Welk Wetsuit!?Hoe werkt een wetsuit Een wetsuit creëert een blokkade tussen de elementen en de gebruiker door middel van gesloten cellen neopreen. Neopreen is een gesloten schuim, gemaakt van duizenden kleine bubbeltjes welke we cellen noemen, deze cellen creëren een isolatie welke het afkoelproces vertragen en zo de kou langer tegen houden voor het lichaam.
Pasvorm en rek Wetsuits zijn gemaakt om net aan te passen, ze zullen bij gebruik een beetje rekken bij de plekken waar nodig, zodat het pak een perfecte pasvorm heeft. koop dus geen pak wat bij het passen al wat ruim zit! In de groei… Ik groei nog, dus wat moet ik nu doen? Wetsuits zijn vrij prijzig en als je nog groeit ben je al snel uit het wetsuit. Maak je ouders duidelijk dat onderkoeling gevaarlijker is dan die paar extra euro. Misschien heb je kleiner broertje of zusje welke later het pak wel past!Dikte van neoprene De dikte van neoprene defineerd zich in de warmte en de flexibiliteit die het pak heft. Een dik wetsuit zal vooral erg goed issoleren, maar weinig bewegingsvrijheid geven. Een dun wetsuit daarin tegen geeft je veel beweging vrijheid, maar minder isolatie. De truc is om de juiste combinatie te vinden in dikte en flexibiliteit. Dit houd je niet alleen warm, maar geeft je ook meer vrijheid en dus plezier. Dus 2 pakken hebben is lang niet zo vreemd. 1 voor de winter, welke dus dikker is en minder flexibel, en 1 voor de lente welke dun is en veel vrijheid in flex geeft.
Soorten neopreen. in de pakken worden verschillende varianten van neoprene gebruikt, bij mystic kan je dit goed zien door het kleuren gebruik. Bijvoorbeeld bij de schouders en de zijpanelen wordt er een flexibeler neopreen gebruikt, vanwege dat deze delen ook meer zullen bewegen. Op de borst en de rug zien we vaak glad neopreen, dit is vanwege de windchill (hier voel je dus minder de wind op) 2 types neopreen Er zijn twee soorten neopreen welke bij wetsuits worden gebruikt, de zogeheten Single lined neopreen (SL) en double lined neopreen (DL) single en double lined neoprene defineren beide specifieke doeleinden voor een pak.
Single Lined Neopreen (SL) Single lined neopreen heeft een soort stof achtig materiaal gelamineerd aan de binnenkant van het pak, aan de buitenkant van het pak is het gewoon glad. De buitenkant zorgt voor een maximale water afvoer, want het loopt er zo vanaf en de wind heeft er ook weinig invloed op. Dit is meestal gebruikt voor de delen welke vaak blootstaan aan wind, of speciaal voor de hele dikke pakken voor extreme kou en veel wind.Double Lined Neopreen (DL) Double lined heeft een stoflaagje aan beide kant, wat het uiterst duurzaam maakt en meer een allround eigenschap mee geeft. Dit materiaal wordt voornamelijk gebruikt op plekken die veel flex nodig hebben.
Platte stiksel De meest populaire manier van naaien. Het stiksel gebruikt 4 naalden en 6 draden. Door het overlappen van de neopreen panelen en het bij elkaar brengen van het stiksel. Het is een sterkte steek, lekt iets minder dan een bovenhandse steek en het is meer comfortabel vanwege dat die vlak is.Blind gestikt en gelijmd Over een werkelijk blinde steek kan je het niet hebben, maar het stiksel zie je maar aan 1 kant van het pak. Het gaat gedeeltelijk door het neopreen heen, tevens is het gelijmd zodat er geen lekkage mogelijk is bij de naden. Gelijmd en blinde steek zorgt er voor dat het pak beter beschermd is tegen water maar het is wel arbeidsintensiever om het zo te maken, en daarom ook dus duurder. In blinde steek is er vaak ook extra gelijmd op plekken waar extreme rek zit, denk hierbij aan de armholtes . of dit kan zelfs volledig gelijmd zijn om zo nog betere performance te geven.