Kitesurfen met kunstheup

Door: Lafere Reacties: 14 Hits: 5946
Lafere 09 January / 2018 / 15:24

Hoi iedereen,

Ondanks mijn jeugdige leeftijd van 28 jaar zal ik hoogstwaarschijnlijk binnenkort een nieuwe RE heup moeten laten steken. Helaas vind ik weinig online terug over kitesurfers die soortgelijke operatie hebben ondergaan en of ze na de operatie gewoon terug konden kitesurfen, wat de restricties etc waren.

heeft iemand hier wat info over, kwam je zelf al met iemand in contact?

 

Zou super zijn om hier meer over te weten te komen. Alvast bedankt

 

lafere

## If you don't crash, you haven't been taking any risk##

Lafere had een 2 sterren sessie in Gran Canaria - Maspalomas met maar liefst 12 - 15 knots op zijn North Evo (2011)

dr511 09 January / 2018 / 16:57

Voor je herstel kun je informatie inwinnen bij KiteMedical.nl zo kun je na de operatie naast je mobiliteit ook kitespecifieke spiergroepen  trainen. Dan kun je ook met kunstheup lekker knallen. 

Ziki Ondergoed, schultenbrau

kajeka 09 January / 2018 / 19:13

De mobiliteit bij een kunstheup is meestal niet een heel groot probleem. Eindstandig kun je wel een lichte beperking overhouden. Reken er sowieso op dat je een jaar niet op de plank staat. Verder speelt het ook een rol welke benadering ze toe gaan passen. Laat je vooral goed informeren door de orthopeed.

Belangrijk is om jezelf af te vragen hoe graag je wil kiten. Als het je verslaving is gebruik je dit als een goeie motivatie om keihard je best te doen om weer op de plank te komen EN te blijven. Kan niet bestaat niet.

KiteShallow 09 January / 2018 / 19:28

bij wijze van spreken https://www.youtube.com/watch?v=DdS6YlsKqq4

Lafere 09 January / 2018 / 22:19

Thanks voor de feedback. Het kiten is al bijna 10 jaar het gene waar ik mee op sta en ga slapen dus stopen is geen optie voor me. Het is inderdaad nu vooral informatie inwinnen 1. hoe bereid ik me het beste voor op de operatie qua spieren en 2. Post-op wat doe ik het beste. M'n arts is positief en wou ook even weten of er iemand van jullie hier ervaring mee had.

 

Alvast bedankt en keep it comming :)

 

Lafère

## If you don't crash, you haven't been taking any risk##

Lafere had een 2 sterren sessie in Gran Canaria - Maspalomas met maar liefst 12 - 15 knots op zijn North Evo (2011)

Greasemonkey 09 January / 2018 / 23:54

Deze topic ga ik zeker volgen. Ik ben ook toe op mijn jeugdige leeftijd van 50 jaar {#emotions_dlg.thumbsup.gif} aan 2 nieuwe heupen. Volgende week gaan ze cortisone inspuiten om de pijn voorlopig dragelijker te houden. Uw vraag kan ik dus niet beantwoorden.

Maar ben er ook mee bezig of ik nog zou kunnen kiten als ik beide heupen laat vervangen. Kiten op zich zal geen probleem zijn, maar als je springt of gewoon valt en je krijgt 1 voet aan de kant van je nieuwe heup niet uitgehaakt. En je lichaam torst dan nog eens op die heup. Dan is het volgens mij toch kantje boordje dat die bol niet uit het bot springt. 

Ik wens je veel sterkte en succes en hou me op de hoogte. 

kajeka 10 January / 2018 / 10:44

Er is een half jaartje geleden een artikel verschenen waarbij naar voren komt dat luxatiegevaar iets is waar rekening mee gehouden moet worden, maar het is niet zo dat de heup zomaar even luxeert. In het verleden zijn we hier heeel er voorzichtig mee geweest. Prima, maar niet altijd even nodig (hoewel ik dit mijn patienten niet vertel aangezien ze dan vast denken dat ze alles kunnend doen wat ze willen). Ook is het qua luxatiegevaar e.d. weer van belang goed met de orhopeed te overleggen welke benadering voor jou het best is bij de operatie. Voor een sporter zijn andere dingen belangrijk dan iemand van 75 jaar.

Verder is het goed om goed te trainen op kracht en stabiliteit. Pre-ok EN post-ok. Ik zou het niet te ingewikkeld maken vooraf. Voor in de sportschool: squat, leg press, leg extension, lunge, leg curl, deadlift en ALTIJD balans meenemen. Voor thuis: leer jezelf in ieder geval de active straight leg raise aan. Dit is een oefening die je meteen na de operatie kunt uitvoeren en waarvan je vooraf al wil weten hoe die moet. Na een operatie is het aanspannen van de juiste spieren moeilijk. Als je het dan al kent vantevoren is dit winst. Ook het zijwaarts heffen (abductie) van de heup in zijlig is een belangrijke om al te kennen.

In voorbereiding op het kiten (laatste fase revalidatie dus) zou ik mijn patienten sprongoefeningen laten doen. Hoge intensiteit met verschillende rotaties. Maar dat duurt voor jou nog even.

kazama-fury 18 January / 2018 / 23:20

Ik zou de eerste 6 weken even oppassen met de active straigth leg raise die Kajeka beschrijft...

kajeka 24 January / 2018 / 09:37

Correctie: na de operatie zal de active straight leg raise niet meteen lukken. Het goed aanspannen van je quadriceps is hiervoor namelijk belangrijk en dit kost vaak moeite/lukt in eerste instantie niet. Zodra je in staat bent hem goed uit kunt voeren zie ik geen problemen met de uitvoer ervan.

