Heel ver weg, maar mocht je richting Australie gaan om te kitesurfen (of windsurfen), is dit handig om te weten:
Kite surfers must now obey strict new safety rules.
The state government has brought in new laws making it illegal to kite surf or wind surf offshore without safety equipment.
From the beginning of August kite surfers and wind surfers who are more than 400 meters from shore must wear a life jacket and carry flares or a personal locator beacon.
A spokesperson for the Department of Transport said: "There have actually been some deaths of kite surfers. For them a life jacket is a life preserver. If you knock yourself out while you are kite surfing and you don't have a life jacket, you will drown.
"There have been some incidents but we don't have official records because until now kite surfing was not recognised as a marine activity."
The laws state that if a kite surfer or wind surfer is between 400 meters and two nautical miles from shore they now require a lifejacket and can choose to carry either red and orange flares or an Emergency Radio Indicating Beacon (EPIRB) or Personal Locator Beacon.
Between Two and five nautical miles operators must carry a lifejacket and EPIRB. Further offshore they must also carry parachute flares.
Department of Transport safety education coordinator Laurie Adams said: "The laws have the capacity to save lives.
"Endorsed by the WA Kite Surfing Association and Windsurfing Western Australia, following extensive consultation, the new requirements will be the subject of an education campaign phased in over the next 18 months."
Dus incidenten, geen cijfers, maar toch maar een wet aannemen die de persoonlijke vrijheid beïnvloedt.
Niet verder dan 400 meter uit de kust gaan dan maar...
RobbyNitroz had een 5 sterren sessie in Zandvoort met maar liefst 15 - 20 knots op zijn SlingShot Wave SST (2017)
Kitesurfen met offshore wind....
Heb je die golven daar ook gezien?
markymarc had een 3 sterren sessie in Katwijk met maar liefst 21 - 32 knots op zijn Cabrinha Switchblade (2018)
Offshore is gewoon van de kust, er wordt niet gesproken over offshore wind.
Maar nogal overdreven maatregel als je helemaal niets van cijfers hebt. Is 400 meter eigenlijk veel? Ik heb daar echt geen flauw benul van.
Hopelijk krijgen ze hier in België dat nieuws niet te horen of ze zouden nog ideëen krijgen.
Dobbelsteen had een 3 sterren sessie in Oostduinkerke met maar liefst 12 - 16 knots op zijn North Rebel (2009)
400 meter is niet heel ver, maar de meeste kiters komen niet veel verder, maar soms is het handig om wat verder naar buiten te varen om bijvoorbeeld op te kruisen of omdat een bepaalde break toch wat verder van de kust ligt.
Voor de meeste kiters is 400m uit de kust best ver, ga hier wel s rondje om de meetpaal die 1,2 km uit de kust staat en dan zie je pas hoe ver t echt is. Je verkijkt je er snel op. 90% gaat sowieso niet verder dan 200-300 m uit de kust denk ik.
Afgezien van het feit dat ze geen harde cijfers hebben is het wel enigzins te begrijpen, ze hebben wel veel surfclubs met rescue maar lang niet zo'n groot netwerk als de KNRM en Reddingsbrigades in Nederland. Waar wij heel blij mee mogen zijn want anders hadden we allang dezelfde regels als in belgie gehad.
wazzaah had een 5 sterren sessie in Terschelling Groene Strand met maar liefst 10 - 11 knots op zijn Vari Condor (2013)
Ik vind het zo gek nog niet.
400m is ver zat en het zal echt niet om een meter meer of minder gaan.
Punt is gewoon dat als je ongewoon ver uit de kust wilt varen, dat je dan verplicht een extra maatregel moet nemen.
Voor je eigen veiligheid.
Net als een helm op de motor, maar niet op de fiets, vind ik het geen onredelijke vrijheidsbeperking.
raar, ik kom net terug uit australie en het leek aan de oostkust (heb de westkust niet gezien) alsof er totaal geen regels waren omtrent kitesurfen. volgens mij mag je zelfs tussen de witsundays eilanden kiten als je wilt
Elon had een 5 sterren sessie in Wijk aan Zee met maar liefst 20 - 24 knots op zijn Duotone Dice (2019)
We hadden nieuw holland er gewoon bij moeten houden
Wat een rare reacties allemaal op dit bericht. Zo erg is het toch niet om een zwemvest aan te doen? Wat is het probleem? We kunnen toch gewoon met z'n allen een zwemvest(je) aan? Bij ongeveer elke watersport doet men uit vrije wil een zwemvest aan maar wij (kite)surfers voelen ons meteen aangetast in "onze vrijheid".
Het lijkt me juist goed als de oudere, ervaren kiters het goede voorbeeld geven en ten alle tijden een zwemvest aan doen. Op die manier is het als er nieuwe kiters met teveel wind en te weinig ervaring gaan kiten niet meteen levensgevaarlijk. Hoeft de reddingsbrigade ook niet zo vaak uit te rukken en dat lijkt me goed voor de acceptatie van de sport. Op die manier geven we zelf een teken dat we actief bezig zijn met onze veiligheid en dat we niet verwachten dat iemand anders het oplost als je onhandig doet.
Als je niets anders doet dan wat upwinden en downwinden oké. Maar vanals je begint te springen enzo gaat die vest gewoon enorm vervelend zitten door alle lichaamsbewegingen die je dan maakt.
Dobbelsteen had een 3 sterren sessie in Oostduinkerke met maar liefst 12 - 16 knots op zijn North Rebel (2009)
Ja wacht ff .... goed voorbeeld? ...... laat die jonge gasten maar beginnen met een vest dragen.
Dan word het misschien hip.
Als het een status symbool geworden is, kom dan nog maar eens terug, of wij oude gasten er ook 1 willen dragen.
In mijn vorige post gaf ik aan dat ik het een verstandig plan vond, maar dat wil nog niet zeggen dat ik het zie zitten om zelf met zo'n ding rond te lopen.
@janjurk: naast dat een vest behoorlijk irritant kan zijn en zelfs contra-productief kan zijn in de branding, gaat het dragen van een vest helemaal niets oplossen mbt het "redden" van kitesurfers. Nog steeds zullen de redders uitvaren als een kiter in de problemen lijkt te zijn. Een zwemvest zorgt er alleen maar voor dat je langer drijft. Het drijfvermogen is volgens mij in 15 jaar tijd slechts bij 1 aktie een probleem geweest: afgelopen jaar tijdens de dubbele redding op MV2, normaal gesproken heb je gewoon een kite (met luchtkamers) bij je.
De toename van het aantal reddingen is volgens mij eerder toe te schrijven aan twee zaken: de toename van het aantal kiters en een verbetering van het gereedschap van de redders. Dat laatste zorgt er voor dat kiters die in het verleden prima zichzelf konden redden (self-rescue) nu vrij snel van het water gehaald worden door de reddingsdiensten.