een gezinnetje staat te kijken naar die lieve lammetjes. Das goede reclame.
Allerlei regels die ons opgelegd worden waar wij niks aan kunnen veranderen maar ook niks aan hebben. Natura 2000, Vogelhabitat richtlijn en al deze regels hebben wij niet zoveel aan, we doen het liever zelf. Met zijn allen zonder dat iemand in Brussel of Den Haag het komt regelen naar hun inzicht. Terschelling, Toerisme en Natuur zijn zo met elkaar verbonden dat we het moeten.
wazzaah had een 5 sterren sessie in Terschelling Groene Strand met maar liefst 10 - 11 knots op zijn Vari Condor (2013)
wazzaah had een 5 sterren sessie in Terschelling Groene Strand met maar liefst 10 - 11 knots op zijn Vari Condor (2013)
Mooi stukje Wazzaah! Ik ben druk bezig met Egmond/Bergen! Zodra de beleidsmakers verder van de realiteit verwijderd zijn wordt het beleid steeds kanslozer. Dat geeft ook precies aan wat de lading van een Europees Natura2000 project is