Too many kite brands

Door: eddyc Reacties: 19 Hits: 2482
eddyc 14 August / 2011 / 12:35
Een hele reeks merken trachten kites te verkopen
Advance - Airush - Ben Wilson - Best - Blade - Cabrinha - Carved - Caution - challenger - Core - Crazy Fly - Eclipse - EH-Kiteboarding -
Epic - Flexifoil - Fluid - Flysurfer - F-One - Gaastra - Genetrix - Gin - Globerider - Griffin Kites - HQ - JN Jochem&Nestler - Kiteloose - Liquid-Force - Mr Kitesurf - Mutiny - Naish - New kiteboarding - Nobile - North - Ocean-Rodeo - Ozone - Peter Lynn - Royal - RRD - SlingShot - Spleene - Switch - Starkites - Takoon - Vari - Wainman Hawaii - Zeeko

Die bieden elks 3 tot 5 kites in minstens 4 groottes aan.
Om rendabel te zijn moeten ze van elks toch een paar honderd maken anders kunnen ze nooit hun investeringen in ontwikkeling en testing terug verdienen. Er wordt natuurlijk veel gecopieerd wat de kosten doet dalen.
De markt van kitesurfers is niet echt groot (er zijn zeker meer golfers, meer renfietsers, meer MTB, skiers, snowboarders, ...) want je moet al nabij (150km) een kust wonen of een groot meer (anders niet toegelaten) om de sport te beoefenen.

Hoe gaan al deze kite merken overleven ?
- Een paar merken hebben sterke financiële funding (Cabrinha, RRD met Neil Pryde - Takoon met BIC)
- Een bron vaninkomsten is nu de dure bar en quick Release waarbij er tot 399Eur North en 442€ RRD voor een bar met lijnen wordt gevraagd - en een jaar later wordt de top bar weer helemaal verbeterd (?). Maar hoelang gaan de consumenten dat nog geloven en betalen? Onlien Switch kites doet het voor 190Eur
- Een leuke nieuwe bron is wave kitesurf: in golven gaan boardjes en kites sneller stuk dan op vlak water: directional boardjes plooien en kites worden verzwogen door golven (dat hadden ze bij windsurfen ook begrepen in de negentiger jaren). Maar niet elke kiter gaat rondscheuren in golven (te moeilijk) - maar ondertussen kunnen wave kites, wave boards en barren met kortere lijnen verkocht worden.

Toch zie je dat zelfs bekende merken minder kite modellen op de markt zetten daar elk model marketing vereist en voorraad bij de distributeurs.

De online trend (ooit succesvol voor Best) schijnt toch niet meer echt aanwezig te zijn (Switch kites en nog een paar)

Als de productie niet voldoende is gaan er merken ermee moeten stoppen vanwege de investerings-, productie-, marketing-, distributiekosten en aftersaleskosten.
Welke ?
eddyc

Kamo 14 August / 2011 / 12:43
Ja
Shop | Gear | Kiterepair >> WWW.VERSUSSHOP.NL / TEN-KITEBOARDING.COM

Herrie 14 August / 2011 / 13:03
EH heeft deze week afgehaakt.

Kleinere merken zonder vaste investeerder met diepe zakken worden vanzelf door de grotere jongens opgeslokt. Kite markt is relatief jong met veel passionele mensen en hoge kosten maar met weinig consumenten. Welke gaan vertrekken is niet te zeggen. Bereikte resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst en zelfs de grote jongens kunnen zomaar verdwijnen.

http://www.hanglos.nl/forum/202942/kiteforum-aantal-merken.html
Cheers! Herrie

Herrie had een 5 sterren sessie in Prea met maar liefst 20 - 25 knots op zijn Wainman Hawaii Rabbit Smoke (2012)

ErwinF 14 August / 2011 / 15:04
Iedereen wil toch ook niet dezelfde schoen!

Morres 14 August / 2011 / 15:05
Denk liever hier over na, grote merken zijn meestal de duurste. Ze hebben schaalvoordeel en onderhandelingsposities, en kunnen dus goedkoper produceren, verschepen e.n.z

Morres had een 0 sterren sessie in Harlingen met maar liefst 0 - 0 knots op zijn Gaastra Jekyll (2013)

Mario 14 August / 2011 / 15:44
ja,er gaan merken afhaken.
Welke zal de tijd wijzen.

Anders nog iets?
WWW.KITESTUFF.NL

Mario had een 3 sterren sessie in Cadzand-Bad met maar liefst 18 - 24 knots op zijn SlingShot RPM (2010)

Morres 14 August / 2011 / 17:41
Frietje Autisme miss.?

Morres had een 0 sterren sessie in Harlingen met maar liefst 0 - 0 knots op zijn Gaastra Jekyll (2013)

nando-j 14 August / 2011 / 18:07
Het mooiste voorbeeld hier van is dat van de broers Legaignoux.
Die begin jaren 80 een enkeldoeks kite uitvonden die door middel van opblaas bare tubes in vorm bleef.
Zij habben hun idee gepatenteerd en zijn het bedrijf wipika begonnen.
Helaasvoor hun liep het niet echt storm.
Pas toen in 1996 het kitesurfen op hawaii wat bekender begon te worden.
Was er weer potentieel voor het idee van de tubekite. (helaas was hun patend toen al verlopen )
Maar des al niet te min kwamen ze in 1997 met de wipika classic.
Wat een inorme stap voorwaarts was voor het kitesurfen deze kite was immers (goed) water herstartbaar.





