La Franqui / Leucate

Door: KlaasSmitty Reacties: 10 Hits: 3349
KlaasSmitty 21 April / 2021 / 20:24

Beste Hanglossers,

Bij deze wat informatie over La Franqui / Leucate

Reisgezelschap:

Met z'n 2-en en geen kinderen

Maand:

Oktober (eerste 2 weken)

Windkracht:

35-55 knopen (1,5 week) neem kleine kites mee het gaat echt heel hard :-)

10-15 knopen (0,5 week)

Verblijfplaats:

https://www.viglamo.com/nl/

Over bovenstaande kunnen we melden dat een Nederlands stel de eigenaar van deze Glamping is. Men verhuurt camperplaatsen, tentplaatsen, caravanplaatsen en biedt uitgebreide lodges aan. Eigenaar is ook een kitesurfer en kan makkelijk plekken aangeven waar je kan kiten. Geschikt voor gezinnen, stellen en groepen. Wij waren hier erg enthousiast over. De Glamping is autovrij, beschikt over een mooi zwembad, goed restaurant en erg nette faciliteiten om te douchen.

De Glamping ligt aan de spot en je kan naar de spot lopen vanaf de camping

Spot 1 (La Franqui/Les Coussoules)

Deze spot ligt aan de camping en als het waait heb je hier bijna altijd aflandige wind. De spot is enorm ruim opgezet en je hebt alle ruimte om je spullen uit te leggen. Het is een zandstrand en je kite hier op de zee, door de aflandige wind is het over het algemeen erg vlak water. Hou er wel rekening mee dat je na 2 meter al niet meer kan staan. Normaliter ben ik geen voorstander van aflandige wind echter de rescue service is hier erg goed, hebben zo'n 7 boten beschikbaar klaar liggen op het strand. Er staat een grote betonnen toren op het strand, als je hier de eerste dag even naar binnenstapt dan kan je met hen afspreken in welke vorm je de rescue service af wil nemen.

Spot 2 (Etang de la Palme)

Denk zo'n 20 minuutjes rijden vanaf de camping, deze spot is wat lastig te vinden helemaal omdat het niet heel duidelijk is hoe je er komt. Wij hebben een 4x4 en zijn daardoor wat makkelijker van de gebaande wegen af echter heb je een auto welke wat lager staat dan kom je hier via de D709 en via deze weg (42.980719, 3.019905) op je plaats van bestemming. Je eindlocatie hierbij is 42.972022, 3.018326 (kopieer dit naar google en je hebt de exacte locatie van de spot, idem voor de weg welke je moet hebben). Mooie van de spot is dat je overal kan staan, de wind komt echter tussen de bergen door en is erg vlagerig. De launch area is gemaakt van grind en erg krap, helemaal als het druk is. 

Spot 3 (Parc des dosses/Le Barcares)

Dit is zo'n 35 minuten rijden van de camping en deze spot zie je af en toe wel voorbij komen in de filmpjes van de bekende kiters. Belangrijkste reden hiervan is dat het vlak water is en de wind opgestuwd wordt waardoor je extra hoog springt. De locatie van de spot is 42.837374, 3.022687 en hier kan je dan ook parkeren. Launch area is erg krap maar het water is niet zo diep dus an sich prima te doen door een stuk het water in te lopen. Er ligt een dammetje in het water wat ervoor zorgt dat het een hele vlakke spot is, zoals aangegeven duwt het dammetje de wind wat op dus hou er rekening mee dat je wat extra meters down wind incalculeert als je gaat springen. 

Wat nog meer:

Op de Glamping kan je prima eten en mocht je even eruit willen dan zit er een goed restaurant op loopafstand: "Le Calamar en Folie". La Franqui ligt aan de Glamping en kan je even naartoe wandelen, erg klein dorpje maar wel gezellig. In Leucate ben je ook zo met de auto en hier heb je nog meer goede restaurantjes.

Als je problemen hebt met je gear dan kan je goed terecht bij Chinook in Leucate, deze gasten zijn erg vriendelijk en spreken Engels.

Vanuit de Glamping worden er ook activiteiten aangeboden voor waneer het wat minder hard waait.

Ik hoop dat jullie er wat aan hebben :-)

 

SLINGSHOT

kiteruithoorn 23 April / 2021 / 12:03

Klinkt goed

kiteruithoorn

richardkiter 30 April / 2021 / 08:25
Last edit by: RICHARDKITER
Als het waait ben ik niet thuis !!!!!,-Haring met heeeel veeeeeeeel uien,- http://www.youtube.com/us

KlaasSmitty 01 May / 2021 / 19:51

Gaaf om te horen, dankjewel Richard!

