Ter Info vandaag in de Pers
Door: Bob Hardus
Gepubliceerd: gisteren 23:25
Update: gisteren 23:42
Elk jaar hopen kite- en windsurfers op een ‘slechte’ zomer. Maar nu het weer in ons land voor deze groep watersporters naar wens is, gooien milieuregels roet in het eten.
Op veel plekken worden de kitesurfers al geweerd omdat zij de veiligheid van andere badgasten in gevaar brengen. Nu krijgen ze er nog een tegenstander bij: Natura 2000, een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. In Nederland zijn het er 162, waaronder het IJsselmeer en veel kustgebieden. Het zijn populaire surfspots.
Als nieuwe sport loopt het kitesurfen de grootste risico’s. De surfers die zich door vliegers laten voorttrekken en spectaculaire stunts uithalen, zouden de rust van vogels verstoren. ‘Als er kitesurfers voorbijkomen zie je hele groepen vogels in paniek opvliegen’, zegt Marieke Dijksman van de Vogelbescherming. ‘Van één kitesurfer zijn 20.000 smienten (een eendensoort, red.) uren van slag. Windsurfers zijn voorspelbaar, zij varen in een rechte lijn.’
Thijs Vunderink, voorzitter van de Nederlandse Kitesurf Vereniging, is bang dat zijn sport de helft van haar spots kwijtraakt als Natura 2000 van kracht wordt. Op dit moment is het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) de gebieden aan het inventariseren.
De nieuwe regelgeving van Natura 2000 verdeelt watersporten in categorieën. Windsurfen wordt beschouwd als zeilen, waardoor het in categorie I valt. Voor windsurfers verandert er daarom niets. Kitesurfen is nieuw en daarom nog niet gecategoriseerd. Dit betekent dat de verantwoordelijke gemeente of provincie het kitesurfen kan verbieden op bepaalde plekken en tijdstippen.
De Vogelbescherming behoort tot de tegenstanders van de kitesurfers. Want juist tegen de nieuwe sport valt nog iets te beginnen. ’Windsurfen bestaat al zo lang, dat ligt vast’, zegt Marieke Dijksman van de Vogelbescherming.
’De kitesurfers moeten zich invechten in de situatie. Om de sport te leren hebben zij ondiep water nodig en juist deze plekken zijn volgens de Natura 2000 regelgeving aangewezen als vogelgebieden. Hier mag dan niet meer gekitesurft worden.’ Volgens Vunderink is ‘het onderzoek naar schade voor vogelgebieden verouderd’.
Harry Vogelezang, eigenaar van de grootste kitesurfschool van Nederland maakt zich ook zorgen. ’Wij zitten in Zandvoort, Enkhuizen en in Oostvoorne, als we daar straks niet meer mogen kiten, hebben we een groot probleem.’
jur :)
Â
-DAVE- had een 5 sterren sessie in Wijk aan Zee met maar liefst 16 - 23 knots op zijn SlingShot Fuel (2006)
wazzaah had een 5 sterren sessie in Terschelling Groene Strand met maar liefst 10 - 11 knots op zijn Vari Condor (2013)
Hey Jur...bedankt heh!! Met die onvoorspelbare acties raakt Marieke Dijkman helemaal van slag...ze heeft uren nodig om bij te komen...
Hoorde net dat deze hele zooi ook al op de radio te horen was vandaag.
Zeker geen beter nieuws te vinden dan dit ...
"Windsurfers zijn voorspelbaar, zij varen in een rechte lijn"
weet je hoeveel geluid een plannerende windsurfen maakt?
Belachelijke zaak, laat ze maar eerst eens een goed onderzoek doen over hoeveel stress kitesurfen veroorzaakt bij die eenden voordat ze dit soort dingen mogen roepen. Is de populatie verminderd in de laatste 5 jaar ? Ik kite ook al jaren langs het vogel gebied bij Workum en zie nooit vogels gestresst wegvliegen......Ik raak in ieder geval wel gestresst van dit soort berichtgevingen !!! (en nu fijn weer kiten)
Wauw... 1 kitesurfer en 20.000 smienten van slag! En natuurlijk ook nog 46.000 leden van de waddenvereniging van slag. Dat moet een goede kiter geweest zijn! Jeetje, verbieden die handel!
wazzaah had een 5 sterren sessie in Terschelling Groene Strand met maar liefst 10 - 11 knots op zijn Vari Condor (2013)
johndoe had een 5 sterren sessie in Kijkduin met maar liefst 16 - 21 knots op zijn Best Bularoo (2010)