Dus nu zou je eigelijk verwachten dat Wipika een van de marktleiders zou zijn wat betreft kitesurf vliegers.
Maar helaas ging voor hun die vlieger niet helemaal op.
It's time to free yourself so remove your straps !!!

eddyc 14 August / 2011 / 20:52
@nando-j en 12 jaar later openbaarde F-One de Delta shape aan de wereld die sterk op een Wipika uit 1999-2000 leek (met 4lijnen)
eddyc

Affligem 15 August / 2011 / 07:24
heei mijn trouwe oude vliegertje
2 lijns Wipika Classis 6.5 / Jinne Brunotti 2.30 mtr

idefixe 15 August / 2011 / 07:57
Op zich is het voor de kitesurf(st)er zelf helemaal niet verkeerd.
Om in de toekomst als merk te overleven zul je ergens / op een bepaald onderwerp moeten onderscheiden van de rest.
Dit kan bijv op het gebied van produkt, prijs, kwaliteit, ontwikkeling / innovatie , service, enz. Misschien is het item kitesurfen in dezen helemaal niet ZO belangrijk maar zijn de algemene zaken van goed ondernemerschap / marketing ook hier van toepassing.

Daarbij zie je ook per regio / land enz ook veel verschillen. Cabrinha had bijv in "mijn begindagen" een flink marktaandeel in de NL kitesurfwereld.
Overal zag je in NL de blacktips / CO2 en de Nitro toch heel duidelijk aanwezig zijn. Door te stoppen met het C-shape gebeuren en een slecht imago op het gebied van garantie/service hebben ze m.i. een flink marktaandeel ( in Nl ) verloren.
Slingshot , Gibbon

dr511 15 August / 2011 / 08:47
de kite en windsurf markt is al weer een aantal jaar stabiel dwz er word niks meer of minder verkocht dat de jaren daarvoor. Wat wel verschilt is natuurlijk het marktaandeel van de verschillende merken.
daar waar kitesurfen al een nice markt is heb je daar boven op nog weer de wave markt die nog weer kleiner en specifieker is. De daarvoor ontwikkelde materialen komen veelal voort uit de intresse van de eigenaar van dat merk.
grote surf merken die hun oorsprong vinden in de windsurftijd tja dat zijn grote watersport merken geworden en daar zie je nu ook de intresse verlegd worden naar het suppen.
Er is genoeg ruimte voor kleinere merken om hun hobby en intresse te financieren kijk maar naar EH. Die is niet gestopt omdat er geen geld meer was maar puur omdat zijn lichaam een beetje op is.
Laat je 100 kites maken waarvan je weet dat je ze kunt verkopen en heb je zelf een naaimachine om te experimenteren dan kan dat snel.
Als je als klein merk de ambitie hebt om de wereldmarkt te veroveren tja dan ben je dikke investeerders nodig voor je productie en marketing. Zeker omdat je hier veel van uit handen moet geven. Maak je dan een verkeerde keuze tja dan is het al weer voorbij voordat je bent begonnen.
Er zijn zo´n 350 kitemerken en ook heel veel locale merkjes. In spanje ligt bv het inkomen een stuk lager dus daar heb je een aantal locale merkjes. De bekenste is mischien wel Bull sails die dus ook kites maken. En in Brazilie is het heel duur om te importeren dus daar heb je mormaii kites ( van de pakjes) enz enz.
Zolang er nog geen "apple merk" is die het handiger vind om garage knutselaars incl innovatieve ideen op te kopen zal er altijd plaats blijven voor meer merkjes. Het is maar net wat je insteek is. Hobby of world domination.
Ziki Ondergoed, schultenbrau

Mario 15 August / 2011 / 15:21
1 ding is wel zeker,door de vele merken moeten de innovatieve merken op hun marge inleveren,en gaat het uiteindelijk ook ten koste van de ontwikkeling van de spullen.
Meer merken is imo zeker niet altijd beter
WWW.KITESTUFF.NL

Mario had een 3 sterren sessie in Cadzand-Bad met maar liefst 18 - 24 knots op zijn SlingShot RPM (2010)

geloof 15 August / 2011 / 15:49
@Mario, beter voor wie? De producent, de consument?