SLINGSHOT

richardkiter 02 May / 2021 / 15:50

graag gedaan.

Wat zijn wind technisch beste maanden om hier te bivakkere ? 

Als het waait ben ik niet thuis !!!!!,-Haring met heeeel veeeeeeeel uien,- http://www.youtube.com/us

Knalle 02 May / 2021 / 20:01

 La Franqui / Leucate is een vreemde plek.

heb hier gereden met mijn buggy op het strand 6 kilometer verderop 

daar waar we opstapte was er windkracht 3/4 en ben met een 10 meter kite libre spirit 

halvewege richting leucate zijn we overgestapt naar een 6 meter, eenmaal daar op deze spot reden we met

een 3,3 meter en een dikke 7/8 bft.  en dat in een stukkje van 6 kilometer van de spot vandaan.

eenmaal weer terug naar onze opstapplaats/ auto,s weer overgestapt naar 6 en 10 meter.

de wind komt daar tussen de bergen/trechter over het land , en is heel locaal op die plek aanwezig.

en als de wind via de bergen komt is dat altijd snoei hard, maar kan ook zo in een keer compleet weer inkakken naar helemaal niks.

hele bijzondere spot, maar wel gaaf.......

Bucari007 03 May / 2021 / 10:56

Ben er afgelopen zomer ook geweest, inderdaad snoeihard en aflandig, wat als Nederlander wel even wennen was. Safety boot te regelen op locatie, maar strand is super breed dus genoeg mogelijkheden om aan land te komen. Wel SUPER breed en groot strand, kleine Lagoon aan de camping ook waar het waterlevel echt 15cm ofzo was, maar desondanks toch mensen bezig waren. 

Voor evt gezinnen vonden wij de plek wat minder geschikt, die kunnen met die wind echt niet relax op het strand vertoeven en er zijn weinig/geen plekken om achter te schuilen. Camping Viglamo is wel okay, helemaal om met andere kiters te vertoeven.

Het meer bij Leucate was wel echt een aanrader, was een stuk rustiger, maar ook hier kon het gemeen vlagerig zijn. 

Ik heb daar iig een hoop geleerd als het gaat om vlagerige wind. Bijzondere plek.

KlaasSmitty 08 May / 2021 / 06:44

@Richardkiter:

Wij waren er in oktober waarbij 33-46 knopen een gemiddelde dag is. Altijd uitgaan van de snelheid van de windvlagen plus 5 knopen dan zit je aardig goed.

Welke maanden nog meer geschikt zijn durf ik niet te zeggen aangezien ik er nog niet vaker ben geweest.

Wat onze medekiters over vlagerigheid zeggen is absoluut waar. La Palme heeft hier het meeste last van, La Franqui en Leucate al wat minder echter vooralsnog kan je het niet vergelijken met de wind in NL :-)

 

 

 

SLINGSHOT

richardkiter 10 May / 2021 / 19:02

thanks voor de info

 

Als het waait ben ik niet thuis !!!!!,-Haring met heeeel veeeeeeeel uien,- http://www.youtube.com/us

FeRNandeZ 10 May / 2021 / 20:54

Almanarre / Hyeres, vond ik ook wel te doen kwa spot als je in Zuid Frankrijk wilt camperen en elke dag wilt kunnen kiten. 

Verder niet voor beginners.

kantje board !

FlyingFox95 27 August / 2021 / 14:27

Aanvulling vanuit mijn kant voor de periode 30-08-2021 t/m 10-08-2021

Van de in totaal 11 dagen (zijn zelfs eerder vertrokken!) hebben wij er uiteindelijk 6 kunnen kiten. De mazzel was dat de mistral net bezig was, dus de laatste 2 dagen hebben we kunnen genieten.

De 15m kan je thuislaten, de kleinste maat hoe dan ook wel meenemen. Op zee kan je foilen, of bij Parc des dosses/Le Barcares. De rest no go.

Waren met zijn 2, respectievelijk lang en tussen de 90/100kg. Met rescue service heb je 2 keuzes; mazzel hebben dat ze je ophalen, exclusief spullen, of je betaald ze als ze aanwezig zijn en heb je mazzel als het inclusief spullen is.

Wij deden alles met een ford fiesta, maar raad je aan om pickup of  SUV te pakken.

