Wubbo Ockels was er in 2010 al mee begonnen bij de TU. Johannes Peschel voormalig TU student heeft het een vervolg gegeven en het bedrijf Kitepower opgestart. Eind 2016 hebben ze al een prijs van 200.000 Euro gewonnen voor de plannen.
Dit jaar nog worden er op de afsluitdijk 2 kites geinstalleerd en op dit moment wordt er een kite op het oude vliegveld in Valkenburg geinstalleerd. Deze 100KW versies zouden al meteen commercieel interessant moeten zijn.
Volgens Peschel gebruikt een kite installatie minder dan 10% van het materiaal dat wordt gebruikt bij een traditionele windmolen. Daarnaast kan de kite tot 500 meter hoog en daarmee wind pakken op hoogtes waar doorgaan veel meer wind zit. Kitepower wil gaan concurreren met de windmolenparken en zeggen een game changer in handen te hebben!
We zijn matrassen gewend bij dit soort installaties maar we zien op de plaattjes echte tube kites
Leuk, maar verder kansloos, geldt trouwens ook voor de off-shore windmolenparken....
et1961 had een 4 sterren sessie in Neeltje Jans met maar liefst 18 - 24 knots op zijn Crazy Fly Sculp (2017)
@ET1961 Niet zomaar iets roepen zonder uitleg, verlicht ons met je kennis! Waarom is dit precies kansloos?
Kansloos omdat;
Daarnaast zie ik nog niet vele (1000-en) van deze kites op 500 m in de lucht hangen.
et1961 had een 4 sterren sessie in Neeltje Jans met maar liefst 18 - 24 knots op zijn Crazy Fly Sculp (2017)
ET1961, het kan aan mij liggen, maar ik mis alle onderbouwing?
swiftenaar had een 4 sterren sessie in Mirnse Klif met maar liefst 27 - 34 knots op zijn JN Da Vinci (2008)
@SWIFTENAAR voor enkele van de door mij genoemde redenen heb ik een toelichting -tussen haakjes- aangegeven, Verder is alles te vinden op Internet, alleen ff uitkijken, niet alle groene leugens geloven ;)
et1961 had een 4 sterren sessie in Neeltje Jans met maar liefst 18 - 24 knots op zijn Crazy Fly Sculp (2017)
Bedankt voor je uitleg, ik zie echter wel een aantal dingen staan die bewijsbaar onjuist zijn. Ik reageer nu specifiek op je argumentatie wat betreft windmolenparken, op je argumentatie over deze vliegers ingaan is natuurlijk speculatie aangezien deze techniek nog niet commercieel wordt toegepast. Dat gezegd hebbende, ik weet wat 100kW voorstelt en het lijkt me dat je meer ruimte nodig hebt om de vliegers uit elkaar te houden dan windmolens. Echter, de windmolens hebben misschien een grotere windwake (zoals een boot door water ook heeft) dan de vliegers, waardoor de afstanden wellicht vergelijkbaar zijn.
Ik hoop dat ik wat duidelijkheid verschaft heb in deze discussie. Het is niet mijn bedoeling je aan te vallen of iets dergelijks, echter wil ik onjuistheden wel tegengaan ter behoeve van de discussie.
Aanpassing: de waarde van GHG emissions voor windenergie ingevuld, de gegeven bron kan geraadpleegd worden voor de juistheid van deze getallen. :)
Goede bijdrage in deze intressante discussie @SNIJPLANK
Paar kritische puntjes van mijn kant;
Lees dit aardige artikel maar eens;
https://stopthesethings.com/2014/08/16/how-much-co2-gets-emitted-to-build-a-wind-turbine/
Conclusie: You see, renewables like wind turbines will incur far more carbon dioxide emissions in their manufacture and installation than what their operational life will ever save.
Zelf denk ik dat de hoeveelheid energie benodigd voor de fabricatie, installatie, explatatie en amovatie van een off-shore windturbine groter is, dan dat dat ding in zijn hele levencyclus kan opwekken :(
et1961 had een 4 sterren sessie in Neeltje Jans met maar liefst 18 - 24 knots op zijn Crazy Fly Sculp (2017)
Zo door blijven gaan met fossiel is toch ook geen optie?