Greasemonkey 26 January / 2022 / 11:36

Hoy,

Ik ben ondertussen 54 jaar en een doorsnee kiter.

Ik heb op 4 Januari 2022 een nieuwe linker heup laten plaatsen. Het plaatsen van de prothese hebben ze langs vooraan uitgevoerd. Een sneedje van ongeveer 10 cm. Deze techniek laat toe dat er minder spieren worden door gesneden. En dat je vlug revalideert

Iets meer dan een week later kan ik stappen zonder hulpmiddelen. Ik ga 3x in de week revalideren. Nu nog geen maand later heb ik nog juist last van het optrekken van het linker been en bij het stappen ben ik precies een pinguin

Ik merk wel de dagelijkse progressie. De specialisten vertelde me dat luxatiegevaar heel klein is of zelfs kan vergelijken met een normale heup. De prothese zal niet snel breken eerder een breuk ergens anders. 

Belangrijk is wel dat eerst het gewrichtkapsel goed aangroeid. De eerste maal op het water zal ik wel eerst het vertrouwen moeten winnen van de nieuwe heup.

Ik denk wel dat ik deze zomer terug het water op kan, desnoods in de late zomer. Zomers is het toch te druk op de spots.

Ik hou jullie verder op de hoogte.

Gr, Freddy

 

 

leo370052 20 March / 2022 / 17:46

Hoi Freddy,

Volgens mijn orthopheet moet ik ook een nieuwe heup. Ik twijfel of ik de operarie nog zo lang mogelijk moet poberen uit te stellen of niet. Kiten wordt door mijn arts afgeraden. Ik ben daarom benieuwd hoe het nu met je gaat. Heb jij een totale nieuwe heup of resurfacing? Resurfacing doen ze niet in Nederland maar wel in Belgie heb ik begrepen. Denk je hierna nog op zee te kunnen kiten met twintip en volle bak te springen of ga je voor vlak water en een cruisen op een foil? 

Groeten Leo

 

RomeoKiter2017 20 March / 2022 / 22:07

Hoi Freddy

Ik ga deze week een afspraak maken voor een operatie aan mijn heup. Ik hoop dat ze bij mij ook de voorste benadering toe kunnen passen. Ik hoor graag van je wanneer je t water weer opgaat zodat ik een beetje een idee heb wat me te wachten staat. ik wens je een goede revalidatie toe. {#emotions_dlg.thumbsup.gif}

leo370052 23 March / 2022 / 18:47

Hoi Romeo, lange wachttijd voor je operatie? Succes! Hopelijk daarna weer pijnvrij en kun je je hobby weer oppakken. Hoe fanatiek denk je weer te kunnen gaan kiten? Ik ben bang dat ik daarna niet meer kan springen. Dat wil zeggen dat ik bang ben voor de mislukte landingen. Ik heb soms een crash van rond de 8G. Dat is vast te veel kracht voor het doorgezaagde bot. Hoor graag jouw verhaal. En Yannick hoe is het jou vergaan?

Greasemonkey 27 March / 2022 / 19:41

Hoy,

@ LEO370052, het betreft een totale nieuwe heup prothese niet gecementeerd. Crashen rond de 8G zijn volgens mij ook niet zo ideaal voor een gewone heup.{#emotions_dlg.shiny.gif}

@ROMEOKITER2017, Alvast succes met uw operatie. En spoedig terug op het water.

 

Zaterdag 19 maart terug voor de eerste maal terug het water opgeweest. Was een lekker windje knoop of 20.

Met een twintip en 9M² kite op oesterdam. Was de eerst keer daar barefoots en daarna een mooie snee in mijn teen. {#emotions_dlg.bonk.gif}

enkele kleine sprongen gemaakt. De specialist had gezegd dat ik normaal Juni/Juli terug het water op mocht, maar ik kon zolang niet wachten.

Het kiten ging heel goed en vooral pijnloos. Ik heb natuurlijk geen zotte dingen gedaan. De schrik zit er idd goed in.

26 maart naar brouwersdam geweest. Twintip en 11m² kite was niet echt plat maar ook geen grote golven.

Enkele hogere sprongen gemaakt. Maar meestal over en weer gevaren. 50 minuten op het water geweest kreeg koude voeten en het was ook een beetje saai met een 11m² kite.

Ik ben echt blij dat ik de operatie heb laten doen. Tweemaal kunnen kiten zonder pijn en ook achteraf geen pijn.

Momenteel is er nog niet de gelijke kracht in het linkerboven been ten opzchte van het rechterboven been. En nog steeds een beetje stram.

 

 

 

Last edit by: GREASEMONKEY

leo370052 30 March / 2022 / 19:48

Hi GREASEMONKEY, dat zijn goede berichten! Zo snel na de operatie al weer op het water! Dat geeft hoop. Jouw specialist is dan een stuk positiever met zijn advies dan bij mij. Die van mij adviseert andere hobbies. Dat wil ik natuurlijk niet horen. Ik vertrouw op die arts van jou. {#emotions_dlg.thumbsup.gif}