2 jaar ontwikkeling per model, grote woorden, erg gelikte filmpjes en de hoge standaard van de voorgaande kitemodellen maken ons altijd hongerig naar het nieuwste gele raspaard van onze oosterburen.
Volgens Core is de Riot XR3 de ultieme crossride kite, geschikt voor alle facetten van het kiten, een allrounder dus, maar bij de Core GTS2 werd ons dat ook beloofd en kon je in onze test lezen dat de kite niet echt uitblonk in veelzijdigheid, maar juist in de freestyle- en newschoolhoek van het schoolplein de vlotste babbel heeft.
Hoog tijd dus om na alle allroundbeloftes van Core de Riot XR3 eens flink op z'n staart te trappen.
Bij Core zijn we ondertussen verwend met een fantastische afwerking, qua bouwkwaliteit zitten ze absoluut in de top van de markt.
De technische vooruitgang zit hem voor de Riot XR3 in een kortere bridle dan zijn voorganger, een vernieuwd supersnel pompventiel en een compleet nieuw soort ripstop doekmateriaal met een 3-dubbele dikke draad.
De kortere bridle is vooral relaxed met oppompen omdat de boel niet half om je tip gewikkeld zit, verder vraag je je af waarom dat ooit bij kites überhaupt zo lang was, je merkt tijdens het vliegen geen verschil.
^ De bridle van de Riot XR3 is een stuk korter geworden, alleen maar relaxed!
Het pompventiel is een update van het vorige model waar wij al erg gecharmeerd van waren en nooit problemen mee hebben gehad.
Deze tweede versie zit nu netjes in de LE-bladder en vraagt wederom geen speciale nozzle, slang of pomp om te je pomp aan te sluiten, het pompen is extreem gemakkelijk en sluit automatisch als je de slang verwijderd, heel relaxed!
Persoonlijk vinden wij het pompvoordeel van dit grote ventiel volledig opwegen tegen het beetje extra zorg dat je hebt met zand, techniek dient hierin zeker de mens.
Er zijn natuurlijk genoeg sceptici die zweren bij de klassieke rubberen variant, maar die hebben nog nooit een (grote maat) kite met groot ventiel opgepompt, dat is zeker!
^ Het nieuwe Speedvalve ventiel zit nu netjes in de LE weggewerkt, met de grootst mogelijke opening pompt het supereenvoudig.
^ keurige afwerking
De dikkere draad in het klassieke ripstop polyesterdoek van andere kites met het kenmerkende vierkantjespatroon verdeeld de spanning over het doekoppervlak.Ook voorkomt die dikkere draad dat het doek gemakkelijk doorscheurt in geval van een kleine schade(ripstop is engels voor scheurstop) en dat als het scheurt dit netjes rechtdoor of haaks gaat wat repareren een stuk makkelijker en sterker maakt.
^ Triple ripstop, dus 3 dikkere draden, sowieso sterker dan 1!
Bij North zagen we al een paar jaar de 2-dubbele ripstop spinaker, maar Core doet hier nog een schepje bovenop met een spinakerdoek waarbij er 3 dikkere draden meegeweven worden.
Hierdoor rekt je doek minder uit, behoud je kite langer en bij zware belasting dus beter z'n profiel en lopen schades minder uit de klauwen.
Je kunt je kite natuurlijk nog steeds niet ongestraft over een strandpaviljoen draperen en schadeloos blijven.
^ Dubbele laag doek, minder wear en tear rond de ventielen!
Uitrollen!
Als we de kite uitrollen valt het smalle lange profiel met 5 struts op, duidelijk een efficiënte kite!
Direct doet de eerste vergelijking zich aan met de ondertussen bekende Ozone Edge, maar ook voorganger de Riot XR2, heeft duidelijk als inspiratie gediend.
Beiden zijn kites die wij niet als typisch all-round willen bestempelen, maar eerder als comfortabele freeride kites.