(Zakelijk komt er misschien zelfs een tijd dat we betaald krijgen om op wind en zonrijke dagen stroom af te nemen.)
Centrale energie opwekking heeft gewoon zijn tijd gehad. Decentraliseren die hap. opwekken op je dak en opslaan in je home battery en klaar. Enige nadeel is dat ( locale) overheid aandelen hebben in de energie bedrijven en netbeheerders. Die worden dan overbodig. Evenals de inkomsten van de onroerend goed belasting op windmolens. Het is een grote groene bubbel. Maar goed genoeg mensen die er hun brood mee verdienen.
(https://vimeo.com/44253714 mocht die hierboven niet werken)
Tijdje geleden gefilmd bij een demonstratie van dit project, ik geloof dat het nu een stuk geautomatiseerder gevlogen wordt. (En Rolf is niet meer betrokken erbij)
Ik vind dat het sowieso wat toevoegt.Het is namelijk oorspronkelijk bedoeld als mobiele powerstation om lokaal energie op te wekken. Denk bijvoorbeeld aan landen in Afrika waar electriciteit in vele gebieden afwezig is (dit wordt ook zo uitgelegd in de demo filmpjes op YT). Bijvoorbeeld om water op te pompen. Voor dat doel is het prima geschikt en handzamer dan een windmolen.
bedenk eens dat alle grote ontwikkelingen begonnen zijn met onderzoeken wat mogelijk is, beginnen met een suboptimaal product, en er telkens kleine stapjes gezet zijn die na lange tijd leiden tot een perfect eind product. Vergelijk je tablet maar eens met de eerste computer. Wat belangrijk is, is dat de stappen die genomen worden met duurz energie in ieder geval een betere kant op gaan dan de andere energievormen. Dat het nu dan soms nog niet rendabel genoeg is, is een volgend probleem om op te lossen voor een volgende verbeter stap.
mariusvanwingerden had een 0 sterren sessie in Bonaire met maar liefst 0 - 0 knots op zijn Liquid-Force HIFI X (2013)
@DR511, mooi idee. Een hoop consumenten wekt al zijn eigen elektriciteit op mbv zonnepanelen. Echter een home battery is nog niet gemeengoed hoor. Accu's met forse capaciteit zijn namelijk erg duur en dat betekend dat een dergelijke installatie vaak niet rendabel is. Voordat je namelijk de inverstering hebt terugverdiend zijn de accu's al lang aan vervanging toe.
Een gemiddeld gezin in Nederland verbruikt ca. 3500 kWh per jaar. Om dit zelf op te wekken heb je al een aardige installatie nodig (zo'n 16 panelen van 250 Wp). De meeste huizen/daken van de woningbezitters zijn niet eens geschikt om een dergelijke installatie te plaatsen. En dan heb ik het nog niet eens over al die gezinnen die in huurwoningen en flats wonen...
Wat verder nog intressant is om te weten is, dat de huishoudens in Nederland amper 10% van de totaal benodigde elektriciteit verbruiken en dat de grootste verbruiker de industrie is. Dus die benodigde energie gaat al zeker niet van jouw geinstalleerde zonnepanelen komen!
et1961 had een 4 sterren sessie in Neeltje Jans met maar liefst 18 - 24 knots op zijn Crazy Fly Sculp (2017)
Nederlandse luchtruim is veel te druk daarvoor, kijk alleen maar waar je niet mag vliegen met een drone: http://www.vliegjedroneveilig.nl/kaart/
Dat windmolens nu zonder subsidie kunnen is nog niet zeker, er is een nu aanbesteding daarvoor maar het is nog maar de vraag of daar interesse voor is. Dat het goedkoper geworden zou zijn komt ook voornamelijk omdat de stroomkabel uit de windmolenparken is gehaald en naar de kosten daarvan verplaatst zijn naar Tennet.
wazzaah had een 5 sterren sessie in Terschelling Groene Strand met maar liefst 10 - 11 knots op zijn Vari Condor (2013)