Lees vooral even het laatste stukje. Deze zandbank gaat natuurlijk zorgen voor +4 meter lijntjes van jewelste. De vorig keren werd het zand zo het strand opgespoten maar RijkswaterStaat gaat dit keer alle surfers een plezier doen met een heuze zandbank
Onderhoud kust Zandvoort en Bloemendaal met 2,4 miljoen kuub zand
Rijkswaterstaat start in april met het onderhoud van de kust bij Zandvoort en Bloemendaal. Over een afstand van 7,5 km wordt zo’n 2,4 miljoen kuub zand onder water aangebracht. Zo blijven beide badplaatsen goed beschermd tegen de zee.
Rijkswaterstaat herhaalt hiermee de zandsuppleties die in 2004 bij Zandvoort en in 2008 bij Bloemendaal zijn uitgevoerd. Deze suppleties hebben de afgelopen jaren bijgedragen aan een positieve ontwikkeling van de kust. Om de kustlijn op zijn plaats te houden, is aanvoer van nieuw zand nodig.
Aanleg zandbank
Bij een zogenaamde vooroeversuppletie wordt ongeveer 750 meter van het strand, op 5 meter diepte, een zandbank gemaakt. Wind, golven en stroming verspreiden het zand geleidelijk richting het strand. Dit zand draagt zo bij aan een sterke kust. Strandbezoekers ondervinden geen hinder van deze werkzaamheden.
Is dat zo? Of zorgt het juist voor mindere condities omdat veel kleinere golven energie verliezen op de bank zonder te breken?
Ik ben van het type glas is half vol
RobbyNitroz had een 5 sterren sessie in Zandvoort met maar liefst 15 - 20 knots op zijn SlingShot Wave SST (2017)
Theoretisch gezien willen ze natuurlijk de golven die nu op het strand breken, eerder laten breken op een zandbank verder uit de kust. Of dit voor surfers ook een betere golf boven op die zandbank gaat opleveren is dus nog maar de vraag.
wazzaah had een 5 sterren sessie in Terschelling Groene Strand met maar liefst 10 - 11 knots op zijn Vari Condor (2013)
Wil graag een half vol glas, maar wil ook gewoon graag weten wat het gaat worden :) En aangezien dit spelletje al een keer eerder is uitgevoerd: zijn er surfers met een goed geheugen?
Ik kan me herinneren dat de vorige keer de stalen buizen het strand opliepen en het zand er daar uitkwam. Ofwel; volgens mij gebeurt het nu anders dan de vorige keer?...
RobbyNitroz had een 5 sterren sessie in Zandvoort met maar liefst 15 - 20 knots op zijn SlingShot Wave SST (2017)
Op Texel doen ze dit al een aantal jaren zo. De golvenworden er niet beter van. Er ligt een vreemde klots lijn ter hogte van de bank en aande kant zijn de golven eenstuk kleiner geworden.
Vorige keer is ook aan voorsuppletie gedaan; dus dat het zand in zee werd gedumpt. jammer was alleen dat het zand een hele fijne korrel had, waardoor het daarna altijd zo snel ging stuiven op het strand. Dat met die stalen pijpen op het strand is al veel langer geleden. Overigens is niet zo zeer het doel dat de golven eerder (verder weg) breken, maar gewoon landophoging zodat de zee niet zo makkelijk bij de zeereep kan komen bij storm. Door erosie agv de zuidpier van ijmuiden en de zeewaterspiegelstijging komt de zee immers steeds hoger. In het begin zal je er qua golven zeker wel wat van merken.
Rebelsmurf had een 3 sterren sessie in Zandvoort met maar liefst 16 - 23 knots op zijn North Neo (2013)
Voor mooie golven zouden de zanbanken vrij stevig moeten zijn en tot ongeveer 1 á 2m onder de oppervlakte zitten. En het beste zo dat het ineens ondiep wordt zoals op een rif. Dan gaat het werken.
In dit geval heeft het als functie dat het zand rustig verspreid wordt. Wat in de praktijk meestal zorgt dat de energie uit de swell gehaald wordt en verspreiding van het zand veroorzaakt.
Misschien dat het in het begin even heaven is, maar dat zal snel veranderen. Was op de zandmotor ook het geval.
Vorige keer ontstond er inderdaad een rare 'klotsbak' toen het zand in zee werd gespoten. Het lijkt er op dat het niet mogelijk is op een onnatuurlijke manier een zandbank te maken. Zand opgespoten uit een pijp 'gedraagt' zich anders dan zand meegenomen door de zee. Inderdaad is dit zand veel fijner van structuur en zorgt voor veel overlast aan de kant. Ik heb een huisje zomers op het strand van Zandvoort en ik schep me een ongeluk zodra het waait. Uiteraard ben ik dan blij dat er wind staat, maar dat scheppen mogen ze houden.
De strandsuppletie op het strand ging inderdaad met stalen pijpen en is langer geleden. Dat was geen fraai gezicht, maar zorgde wel voor een flinke bult zand voor de deur. Doordat de pier van IJmuiden de stroming heeft verlegd, ontstond er vlak langs de kust een flinke geul bij Parnassia, Bloemendaal en het noordstrand van Zandvoort. Dat wil Rijkswaterstaat verleggen en zorgen voor meer zand op het strand.
Ik geloof dus niet dat wij er een mooie regelmatige golfbreker met mooie regelmatige golven bij krijgen. Ik denk eerder dat de golfpatronen hier nog meer door gestoord worden. Het zal een klotsbak worden.
Wij hebben het hier voor Katwijk het zelfde gehad, een klotsbak en na twee jaar komt er weer een beetje structuur in.
Moet het NK wave maar gevaren worden voordat ze gaan beginnen.