Qua windvoorspellingen is daar geen touw aan vast te knopen. Je heb daar noordelijke of zuidelijke wind waaien. Thermiek heb je daar als de wind vanaf zee komt, rond een uur of 15:00. Kan goed doorblazen (lees, 20/25kn). Moet niet al te warm zijn op het land, anders geen thermiek. Mistral waait niet altijd, die komt vanuit het nw-n-no. Komt die, dan zie je de wolken over de noordelijke bergen rollen. 30-50 knopen is dan niks. Doordat je vrijwel nergens stroming heb, ook niet op zee, kan je gerust een maatje kleiner pakken.

Je moet van vlagerige wind houden (geldt voor vrijwel elke spot daar.

Wat mij opviel is dat er vrijwel nergens een rescue service is, behalve bij la franqui.

Hieronder aanvullende info:

La Franqui zoals hierboven is beschreven, een uitzondering. Hier werd/wordt ook jaarlijks de speedrace gehouden van het windsurfen. Supervlak als het offshore is! Zee is ruk met zuidelijke wind.

Etang de la Palme is 3x ruk. Ondiep, overal oesters. Om te launchen risky met een smal strand, giga veel beginners en scholen. Vlagerige wind vanuit het noorden. Tevens heb ik nog nooit zulk zout water meegemaakt! Ze hebben een zout fabriek verderop bleek later.

Route hiernaartoe zit inderdaad vol kuilen. Maar ook hier hebben we campers en busjes zien staan, niet te bang wezen dus.

Parc des dosses/Le Barcares neem een stoeltje mee. Zodra je klaar bent met kiten, kan je genieten van de vele fails die je daar ziet. Ik heb kites in de kabels van de wat zuidelijkere wakeboardbaan zien vliegen. Ook launchen is giga tricky hier. Krap, want met 7 kites ligt het al vol. Als je dan de hoek om bent, is het wel knallen geblazen met een mistral. Mocht je niet goed upwind kunnen varen nog, neem dan een andere spot.

Étang de leucate heb je meerdere spots op. Te beginnen bij #1

42.801337, 2.997138 is bij de militaire basis in het zuiden, genoeg launchruimte. Chop, minst vlagerige plek waar wij zijn geweest. Veel scholen hier, zijn betere plekken.

42.911680, 3.017502 is bij de camping van dé windsurf camping daar (begrepen wij van de club daar, Le Wesh Center Crew. Giga tricky om te launchen met noordelijke wind daar, zuid is no go. Er staat aan de noordkant van het “strandje” een bomenrij welke de wind tegenhouden. Deze spot hebben wij overgeslagen.

Gruissan plage heeft 2 spots, 1 op zee (de zuidelijke kant van de rivier!!!) en de zuidelijke gelegen plas. Beide spots te bereiken met een 4x4, pick up, suv of onze ford fiesta (geen aanrader). De ingang is zelfs met een suv een uitdaging 43.101098, 3.087608

Houd de meest noordelijk gelegen weg aan, de andere route wil je niet vast komen te zitten.

De plas is overal 15cm diep, met een klei bodem dus lekker glad. Met een thermisch windje heerlijk (zuidelijk). Kan wel giga druk zijn vanwege scholen. Ga je naar zee, heb je geen rescue service. Zee zag er choppie uit, hebben wij overgeslagen dus.

Met noordelijke wind kan je beter zuidelijker gelegen spots pakken, hier komt hij niet goed door.

Saintes-Maries-de-la-mer is echt een vette beleving! Wel een zeespot, maar op de achtergrond flamingo’s en wilde paarden (al moet je soms goed zoeken). Neem een 4x4 mee en kijk goed dat ze niet voorspellen dat het land onder gaat lopen daar. Anders de auto parkeren op 43.456414, 4.444393 en 5km fietsen. Je kan doorrijden met de auto t/m 43.463529, 4.475304. Iedereen doet het daar, politie beboet niet. Je rijd letterlijk over het strand/duinen, stapvoets en blijf op de stenen rijden. Wij hebben 2 auto’s zien vaststaan daar en dan ben je echt de sjaak. Dit is echt in de middle of nowwhere… totaal geen voorzieningen, wel wat leven. Vervolgens kan je te voet een strand over wat net zo breed is als de brouwersdam.

 Wij waren doorgelopen in de brandende zon tot aan 43.450375, 4.545112. Als je wil, kan je in je blote klabanus kiten hier want het is ook een naaktstrand.

 

Dit waren de spots die wij geprobeerd hadden. Om eerlijk te zijn een leuke ervaring, voor gezinnen zat te doen. Met een vriendenclub beroerd. Wel supermooie omgeving, wij zaten in Béziers. Houd rekening dat je vrijwel altijd in de file staat op de A9.

Carcassonne, Perpignan, Béziers en Montpellier + omgevingen zijn echt de moeite daar. Kitesurfen wordt volgend jaar ergens anders.