Meer vragers en aanbieders garandeert een lagere prijs t.o.v. minder vragers en aanbieders. Een lage prijs is voor veel vragers belangrijk en daar spelen bepaalde merken op in. Andere merken focussen op marketing, kwaliteit, service en/of R&D. De kite(board)markt wordt volwassen met toetreders als de marges goed zijn en uittreders als de marges en/of de verkoopvolumes te klein zijn.
http://www.kiteventure.nl | school | shop | travel --> CrazyFly | Eleveight | Ownin | PLKB | Shinn | Ventum | Vimana | Zeeko

Jelte 15 August / 2011 / 17:50
Voorlopig gaat het zo nog wel even door... totdat er ergens een voordeel komt waar één producent heel erg van kan profiteren.
Bijvoorbeeld: kites maken kost gewoon een bepaald bedrag. Wordt uitbesteed in een of ander derde- of tweedewereldland waar de lonen laag liggen, maar het materiaal moet gewoon betaald worden. De mensen die het in elkaar zetten, hoe weinig ze er dan ook voor krijgen, ook.
Misschien dat er ergens iemand een lopende band voor kites opzet en een zeer goede deal sluit qua materiaal, of een nieuw materiaal vindt wat veel goedkoper is. Dan heb je kans dat diegene zo goedkoop kites kan leveren en zo goed is in het jatten van het beste design dat de markt gedomineerd wordt. Dan kunnen alleen nog de grote merken mee.
Maar voorlopig heeft geen enkele fabrikant een zodanig goed USP dat die een beslissend voordeel op andere producenten kan krijgen. Ze zijn er allemaal naar aan het zoeken, maar makkelijk is het niet.
www.h2ohostel.nl // Ocean Rodeo - Stormchaser.nl

dr511 15 August / 2011 / 18:01
er is altijd nog marge genoeg. Een kite kost zo´n 200-250 dollartjes productie das een slordige 150 eurootjes. UIteindelijk betaal je straks in 2012 rond de 1300 eurootjes voor een 12 m ( kite only ) Voorraad houdende importeurs verdwijnen langzaam als tussen stap ( gaat de consument wel merken zodra er een probleempje met een product onstaat ) maar een kiteshop houd dezelfde marge en dezelfde inkoops prijs. Voelen ze zich nog verplicht om korting te geven ( ik zou niet weten waarom ) uiteindelijk is de productie prijs het bedrag dat een shop kan overhouden aan een kite, De overige 1000 eurootjes gaan naar het innovatieve merk. Dat is dus een marge van pak em beet 400%
Ziki Ondergoed, schultenbrau

Mediator 15 August / 2011 / 19:05
geen wind... topics worden dagelijks boeiender...

* professional trolling master ^^

Mediator had een 3 sterren sessie in Zeebrugge met maar liefst 17 - 28 knots op zijn Naish Torch (2010)

eddyc 15 August / 2011 / 20:53
Dr51 - je vergeet de BTW 21% - je vergeet overproductie - je vergeet fout gefabriceerde producten ( een kite is complex handwerk met veel onderdelen dus flink wat uitval) - je vergeet de dure marketing (advertising en promotie) - je vergeet weg geef test materiaal (aan de magazines) en de gesponsorde riders - je vergeet After Sales Service (omruilen deftecte kites)

Hierdoor gaan de winstmarges flink lager zitten.

eddyc

Morres 15 August / 2011 / 21:13
of de lonen van degene die voor het merk werken achter de schermen.., commises/marges voor tussenpersonen

Morres had een 0 sterren sessie in Harlingen met maar liefst 0 - 0 knots op zijn Gaastra Jekyll (2013)

dr511 16 August / 2011 / 06:30
over productie is er weinig tot niet want in een stabiele markt weet je wat je verkoopt. Natuurlijk probeer je ieder jaar te groeien maar de merken waar ik zelf mee werk hebben geen tot zeer weinig over productie, Die brengen gewoon pas een nieuw model op de markt als de schuur leeg is.
Test kites worden uiteindelijk altijd nog weer verkocht dus daar word niks op verloren.
Heb je een goede controle over je productie en goed uitgedacht productie proces dan zijn uitval en garantie gevallen te reduceren tot 1% of minder.
Marketing en riders tja die kosten het meest. Als je een rider een modaal inkomen wil verschaffen van 33.000 en je produceert 5000 kites dan kost dat 7 euries per kite.
Nu zijn de riders die door een merk worden verzorgt op 1 hand te tellen dus dat zullen de kosten niet zijn.
Marketing tja das maar net hoe gek een merk het maakt natuurlijk. Lekker met het hele team naar een zonnige locatie voor een film en foto shoot dat kost wel wat maar goed verdeelt over alle kites is dat natuurlijk ook peanuts.
Overige marketing kosten zijn natuurlijk banners en advertenties in bladen. Dat is enerzijds als reclame maar aan de andere kant houd het de scene alive. Want zonder advertenties kunnen de bladen niet bestaan en kunnen sites als hanglos zich niet ontwikkelen.
Maar er zijn genoeg alternatieven zoals social media die gratiss zijn en veel makkelijker meetbaar effect hebben.
Het is natuurlijk goed dat er geld te verdienen valt aan ons aller speelgoed anders waren er nooit betere kites gekomen dan er nu zijn. Maar vergis je niet in de omvang van alles. Want de meeste producten worden nog steeds bedacht op een oude bank met een laptop vol stickers.
Ziki Ondergoed, schultenbrau