Rustig vlieggedrag, een zeer groot bereik, en loopt gemakkelijk hoogte door de eigenschap om veel schijnbare wind op te wekken.
Als je nog niet kan springen zijn dit soort kites heel geschikt omdat ze je zeer makkelijk de lucht in helpen, maar er nog steeds voor je zijn als je je landingen nog niet helemaal onder controle hebt.
Heb je de techniek wel dan zul je met de flinke hangtime en lift in de Riot XR3 je oldschool tricks of hoogterecords op scherp zetten!
Tijdens het vliegen zien we duidelijk dat de XR2 naar de XR3 in 2 jaar een evolutie heeft doorgemaakt, de XR3 is minder extreem high-performance dan zijn voorganger en reageert vlot en vriendelijk op stuurinput.
Nog steeds zorgt een beetje wind ervoor dat je hoogte loopt, maar de kite laat zich een stuk makkelijker sturen en voelt levendig en speelser aan dan zijn voorganger!
De XR2 voelt bij de XR3 een stukje luier en slungeliger aan.
De vergelijking met de Edge blijkt deels te kloppen, maar je merkt dat Ozone bij de Edge duidelijk de nadruk op performance leggen, waar ze bij Core heel duidelijk voor gebruiksvriendelijkheid en vaarplezier hebben gekozen.
Geen racetourwinnaar misschien, maar daardoor wel meer gericht op fun en een goeie feel.
De vering staat zachter, de besturing steekt niet zo nauw, vlaagjes worden uitgesmeerd, overall een comfortabele rit!
De low-end van de Riot XR3 is (net als veel andere kites in deze categorie) belachelijk goed en in combinatie met een wat vlakker, freeride-board haal je al in z'n onderste windbereik iedereen bovenwinds in.
Op dagen met minimale wind en zo'n net iets te sterke stroming is de Riot XR3 een absolute topper die de sceptische strandzitters zal verleiden tot een rakje met onvermijdelijke walk of shame.
Een claim die Core telkens weer maakt in zijn filmpjes is "wave" maar kan dat met de Riot XR3?
Wij kennen geen wereldberoemde barrels en reefbreaks in Duitsland, dus stiekem weten we ook wel dat die Duitsers gewoon minder goed bedeeld zijn met het rollende sop. Daarmee kunnen we de "wave"-claim van de mannen al heel snel weerleggen.
Ontegenzeggelijk kun je met elke kite de golven in, net als dat je op een BMX -in theorie- de Tour de France zou kunnen fietsen, maar zo makkelijk komen die Duitsers daar dus niet mee weg.
Onze reactie: met de Riot XR3 kun je natuurlijk een golf pakken, maar wij komen vingers tekort om de betere alternatieven te tellen.
- De XR3 levert veel power als je hem van links naar rechts gooit, ongewenst in de golven.
- De XR3 reageert matig tot slecht indien de lijnen slap worden gevaren, ongewenst in de golven.
- De XR3 heeft geen uitmuntende drifteigenschappen, noch draait hij direct of bovenmatig snel, ongewenst in de golven.
Is dat erg?
Nee, De Riot XR3 heeft bewezen andere kwaliteiten.
Zolang dit duidelijk is maakt dat de Riot XR3 geen mindere kite, juist een hele prettige als het past bij je vaarstijl!
Wil je graag golfrijden en neem je genoegen met minder lift en hangtime dan zijn er allerlei alternatieven.
Feit: veruit het grootste deel van de kiters is gaan kiten voor het cruisen, hoog springen en verslavende hangtime.
En juist daarvoor is de Core Riot XR3 een zeer comfortabele cruiser met zat koppel voor de zwaardere jongens, en met meer dan genoeg PK's onder de motorkap om het luchtruim eens goed te verkennen en rond te kijken.
Ps: Ben je freestyler? De GTS2 is een super freestyler van Core, de Riot XR3 niet.
Wil je de Core Riot XR3 graag een keer komen testen en je verbazen?