Wat kost de zoekactie naar een kitesurfer? Het NKV (Nederlandse Kitesurf Vereniging) en de KNRM hebben samen de rekenmachine erbij gepakt
Ze zijn uitgegaan van een zoek actie van 2,5 uur (die kunnen natuurlijk ook veel langer duren).
De directe kosten: 10.000 euro (Heli per uur, brandstof boten en overige materialen)
Linkje hieronder kun je de be traceable stickers bestellen zodat ze ieg niet voor niks uitrukken omdat ze materiaal vinden en de eigenaar niet kunnen bellen om te checken of die inmiddels als veilig op de kant staat of niet!
Hahah wat een BS hoeveel keer per jaar komt het nou voor dat ze langdurig naar een kiter zoeken?
Nature had een 5 sterren sessie in IJmuiden met maar liefst 25 - 39 knots op zijn Fluid Vice (2010)
2,5 uur zoeken naar een kiter? Zou ik ook wel willen weten; 25x?
RobbyNitroz had een 5 sterren sessie in Zandvoort met maar liefst 15 - 20 knots op zijn SlingShot Wave SST (2017)
Is geen Bullshit Natuurlijke-vloeistof, Wat een opmerking...
Heb het zelf 2 keer meegemaakt vanaf de zijlijn op Muidenberg en Wijk, dat duurde behoorlijk lang en jaarlijkst gebeurt het met regelmaat, iedereen moet dus gewoon die sticker gebruiken!
Dit is wel een worst case scenario zou ik zeggen en zeker geen gemiddelde kosten. Ik denk dat het inzetten van een helikopter alleen in zeer extreme gevallen gebeurt (en met ongelukken maar dat is niet KNMR).
Ook is het overdreven dat brandstof en andere kosten zo hoog zijn. Ze hebben al deze voertuigen al (sunk cost). Ik snap dat ze de afschrijving van al deze voertuigen verdelen over het aantal reddingsacties maar dat geeft natuurlijk wel een verkeerd beeld.
Daarbuiten is het natuurlijk geweldig wat de mannen en vrouwen van de KNRM doen dus alleen maar hulde van hier. Maar je krijgt natuurlijk scheve gezichten als je zulke getallen gaat rondgooien. Ben ik benieuwd wat ze rekenen voor een boardje terugbrengen als ze met de boten al aan t varen zijn bij de kitespots...zal ook wel in de honderden lopen
Natuurlijk is die sticker een goed idee. Maar naar mijn idee is 'het kennen van je eigen niveau' toch nog steeds de beste manier om ongelukken te voorkomen. Als je gewoon even nadenkt voordat je je afgeragde meuk de lucht in slingert bij 25->30kn, dan doe je het beter dan die sticker.
Het één sluit het ander niet uit. Het voorkomen van een reddingsactie scheelt geld en risico (voor de redders). En er zijn verschillende middelen om een redding te voorkomen die elkaar prima aanvullen:
- ken je eigen niveau en handel er naar.
- schat risico's realistisch in, bijvoorbeeld door meerdere bronnen voor de weersverwachting te raadplegen.
- gebruik markeringen op je spullen zodat bij verlies duidelijk is aan wie de spullen toebehoren.
- weet wie er wanneer moet worden gewaarschuwd, ook als er geen redding nodig is.
- evalueer je beslissingen na elke sessie (uit eigen historie: met onweersrisico wat meer speling nemen zodat je niet op de razende bol in een onweersbui terecht komt, sukkel ).
- controleer en onderhoud je materiaal geregeld (een half versleten depower lijn is niet zo'n goed idee in december met 35 kn).
- gebruik knrm app of plb zodat je vindbaar bent in geval van nood.
Voor de zekerheid nog een paar alarm nummers:
politie, brandweer, ambulance: 112
kustwacht: 0900 0111
Over de prijs van een redding: het is maar geld, hoogte van bedrag is misschien niet juist, geen idee eigenlijk, dit soort verhalen zijn bedoeld als bewustwording.